Субота, 25.09.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Слушни апарати - техничке могућности

(Фотографије NEUROTH)

Наш слух током живота бива изложен многим утицајима, од бучног саобраћаја до гласне музике, а утицај лекова, вируса и других хроничних стања узима са годинама свој данак. Људи било ког старосног доба могу имати проблем са слухом.

Код проблема са слухом потребно је прво испитати слух како би се одредио степен и врста оштећења слуха. Уколико се ради о трајном оштећењу слуха потребно је слух кориговати слушним апартом. Савремени слушни апарати су достигли савршенство како у дизајну, тако и у обради и преносу звука пружајући природност слушања.

Данас, слушни апарати су дигитални микрорачунари са могућношћу да аутоматски прилагоде звук хиљаду пута у секунди, што говори о пријатном и природном квалитету звука, док промена смера микрофона омогућава боље разумевање говора у бучном окружењу.

Постоји широка линија слушних апарата: у каналу (ITC), пријемник у каналу (RIC), потпуно у каналу (CIC), иза ува (BTE) и у уву (ITE). Тип слушног препоручује акустичар у зависности од других услова (егзостозе у каналу, обилно стварање церумена, честе упале канала...). Данас су сви апарати дигитални и претварају звучне таласе у њихов бинарни формат или нумеричке кодове, који се затим појачавају.

Аудиолог може да програмира уређај да појачава неке фреквенције више од других слушни апарат боље одговара потребама корисника. Они се лако одржавају, али је потребно повремено сервисирање као и чишћење апарата, јер се на тај начин продужава њихово трајање.

Слушни апарати, без обзира на врсту, имају три различита дела: микрофон, појачало и звучник.

Звук долази кроз микрофон, који се затим претвара у електричне сигнале. Ти сигнали иду на појачало, које повећава снагу сигнала. Појачало их затим шаље преко звучника на уво. Ова дискретна слушна помагала направљена су да пружају природан, чист звук и добру разумљивост у бучном окружењу.

Слушни апарати имају Bluetooth повезивост и дигитални асистент вештачке интелигенције (AI) који омогућава да се апарати аутоматски прилагођавају различитим окружењима.

Већина доступних слушних апарата има апликацију за управљање коришћењем паметног телефона. Управљање апаратима је могуће и преко малог даљинског управљача. Посебна линија омогућава стримовање звука са телевизора на слушни апарат.

Да би били сигурни да је особа добила одговарајући апарат неопходно је проверити слух са апаратом и урадити говорну аудиометрију. Ова два испитивања се раде у слободном слушном пољу у посебно опремљеним аудиолошким кабинетима – што је једини исправни начин поступања при продаји и издавању слушних апарата. Избор слушног апарата је индивидуалан тј. према личним потребама и жељама корисника и зависи од: степена оштећења слуха, техничких преформанси апарата, естетског изгледа као и од самог начина живота корисника.

Набавка слушног апарата није обична куповина, а корак који претходи томе је свакако тестирање слуха, проба апарата и саветовање акустичара и аудиолога које можете обавити бесплатно у слушној кући „NEUROTH”.

Промотивни текст

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.