Недеља, 28.11.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
ИСХРАНА

Тиквице обележавају лето

Дијабетичари би требало што чешће да их имају на јеловнику, јер тиквице с једне стране скоро и да немају угљене хидрате, а са друге стране смањују ресорпцију глукозе
(Фотографије Пиксабеј)

Тиквице су, попут краставца, намирница која обележава лето, иако их можете наћи и у другим годишњим добима. Енергетска вредност тиквица је 16 кцал/100 г. Тиквице садрже и нешто минерала: магнезијума, фосфора, бакра, гвожђа, цинка, калцијума. Тиквице садрже и витамине Бе комплекса, витамин Це, као и нешто витамина Ка. баш као и краставци, тиквице су сјајне за разне дијете за мршављење, јер садрже влакна и воду. Због великог садржаја дијетних влакна, погодне су и за дијету код повишеног холестерола и триглицерида.

Тиквице су одличне како за здраве особе тако и за оболеле:

  • Дијабетичари би требало што чешће да их имају на јеловнику, јер тиквице с једне стране скоро и да немају угљене хидрате, а са друге стране смањују ресорпцију глукозе. Препоручујем их и трудницама које имају гестацијски дијабет.
  • Ако имате проблем са хипертензијом, калцијум и магнезијум из тиквица делују на снижење крвног притиска.
  • Деловањем на регулацију масти и шећера тиквице превентивно утичу на појаву атеросклерозе, срчаног и можданог удара.
  • Фитонутријенти у тиквицама делују антиканцерогено, јер спречавају мутацију ћелија.

Лето је право време за ову намирницу, па никако немојте прескочити тиквице у расхладној витрини у продавници или вама најближој пијаци. Када бирате, нека то буде тиквица са сјајном кором без оштећења. Кора не сме да буде превише тврда, јер је онда тиквица презрела. Чувајте их у фрижидеру, у доњој фиоци. Такође можете да их замрзнете, али ће њихова структура након одмрзавања бити пуно меканија. Пре замрзавања, исечене тиквице потребно је бланширати у кипућој води око 2 минута.

Тиквице можете кувати, гриловати, кувати на пари, рендати у супе и чорбе, пунити са месом или поврћем или житарицама, а постоје и они мање здрави начини припреме попут поховања и пржења у дубоким масноћама. Рецепата заиста има много, па штета је да вам прође лето, а да не пробате ово веома здраво поврће. Ипак изаберите здраве начине припреме и уживајте.

Боранија (или како је на западу Балкана називају махуне), најкраће речено јесте недозрели пасуљ (грах) који се узгаја, бере и конзумира пре него што се пасуљ потпуно развије, дакле остане у омотачу (махуни). Постоје неколико сорти бораније које се као такве користе и управо сада је право време да их свеже нађемо на нашим зеленим пијацама. Најцењеније су сорте које нису кончасте, а поред свежих, можете током целе године лако пронаћи и смрзнуту боранију у најближој продавници.

Боранија има разних: пљоснатих, широких, уских, кратких или дугачких, равних или повијених, а по боји то су зелена, жута, жута са љубичастим пругама или зелена са љубичастим пругама. Ако је боранија млада, онда је најбоља, није кончаста, има најбољи укус и лако се кува.

Боранија је нискоенергетска намирница и често је на јеловнику особа на дијетама. У 100 грама боранија има само 18-28 калорија у зависности од врсте. Што је боранија старија, калоријски је јача. Садржи дијетна влакна која су важна за правилно функционисање пробавног система, као и витамине Бе комплекса, провитамин А и витамине Це и Ка. Од минерала у боранији можете наћи гвожђе, магнезијум, калцијум, фосфор, манган и цинк.

Боранија термичком обрадом губи протеин лектин који може бити токсичан у већим количинама, па је веома важна правилна припрема. Боранију можете кувати на пари, у води, пећи у рерни, или припремати у воку (пржи-мешај). Можете је комбиновати са пилетином, бадемима, павлаком. Рецепти за припрему бораније су бројни, граница је само ваша машта.

Годишња светска производња бораније је око 21 милион тона, а водећи светски произвођач и потрошач је Кина са око 16 милиона тона. Можда је ова чињеница тајна витког стаса становника Кине, али било како било, боранија треба да буде неизоставни састојак и у вашој исхрани.

Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Filip Cosopt
Umak od cvijeta tikvice s tjesteninom je vrhunsko jelo. Jednom godišnje radim jer je teško naći nekog tko će ubrati cvjetove tikvica. Ja u Zagrebu 1/2,kg cvijeta tikvica, na Dolcu, platim 750 kuna (100 eura). Cvijet je s tučkom i.prašnicima,prije nego se počne razvijati tikvica. To je vrhunska deficija.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.