Недеља, 25.09.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вучић: Од Дејтона није било овако узаврело у БиХ

„Не улазимо у мере и контрамере. То се дешава у другој држави али не можемо да оставимо Српску без подршке. Желимо мир, каже председник Србије.
Александар Вучић (Фото Танјуг - Председништво Србије)

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је Београд обавештен и да прати дешавања у Босни и Херцеговини уз поруку да Србија не може да остави Републику Српску без подршке у економском и сваком другом погледу, као и да ће изаћи са предлогом како да у будућности водимо дијалог са Бошњацима.

Вучић је тако одговорио на питање новинара о тензичној ситуацији у Босни и Херцеговини након што су представници Републике Српске напустили институције БиХ због иницијативе одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка да се у кривични закон у тој земљи уведе забрана и кажњавање негирања геноцида.

Вучић је рекао да Београд са пажњом прати догађаје и у Сарајеву и Бањалуци уз оцену да наметање и октроисање одлука споља никада није могло да донесе добре резултате.

„Не улазим у све мере и контрамере, то се дешава у другој земљи, али смо обавештени и пратимо све, а оно што је извесно је да не можемо да оставимо Републику Српску у економском и било ком другом погледу без подршке Србије'', поручио је Вучић на пред конференцији у Палати Србија.

На констатацију новинара да су све оштрији тонови у Сарајеву и да се очекује највеће заоштравање односа у БиХ од завршетка грађанског рата и питање да ли се може избећи озбиљнији сукоб, Вучић је рекао да се ''плаши да атмосфера јесте најтежа и најузаврелија од окончања рата и потписивања Дејтонског мировног споразума.

„Надам се да сви разумеју да су мир и стабилност приоритет и да морамо да размишљамо о економији и о томе како да живимо заједно”', казао је Вучић.

Додао је и да је ће изаћи са конкретним предлозима како да у будућности водимо дијалог са Бошњацима.

„Поновићу то, иако сам видео да су многи нападали, да морамо да покушамо да са њима изградимо братске односе у будућности. Нисам сигуран да су све изјаве њихових лидера из Сарајева од велике помоћи, али то је већ друга ствар'', рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Навео је да народи морају да у одређеним тренуцима доносе важне историјске одлуке које, како каже, не морају увек да се допадају политичарима.

Вучић је најавио да ће 4. августа у Бусијама бити обележена годишњица прогона српског живља и, како је рекао, највећег етничког чишћења после Другог светског рата у Европи, као и да ће тог дана имати сусрет са руководством Републике Српске и да ће са њима о свему разговарати.

 

До септембра нове мере за даљи подстицај рађања

Председник Александар Вучић изразио је данас уверење да ће до почетка септембра бити усвојене нове мере за даљи подстицај рађања у земљи.

Како је појаснио, реч је о три промене, а то су увећане новчане накнаде за труднице и породиље, затим решавање одређених законских потешкоћа које се тичу зарада трудница и породиља, те упрошћавање бирократских процедура за вантелесну оплодњу.

У том смислу, навео је да ће се мењати праг година жена, до којих ће држава финансирати покушаје ВТО.

„Надам се да ће то бар донекле у сиромашнијим срединама допринети да имамо више деце, јер нам је то главни проблем. Лако се друштво обнови ако имате деце”, поручио је Вучић у обраћању након сусрета са младим спортистима који бораве у кампу у Србији.

Уз констатацију да је било напада како је рађање питање економског статуса и очекивања, Вучић је приметио да би било знатно лакше да је то у питању.

„Али, управо је обрнуто. Тамо где живе најбогатији, тамо имамо најмање деце, а највише их је где живе сиромашнији... А, све што радимо, нема смисла ако то не буде имао ко да наследи, ако не буде имао ко да управља тиме, ако немамо потомство”, поручио је Вучић, преноси Танјуг.

 

Држава ће подстицати наталитет, 5.000 евра за новорођено дете

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је подстицање рађања и наталитета једна од националних приоритета и да најава давања 5.000 евра за новорођено дете нема везе са политиком већ са тим да морамо да размишљамо шта ће бити у будућности.

На питање да прокоментарише поједине критике да су предстојећи избори разлог за додатних 20 евра помоћи грађанима и 5.000 евра за свако рођено дете и питање шта је заиста намера државе, Вучић је рекао када је реч о 5.000 евра да би то била свеукупна подршка рађању, као и да би се тако финансијски ослободили градови који сада издвајају средства за ту подршку.

„Ако Београд даје око 20 милиона за новорођену деце, тиме бисмо ослободили Београд да може да инвестира у нешто друго, а држава би преузела и тих 100.000 које даје град Београд или нешто више, а додала још 300.000 на ових 100.000 које већ даје, тако да бисмо све укупно дали 5.000 евра по рођеном детету. Сасвим сигурно за прво дете да бисмо подстакли мајке да раније рађају нарочито у сиромашнијим крајевима Србије”, навео је Вучић.

Каже да је губимо целу једну генерацију у односу на поједине земље, пошто је код нас просечна старост 46 година, а на пример у Турској 26 или 27 година.

Одлучили смо се за ту меру јер сматрамо да је рађање и повећање наталитета један од приоритетних циљева, поручио је Вучић.

Говорећи о најави за додатних 20 евра помоћи грађанима, Вучић каже да се стално прича како се нешто даје пред изборе, иако је прошлог пута дато 100 евра грађанима одједном.

„У чему је проблем? Људи су то прихватили. Важно је да јавни дуг не оде преко 60 одсто”, нагласио је он.

Председник је рекао да расте јавни дуг земаља еврзоне и да је рецимо у Грчкој 230 или 240 одсто БДП -а, Италије 160 одсто, Шпаније преко 125 одсто, Француске више од 120 одсто, Хрватске нешто испод 90 одсто...

Додаје да земље дају много новца у време короне не би ли подигли потрошњу и подстакли извоз, као и да је намера у Србији да се подстакне потрошња и привредни раст.

„Показујемо да Србија може да подиже стопу раста а да не подигне јавни дуг преко 60 одсто БДП-а”.

Вучић истиче да би према тренутним пројекцијама дефицит могао да буде испод пет одсто, иако је било речи о седам и нешто одсто јавног дуга према БДП-у.

Како је рекао, ако би имали шест одсто раста БДП-а ове године јавни дуг би био 59,3 одсто БДП-а, а испод 58 одсто ако буде привредни раст седам одсто.

Србија би била међу прве три земље у Европи са тим резултатом, додао је Вучић.

„За око 15 дана ћемо имати прве званичне процене за стопу раста за прво полугодиште... Верујем да ћемо бити у прве две или три земље Европе. А те приче да се даје пред изборе слушам већ четири или пет година, иако смо једном имали у том периоду изборе и повећавали смо (плате и пензије) на крају године, после избора, а нисмо пре избора давали људима новац. Када имате добру економску ситуацију, а данас имамо добро стање у јавним финансијама, различитим стварима можемо грађанима да помогнемо”, закључио је Вучић, преноси Танјуг.

 

Вучић: Лажима оптужују оне које не могу да победе другачије

Важно је да људи у Србији знају да не можете да чините убиства и да прођете некажњено, поручио је данас председник Србије Александар Вучић одговарајући на питања новинара о деловању Беливукове групе и убиству на шинама и указао д да неки политички противници лажима желе да оптуже људе које не могу да победе другачије.

„Који су људи који су у томе учествовали, да то можемо да докажемо у овом секунду били би ухапшени, истрага се и даље води. Чим се открију нови детаљи који могу да промене ситуацију, та лица биће ухапшени, а то није могло да учини једно лице, него више њих”, рекао је Вучић замољен да објасни шта је претходне две године радила Беливукова група, и ко је из полиције опструирао убиство на шинама 2017. године.

Вучић је подсетио и да је о убиству на шинама први јавно говорио у Србији више пута и то не зато што је, како каже, добијао службене извештаје, већ зато што је добијао сазнања од људи из полиције који нису били директно надлежни.

„Испоставило се да су сазнања била истинита, тацна и прецизна. Дошли смо до снимка самог убиства и знамо ко је починилац, који се иначе уопште не каје, и за себе каже да је краљ и да је убио два кума”, рекао је Вучић и додао да се они не секирају, јер знају да је правоснажно пресуђено.

Вучић је рекао и да се ових дана наслушао неистина.

„Када политичари не знају шта ће са собом рачунају да им је спас да неистинама оптуже људе које не могу да победе другачије. Видели су да губе тло под ногама, а постали су гласнији у лажима”, казао је Вучић наводећи да се то односи и на захтеве да он и Вулин буду саслушани, као и да су власници кланице.

„Нико не би поверовао у такву лаж, не верују ни они , одлично знају, али је у питању патолошка мржња, јер немају политику, ни више пруга ни веће плате и пензије”, указао је Вучић.

Он је додао да они уместо политике нуде само како да некоме униште породицу и живот и да створе негативну атмосферу која би довела до ко зна чега.

На питање шта су радили чланови Беливукове групе на отварању Атлетске стазе у Новом Пазару и на његовој инаугурацији, 2016. и 2017. године, Вучић казе да о томе не зна ништа.

„Што се тиче атлетског стадиона и инаугурације не знам ко је био. Први пут чујем за атлетски стадион у Новом Пазару, а било је до 10 000 људи. То су бесмислице, било је отворено и могао је да буде свако”, казао је Вучић.

Он је додао да би то било као када би рекао да је Ђилас убио четворицу, јер се сликао са Јапанцем.

„Ко је кога видео и где је био су бесмислице. Појма немам ко је био у Новом Пазару”, истакао је Вучић.

Он је поменуо да зна да су се у Панчеву неки дружили са опозицијом, али да никада није рекао за њих да су убице, јер су се дружили.

„Ко почини тешко дело он је одговоран, не неко други”, указао је Вучић и објаснио да се на стадионима окупља и до 20 000 људи и да је немогуће контролисати ко је дошао.

Он је упитао и шта је смисао свега овога и да ли то значи а је неко договарао да неко буде убијен.

„А ми смо их похапсили све. Зато не можете да издржати одговор, јасно ми је, кад нема аргумената горе по аргументе”, рекао је Вучић.

На питање ко су људи који са једне трибине јуре на друге трибине, и да ли су утакмице сигурне за грађане и децу, Вучић је рекао да не зна о каквом прескакању трибина је реч.

„Мене интересује да буде мир и ред, да полиција обавља посао, нисам чуо за неки инцидент, да је било повређених. То је посао за полицију”, казао је.

Он је рекао и да је уверен да ће фудбал да напредује и да је важно да сезона буде поштена и фер, и да мафијаши не управљају фудбалом, а да погрде на свој рачун слуша већ девет година.

На питање да ли би могао да повуче породице и децу на утакмице рекао је да да ће свима на стадионима бити гарантована безбедност и сви ће одговарати.

Додао је и да размишља да ако не оде у Скопље и ако Звезда прође даље у такмичењу, на следећу утакмицу овог тима поведе најмлађег сина, Вукана, преноси Танјуг.

Вучић: Хистерија тек долази у септембру и октобру

Председник Александар Вучић изјавио је данас да у Србији сви имају право на своје мишљење и да му је жао кроз шта пролазе новинари Љиљана Смајловић и Никола Томић након ставова изнетих у емисији Прве телевизије, лер како је рекао, за оне који их нападају нису били довољно опозициони.

На питање новинара да коментарише нападе на Смајловићеву и Томћа, Вучић је рекао да је накнадно погледао њихово гостовање на поменутој телевизији да при том никога нису увредили и ни о коме нишу ништа ружно рекли.

Ограђујући се да Томића мање познаје и да је, како је рекао, колико зна увек припадао „другосрбијанској елити”, Смајловићеву, односно њен рад познаје одлично.

„Неретко сам мислио другачије од ње, али сам увек смео да јој то кажем као што је и она мени увек смела да каже, ако мисли другачије. Она је истински независан новинар, има свој мозак и своју главу, не плаћа је влада нити било ко споља”, рекао је Вучић.

Приметио је да је очигледно да у Србији може да постоји само једна апсолутна истина, коју намећу тајкуни и они који би да под скутима одређене стране силе остварују профит, политичке и друге резултате.

„Вређати само због става, замислите да такви упављају земљом. Да се таква хајка води против Тоимића и Смајловић... Шта су они рекли нетачно”, упитао је председник.

Пошто је, каже, види то да је главно „хајде да саслушамо мене и Вуллина”, Вучић је понудио да буде саслушан.

Не би, подсећа, било први пут.

За себе каже да је „већ био довољно глуп” да оде на полиграф због ветропаркова, иако то нису урадили на Пајтић ни Удовички.

Ако треба, истиче, поново ће ићи на полиграф јер, како каже, „када говорите истину и када сте чисти пред собом онда сваког можете да погледате у очи”.

Јер, указује, иза су резултати попут Београда на води, мостови, аутопутеви, путевима, брзе пруге...

„Та врста апслутне истине која је најчешће објективна лаж, којима располажу њихови медији... Ви имате да вам у њииховим медијима гостују и праве вести 12 радника запослених у фирми Ђиласа. И никоме ту ништа није чудно, иако тога никада није било у Србији”, рекао је председник.

Ми истакао је, данас у Србији имамо политичке странке које су претворене у фирме.

Све то је, каже, почело да га забавља, јер ништа не могу да му нађу ни да располаже млијардама евра ни било шта друго.

„Установили смо сте све о мојој породци слагали, а хистерија ће тек да уследи у септембру и октобру јер се приближавјау избори”, рекао је Вучић, који је приметио да је, на пример, он кога подржава 60 одсто грађана Србије неупоредиво мање гостовао на РТС-у него Обрадовић који има један одсто подршке грађана, преноси Танјуг.

 

Коментари4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Milos miokovic
......... jedna generacija je izgubljena zbog reprodukcije, koliko ih je izgubljeno zbog pogresnih i ZAKASNELIH odluka politicara u zadnje 3decenije.....
Srki s
Računa se samo krajnji rezultat
Trifun
Odlazeci V.Incko je namerno zakuvao situaciju u BiH i time pokazao pravo lice,ali i pravo lice zapada (SAD/NATO),cije je instrukcije,kao protektor,sledio:Zapadu nije u interesu mir i pomirenje 3 konstitutivna naroda u BiH.Rat u BiH se mogao izbeci,ali to nije bio interes zapada. Alija je,na nagovor SAD ambasadora Cimermana,odbio vec prihvacen "Kutiljerov plan"/EZ..Na kraju su Bosnjaci ispali najvece zrtve,slusajuci zapad,koji im daje laznu nadu da ce ostvariti neostvareni ratni cilj-Unitarnu BiH

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.