Недеља, 24.10.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Губитак слуха – тиха епидемија

Поремећај слуха у савременом друштву представља тиху епидемију која се прогресивно шири. Оштећење слуха заступљеније је код старих особа, али с обзиром на начин живота (бука, коришћење MP3 уређаја, стрес, утицај појединих лекова) у све је већем проценту  и код млађих.

Губитак слуха који настаје постепено с годинама назива се старачка наглувост. Међутим, многа стања, као што су болести срца, висок крвни притисак, дијабетес, проблеми са циркулацијом, употреба неких лекова могу такође допринети губитку слуха.

Оштећење слуха најчешће настаје постепено и обично прође доста времена пре него што особа схвати да не чује добро. Оштећење слуха ретко утиче на све звуке подједнако. Неки звуци могу остати савршено чујни док се перцепција других звукова смањује. Ово збуњује људе јер неке гласове разумеју добро, неке не, помажу се читањем с усана и не прихватају дуго времена чињеницу да имају пад слуха, иако се често нађу у непријатним животним ситуацијама.

Управо тада је потребно потражити савет аудиолога, испитати слух и утврдити о каквом се поремећају ради (привремени или трајни губитак слуха) како би се предузеле мере лечења или рехабилитације слуха.

Уобичајени симптоми оштећења слуха  су:

  • слабије разумевање дечјих  или женских гласова
  • отежан разговор на местима где има позадинске буке
  • одређени звукови могу изгледати претерано гласни
  • тешкоће при  разликовању појединих гласова (с, ц, ч, ћ, ш...)
  • осећај да други мрмљају, говоре тихо или нејасно
  • присуство зујања у ушима
  • окретање ува у правцу звука како би се боље чуло
  • отежана комуникација телефоном
  • немогућност локализације звука
  • појачавање јачине звука на радију или телевизији јаче од уобичајеног.

Ово су неке од ситуација са којима се сусрећу особе са оштећеним слухом, а због немогућности комуникације, бројних непријатних ситуација у којима се налазе, повлаче се у себе и пате у својој тишини.

Због тога је неопходно испитати слух – урадити аудиометрију.

Уколико се ради о трајном оштећењу слуха, тзв. сензоринеуралном оштећењу неопходна је корекција слуха слушним апаратима. Важно је нагласити да је код обостраног оштећења слуха  неопходна корекција слуха на оба ува како би слушање било квалитетно и пријатно.

Избор и набавка апарата није куповина ташне или кравате, треба се посаветовати с аудиологом или акустичаром који ће помоћи у избору одговарајућег апарата, затим пробати апарат и осетити да се изгубљен слух може вратити. Слушни апарат треба да пружи највећу могућу природност слушања, због тога је добро узети апарат на пробу (слушне куће нуде ту могућност) више дана како би се у потпуности доживело слушање преко апарата.

Апарати трају више година уз редовно одржавање, а стручном препоруком акустичар сагледава могућност подешавања апарата у наредним годинама због евентуалног пада слуха.

Коришћење слушних апарата и могућност слушања пружају нове могућности уживања у животу и повратак у живописни свет звукова.

Бесплатно тестирање можете извршити у слушном центру „Neuroth”.

Промотивни текст

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.