Среда, 17.08.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

НИС: Не одустајемо од кључних пројеката, како у бизнису, тако и у друштвеној одговорности

(Фотографије НИС)

„Брзо се прилагођавамо, ажурирамо своје планове и све је усмерено на развој и нова улагања. Настављамо да свој успех делимо са заједницом у којој послујемо, да улажемо у младе људе и дигитализацију”, каже Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а, у интервјуу за Магазин Бизнис.

НИС је један од највећих социјалних инвеститора у Србији – кроз различите друштвено одговорне пројекте, од 2009. године до сада, уложено је више од 4,1 милијарде динара. Само у прошлој години, ова компанија је у друштвено одговорне пројекте уложила више од 290 милиона динара, а приоритет је била подршка здравственим установама и образовном систему.

Као пример Смирнов наводи програм друштвене одговорности „Заједници заједно”, који НИС спроводи у сарадњи са локалним заједницама у Србији од 2009. године. Од тада је подржано више од 1.000 пројеката и уложено 1,4 милијарде динара у пројекте од значаја за развој културе, образовања и науке, спорта, јавног здравља, социјалне заштите и заштите животне средине у овим заједницама.

Ове године НИС је издвојио 107,5 милиона динара за финансирање пројеката који су усмерени на унапређење заштите животне средине у 12 партнерских градова и општина који су обухваћени програмом „Заједници заједно” током  2021. године.

„Програм реализујемо уз подршку  Министарства рударства и енергетике и Министарства заштите животне средине Републике Србије, а средства ће бити усмерена, на  пример, на увођење система соларног напајања и осветљења, замену котлова, унапређење енергетске ефикасности кроз замену столарије, сређивање кровова и фасада, уређење јавних градских паркова, садњу аутохтоних врсти биљака, постављање рециклажних канти и контејнера и друго”, наводи Смирнов.

НИС своје друштвено одговорне пројекте годинама уназад успешно реализује и кроз програм „Енергија знања”, који подразумева сарадњу са школама и научним друштвима у Србији, са универзитетима и факултетима у Србији, региону и Руској Федерацији, опремање и адаптацију кабинета у школама и на факултетима у Србији и индивидуалне програме – стипендирање студената.

„Програм стипендирања је, заправо, наше улагање у развој високообразованог кадра за потребе компаније. НИС стипендира српске студенте у Србији и Руској Федерацији и до сада је стипендирано око 130 студената, од којих је око 50 већ запослено у компанији”, истиче Смирнов.

Посредством овог програма, НИС сарађује и са водећим факултетима у земљи у области дигитализације, а на Електронском факултету у Нишу прошле године отворен је простор за реализацију заједничких пројеката на полју дигитализације и нових технологија (coworking зона).

Своје пословне успехе, начин на који се до њих долази, као и напоре да се оснажи заједница у којој послује, НИС транспарентно представља. С тим у вези, Смирнов истиче да је НИС прва компанија у Србији која је објавила верификовани Извештај о одрживом развоју у 2011. години. У мају ове године НИС је објавио 11. узастопни верификовани Извештај о одрживом развоју, чиме је јавност обавештена о активностима компаније током 2020. године  – о пословању, улагањима у друштвено одговорне пројекте, заштити животне средине, здрављу и безбедности на раду, као и о развоју људских ресурса.

Што се тиче кор бизниса, заменик генералног директора наводи да сви основни пројекти остају.

„Следећи важан пројекат у Рафинерији Панчево је модернизација постројења каталитичког крекинга (ФЧ), који ће омогућити производњу додатних производа, укључујући и већу производњу пропилена. Тај пројекат вредан је 80 милиона долара и биће урађен у наредним годинама. Све је усмерено на развој и нове инвестиције”, оценио је Вадим Смирнов у разговору за Магазин Бизнис.

Промотивни текст

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.