Деца у Великој Британији користе сок да би добила лажно позитивне тестове на ковид-19
Деца увек пронађу лукаве изговоре како би избегла одлазак у школу, а најновији начин открили су школарци у Великој Британији који лажирају позитивне ковид тестове уз помоћ безалкоховних пића. Када је новинар Би-Би-Сија видео снимак овог трика на Тик-току одлучио је да провери да ли уз помоћ воћних сокова и кока-коле заиста може да се „намести” позитиван корона тест.
Узео је сок од поморанџе и кока-колу, а затим је ставио неколико капи директно на тест. Неколико минута касније на оба теста појавиле су се две линије што је наводно указивало на присуство вируса који узрокује ковид-19.
Новинар је објаснио како ови тестови функционишу. Наиме, када се отвори плочица на коју треба да се накапа течност потребна за тест наћи ће се комад материјала сличан папиру, који се назива нитроцелулоза, и мала црвена подлога сакривена испод пластичног кућишта испод Т-линије. Црвени јастучић апсорбује антитела која се вежу за коронавирус. Она су такође причвршћена за наночестице злата (ситне честице злата које заправо изгледају црвено), што омогућава да се види где су антитела на уређају. Када се ради тест меша се властити узорак са раствором, што осигурава да ће узорак задржати оптималне pH вредности пре него што их накапамо на траку.
(Фото EPA-EFE/KATIA CHRISTODOULOU)
Течност подиже нитроцелулозну траку и „узима” злато и антитела, а затим се везују за вирус, уколико постоји. Даље уз траку, уз Т (за тест), има још антитела која везују вирус, али она не могу слободно да се крећу јер су залепљена за нитроцелулозу. Док црвене мрље антитела обележених златом пролазе кроз овај други скуп антитела они такође захватају вирус. Тада се вирус везује за оба скупа антитела – остављајући све, укључујући и злато, непокретним на линији поред Т на уређају, што указује да је тест позитиван.
Златна антитела која се нису везала за вирус настављају да се крећу према траци где се сусрећу са трећим сетом антитела, која нису дизајнирана да покупе ковид-19, заглављена на линији Ц (за контролу). Они задржавају преостале честице злата, а да то не морају учинити путем вируса. Овај последњи ред служи да покаже да тест функционише.
Како онда безалкохолно пиће може да изазове појаву позитивног корона теста? Једна од могућности јесте да пића садрже нешто што антитела препознају и за шта се везују, баш као и за вирус. Али то је мало вероватно. Разлог зашто се антитела користе у оваквим тестовима је тај што су невероватно избирљива око онога за шта се везују. У брисевима који се узимају из носа и уста налазе се разне ствари, а антитела у потпуности игноришу ову збрку са протеинима, осталим вирусима и остацима доручка. Дакле, неће реаговати на састојке безалкохолног пића.
(Фото EPA-EFE/FAROOQ KHAN)
Много је вероватније објашњење да нешто у пићима утиче на функцију антитела. Низ течности, од воћног сока до кока-коле, коришћене су за заваравање тестова, али свима је заједничко једно – веома су кисели. Лимунска киселина у соку од поморанџе, фосфорна киселина у кока-коли и јабучна киселина у соку од јабуке дају овим напицима pH вредност између 2,5 и 4. Ово су прилично тешки услови за антитела, која су се развила тако да углавном функционишу у крвотоку, са својом готово неутралном pH вредношћу од око 7,4.
Одржавање идеалне pH вредности за антитела кључно је за исправно функционисање теста, а то је посао течног пуферског раствора са којим мешате узорак, испоручен уз тест. Критичну улогу тампона истиче чињеница да ако мешате кока-колу са тампоном, онда се антитела понашају тачно онако како се очекује: негативно за ковид-19.
Дакле, без пуфера, антитела у тесту су у потпуности изложена киселој pH вредности пића, а то драматично утиче на њихову структуру и функцију. Антитела су протеини који се састоје од аминокиселинских градивних блокова, спојених заједно да чине дуге, линеарне ланце. Ти ланци се савијају у врло специфичне структуре. Чак и мала промена на ланцима може драматично да утиче на функцију протеина. Те структуре одржава мрежа од неколико хиљада интеракција између различитих делова протеина. На пример, негативно наелектрисани делови протеина привући ће позитивно наелектрисана подручја.
(Фото EPA-EFE/FAROOQ KHAN)
Али у киселим условима, протеин постаје све позитивније наелектрисан. Као резултат тога, многе интеракције које протеине држе на окупу су поремећене, утичу на осетљиву структуру протеина и он више не функционише исправно. У овом случају губи се осетљивост антитела на вирус.
С обзиром на то, може се очекивати да ће кисела пића резултирати потпуно празним тестовима. Али денатурисани протеини су лепљиве звери. Све оне савршено развијене интеракције које би обично држале протеин на окупу сада су без родитеља и траже нешто за шта би се могле везати. Дакле, вероватно објашњење је да се имобилизована антитела на Т-линији лепе директно на честице злата у пролазу, производећи лажно позитиван резултат изазван кока-колом.
Постоји ли онда начин да се уочи лажно позитиван тест? Антитела (као и већина протеина) могу се поново савити и повратити своју функцију када се врате у повољније услове. Када се тест на који је накапана кока-кола испере пуферским раствором, имобилизована антитела на Т-линији враћају се у нормалну функцију и ослобађају честице злата, откривајући истински негативан резултат на тесту, наводи се у тексту на Би-Би-Сију.
Подели ову вест






Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.