Субота, 29.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вучић: Повећање минималца и пензија за два, три месеца

(Танјуг/Сава Радовановић)

Александар Вучић је саопштио да је у првом полугодишту ниво страних директних инвестиција увећан за 18,9 одсто.

„Веома сам срећан и поносан и надам се да можемо да изгурамо до три милијаде”, рекао је председник Србије на телевизији Хепи.

Председник очекује и раст од 15 одсто у другом кварталу.

„Наш раст тешко да може бити висок, али очекујемо да будемо први у Европи. То би нам донело значајно повећање и плата и пензија”, изјавио је Вучић.

Навео је да пензионери имају разлог за радост и добре вести и мисли да ће бити обрадовани за два или три месеца.

Нагласио је да ћемо, свакако имати повећање плата, али и повећање минималца на 35.000 динара.

„Први пут у историји најмања плата неће бити испод 300 евра, разговарамо да то буде пре краја године”, рекао је Вучић и додао да је то драстично померање стандарда, и да је то огромно повећање.

На крају 2021. српски БДП биће 50,5 или 51 милијарди евра

Вучић је навео да ће српски БДП на крају 2021. године бити вредан 50,5 или чак 51 милијарду евра.

„Ако и следеће године раст БДП-а буде седам одсто то нас доводи да БДП буде близу 54 милијарде евра. Да ли смо некад имали већи БДП у Србији - никад”, нагласио је председник Србије.

Додао је да никада нисмо имали ни веће плате и нити пензије, али да је то тешко људима да признају.

„Давно смо престигли ниво из 1989. године и то смо све успели само у претходних неколико година”, нагласио је председник.

Вучић је навео да аутентично тумачење одредби три закона који се примењују махом у тзв. банкарским предметима повучено, и да ће бити пронађена друга решења.

„Не треба бити нарочито паметан па бити на страни народа и рећи да су банке те које узимају више профита него што би требало, али руководио сам се нечим другим. Добро сам погледао, разумем и намеру оних који су предложили то, не да заштите банке, већ државу од самовоље адвоката, који су данас штрајковали због себе, а не због народа”, казао је председник Србије.

Желео сам да заштитим државу и грађане, не банке

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је замолио посланике своје странке који су предложили аутентично тумачење три закона која се тичу спорова грађана са банкама, да одустану и покушају да пронађу друга решења, да би заштитио најсиромашније грађане.

Додао је и да усвајањем тог тумачења не би највише биле погођене банке, већ држава.

На питање за то што је реаговао у и овом случају, а поводом навода у јавности да је банкарски лоби заговарао аутентично тумачење, које би ишло њима у корист, Вучић је рекао да они који су то предложили нису имали намеру да заштите банке, већ државу до самовоље адвоката, преноси Танјуг.

„Не треба бити нарочито паметан па бити на страни народа и рећи да су банке те које узимају више профита него што би требало, али руководио сам се нечим другим. Добро сам погледао, разумем и намеру оних који су предложили то, не да заштите банке, већ државу од самовоље адвоката, који су данас штрајковали због себе, а не због народа”, рекао је Вучић.

Како је рекао, није могао да дозволи да они који представљају странку коју води истану иза тога због тога што би у мањем делу било штетно за народ.

„Највећу корист имају адвокати, а не грађани и обичан народ, не најрисомашнији и то треба да се зна”, рекао је Вучић.

Додао је да није ту само питање банака, већ и Националне корпорације за осигурање стамбених кредита, јер би држава била осуђена да плаћа огромне своте новца.

„Нећу да говорим о случајевима у којима се договорају правосуђе и адвокати како пресуде потив државе да се доносе, али томе не можемо да станемо у крај годинама и држава стотине милиона евра исплаћује….Али, да не се мешам у независност судова”, рекао је Вучић.

Додао је да, када у земји имате ситуацију у којој од седам милиона становника, имате седам милиона председника, премијера, кошаркашких и фудбалских селектора, често људи не улазе у суштину проблема.

„Говорили су да сам то урадио због страха од народног гнева… Не би било народног, већ гнева адвоката, а ја нисам нарочито плашљив када су у питању адвокати, јер сам увек сам спреман да разговарам са њима и да им одговорим”, додао је Вучић.

Понавља да би аутентичним тумачењем један део сиормашних грађана, који није требало да плаћају високу цену тошкова обраде кредита били оштећени, те је замолио посланике да од тога одустану и покушају да пронађу друга решења.

„С једне стране хоћете да помогнете најсиромашнијима, који су заиста погођени високим трошковима обраде кредита, а са друге, имате кочнице јер то није тако једноставно и једнострано како изгледа…Али, на то смо навикли”, рекао је Вучић.

На констатацију да је то данас била вест дана, Вучић је одговорио да је за њега вест дана долазак немачке компаније МТУ и постављање камена темељца за њихову фабрику.

Просечна плата у јануару 2022. године - 612 евра

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да се очекује да ће просечна плата у јануару идуће године у Србији бити око 612 евра.

Он је рекао да је просечна плата у Београду сада 705 евра, а да би у јануару требало да буде 770 евра.

Зараде нагло скачу, земља иде напред, истакао је Вучић наводећи и да су у питању тектонске промене и да се то многима не свиђа.

„Деценијама смо учили да не можемо да побеђујемо, а данас када побеђујемо у економији сами у то не верујемо”, рекао је Вучић додајући да треба да имамо више самопоуздања.

„Што би неко волео да будемо испред њега”, упитао је Вучић додајући да смо научени да деценијама будемо на зачељу Европе, и да не можемо да прихватимо да Србија буде успеснија.

Наводи и да се многи, који су одлазил,и сада враћају и то се враћају они који су најпаметнији и најобразованији.

Вратиће се огроман број у наредних пет година, али морамо да вратимо занатлије којих овде више нема, каже.

„Недостају вариоци, месари, водоинсталатери, бравари, тесари”, наводи Вучић и каже да долазе да раде људи из околних земаља.

Навео је да на Београду на води од 2.175 радника свега 200 је из Србије.

Додао је и да незапосленост више није проблем, али да је проблем наталитет.

Каже да ће бити 11 или 12 одсто незапослених по новој методологији у коју не улази пољопривреда, преноси Танјуг.

Бивша власт није веровала да ће неко озбиљно да ради и направи реформе, приметио је, и додао да су основе привреде за све ово што је данас постигнуто постављене реформама 2014 године.

Градићемо добре односе са свима у региону

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да се не би сложио са писањем дела медија да су напади на Србију из региона у овом тренутку као пред ратна дешавања и поручио да ће Србија градити добре односе са свим џавама.

Градићемо добре односе са свима, са Хрватском, Црном Гором, у Северној Македонији Србија је тренутно најпопуларнија, имамо добре односе са Албанијом и све боље, стојимо у БиХ, због Срба и Бошњака, рекао је Вучић.

„Много сам се трудио и дао све од себе заједно са Аном Брнабић и Ивицом Дачићем, Николом Селаковићем да имамо добре односе са свима”, рекао је Вучић и додао да идеја мини-шенгена утиче на најбоље могуће односе.

Задовољан атмосфером и сарадњом на тој иницијативи, Вучић је рекао да ће наредни састанак бити 28. и 29. јула.

Македонци, додао је, осећају Србију као своју земју, а и ми се осећамо добро када тамо одемо, као код своје куће.

Исти случај, каже је и у Албанији.

Истакао је да је идеја мини-шенгена заснована на европским вредносима и смета, каже, многима у Европи зато што многи више не управјају нама, јер смо самостални.

На констатацију водитеља да је у СБ УН изговорио важну реченицу „Балкан балканским народима”, коју је раније користио и Слободан Милошевић, Вучић каже да је су пре тога то изговорили Александар Карађорђевић и Светозар Марковић.

„То није наивна идеја и то они који управљају овим просторима никада нису желели. Када су схватили да Албанци и Срби могу да постигну договор ангажовали су све да то покваре”, рекао је Вучић.

Истакао је Србија са Хрватском треба да има добре односе и да је Београд испунио све захтеве званичног Загреба према Хрватима у Србији, преноси Танјуг.

„То није проблем. То су наши грађани ми треба њима да помогнемо и да се тиме поносимо”, рекао је Вучић.

Истакао је, међутим, да Србија неће никога да моли ни за шта, јер су се, каже, појавили неки који попут Милановића говоре са позиције силе.

Приметио је и да је Хрватска због несарадње са Србијом изгубила приоритетну пругу и Србији ће Беч бити ближи преко Пеште.

„Због чега бисмо им се умиљавали, због протераних Срба у Олуји, због Пага, Јасеновца, нека ми то неко објасни у Европи”, рекао је председник.

Истакао је и да се не секира због негативних текстова у хрватским и црногорском медију, где се, како је казао, о њему пише више него о „Џеку Трбосеку”.

Говорећи о медијима у Црној Гори, Вучић је рекао да су тамошња Побједа и Дневне новине подршка Милу Ђукановићу, а Вијести новој власти.

Црној Гори је Србија, истиче, крива за све, а само смо их, каже, претекли по висини плата.

„Са Црном Гором ћемо сарађивати тамо где будемо имали интерес. Педложили смо им да разговарамо да у неким градовима Црне Горе Југоимпорт отвори неке погоне. Шта је ту лоше”, упитао је Вучић и подсетио је на све што је Црна Гора урадила на штету Србије - од протеривања амбасадора и признања једнострано проглашене косовске независности, забрани уласка Бећковићу и Раковићу, до нове резолуције о Сребреници.

Истакао је притом да је Сребреница „страшан злочин” и да не жели ни на који начин да га минимизира.

Вучић је рекао да се са Кривокапићем видео и разговарао у два-три наврата, али је додао да су званични позиви ипак нешто друго.

Рекао је да не жели да се меша у унутрашње односе у Црној Гори, али истиче да је смешно када неко каже за Мандића и Кнежевића да се боре за фотеље а само они у новој власти немају те фотеље.

На опаску да су Мандића и Кнежевића оптужили у Црној Гори да јавно „раде за Вучића”, а „тајно за Ђукановића” председник није желео да коментарише, јер је, каже, некомплементарно.

Истакао је да Србија треба да покаже гостопримство свим грађанима региона, посебно Београд као највећи и најлепши град.

„Београд је неупоредив са било којим градом у региону. Београд је као Њујорк за регион и у духовном смислу космополитиски, али и српски град и зато треба да будемо добри домаћини свима”, навео је Вучић.

Говорећи о нападу на њега у Сребреници, Вучић је рекао да је спреман да испоштује и да ода пошту свакој бошњачкој жртви, али да главу никоме неће сагињати и Србију неће понижавати.

Каже да се од њега Мариника Тепић, Ненад Чанак, Борис Тадић...тражили да се у парламенту Србије донесе резолуција о Сребреници, односно о поштовању бошњачких жрта

„О томе нема компромиса”, поручио је Вучић.

Поразно је што квалификације на мој рачун немају смисла

Председник Александар Вучић изјавио је да личне увреде на његов рачун говоре о стању свести појединаца, али да су поразно заправо то што чује квалификације и епитете који апсолутно немају смисла.

„Кажу да сам издајник, а шта сам издао? Ту не знају шта да ми кажу. Немам никакве милионе и нисам богатији сада него пре него што сам постао премијер или председник. Погрешили сте, не радим ја у Ђиласовој фирми, него Мариника и Никезић. Шта да ми кажу, у којој то сфери није боље”, упитао је Вучић коментаришући увреде писца Марка Видојковића на његов рачун.

То је, каже, етикетирање без смисла.

На питање у вези са недавним доласком функционера Народне странке у зграду Председништва, Вучић је рекао да се не поноси тим догађајем, али да је морао да сиђе пред њих, и да би то опет урадио, јер није тиме бранио себе.

„Нисам штитио себе, они ме нису ни додирнули… Видели су да сам „мртав хладан”. Кајем се због једног термина, али и ја сам грешан човек. Суштина је да годину или две трају претње да ћемо пливати по рекама, спомињу се дуге цеви, мотке, поубијаћемо породице… После последњих претњи, које су почеле и по друштвеним мрежама, ја сам рекао јавно не да хоћу да се бијем ја са њима, него да они дођу да туку мене, а не да прете обичном народу”, рекао је Вучић.

Како каже, хтео је да ободри обичне људе у Србији, да пошаље поруку да неће да бежи.

„Стаћу испред сваког грађанина којем сте претили на друштвеним мрежама. Ја сам тај дан штитио сваког грађанина од њиховог лудила. То је био начин да им покажем да их се не плашим. Да ми било шта причају они који су уништили земљу”, рекао је Вучић.

Упитан за иницијативу „Мини Шенген”, за коју се говори да је за нас који „чекамо на ЕУ”, Вучић је рекао да Србија ништа не чека, већ иде брже него Европа, али да је важно да се уради још по питању владавине правам да се напредује у другим областима, да постоји другачији однос према онима који другачије мисле, према новинарима, према НВО-сектору.

„Никад нисам одбио да одговорим ни на једно питање, али људи не разумеју да ја са тим живим 24 сата, за овај посао, знам сваки детаљ, број, пут, село, док сви остали, када их спојите, не знају колико ја знам”, рекао је Вучић.

Поновио је да председници локалних самоуправа и градоначелници морају више да разговарају са људима са локала, јер је то фер однос, и због тога ће, све и да не могу да им обећају помоћ, стећи њихово поштовање, преноси Танјуг.

„Не само комбинацијама да се бавиш, већ да чујеш и њихове проблеме и муке, а они добри људи их имају највише… А, мало ко то жели”, констатовао је Вучић.

У том смислу, најавио је ће наћи време, да можда већ у јулу, обиђе неколико округа на три - четири дана, да разговара са грађанима.

Додао је да има изванредних председника општина, али и има и оних који нису такви, а они су ухапшени, али ни они, каже, нису ни близу криминалци или да су починили дела за која су оптузени, која су чинили други, а о којима се није тако говорило.

Невео је и да, не желићи да се меша у одлуке суда, ухапшеног председника општине Палилула Александра Јовичића, иако је поднео оставку на ту функцију, неће да пусте из притвора.

Коментари42
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mile
Porediti 1200 maraka 1989 I danas 600 e je smesno cak I u nemackoj a kamoli kod nas 89 si 1200 bio bog a sad troclana porodica ako I'm je to jedina Plata jedva I'ma za potrosacku korpu a o ustedi za nekakvim letovanje I zimovanje nema govora
Senior75
Pa valjda ce do tada svakodnevna poskupljenja svega I svacega, obezbediti dovoljno nivca za tu svrhu.Demagogije nikad dosta.
Vladimir
Da li je ovo nivo obraćanja i rečnik koji koristi predsednik jedne države? Usput, ja sam 1989. god. imao 8 godina radnog staža, radio u srednjoj državnoj firmi za 2.400 DM, sada pred penziju radim u velikoj državnoj firmi i imam 650 €. Toliko o predsednikovim "činjenicama".
Slavica
Жао ми је што наша омладина нема шансу да осете правду,право на стални радни однос,право да реагују на криминал,да се позову на Закон који штити и њих и државу,да запослени може да регаује и каже вођи да не ради по закону,да има првенство запошљавања од вођине швалерке.Држава је у тоталној анархији у којој грађани другог реда сносе последице на сваки покушај указивања криминала,корупције,бахатости.Мој директор има 270.000 плату,па многи додаци,могуће председниче,да не знате по ком праву се ради
vox ex populi
Pošto ogromna većina privatnih poslodavaca, uz prešutnu saglasnost države, isplaćuje zaposlenim preko računa samo minimalnu platu, a dogovoreni ostatak "na ruke", to ih neće puno pogoditi. Pogodiće nas ostale građane, jer će poskupiti usluge javnih preduzeća i državne uprave. Ovo je igranje skrivača, i neće moći dugo. Ceh plaćaju penzioneri, koji su sve siromašniji, pošto privatni poslodavci ne prijavljuju pun iznos zarada.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.