Петак, 30.09.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

„Ни пуха ни пера” за брзо савладавање руског језика

Овај уџбеник проистекао је из сарадње Центра Руског географског друштва у Србији и компаније НИС

Центар Руског географског друштва у Србији издао је уџбеник руског језика под називом „Ни пуха ни пера!” – на српски језик преведено значи „Са срећом!”, намењен брзом савладавању почетног нивоа овог језика. Издавање уџбеника подржала је компанија НИС.

Овај уџбеник проистекао је из сарадње Центра Руског географског друштва у Србији и НИС-а. Пројекат израде, који је подржан у оквиру НИС-овог програма „Енергија знања", започет је у марту 2019. године.

Јелена Гинић, један од аутора са Филолошког факултета у Београду, каже да је руски језик један од најраспрострањенијих у свету, шести је језик света по броју говорника и осми по броју матерњих говорника.

– „Ни пуха ни пера”, уџбеник за одрасле и студенте нивоа А1, први је ове врсте у Србији. Наше тржиште до сада није имало домаћи уџбеник за учење руског језика као страног према стандардима које прописује почетни, А1 ниво. Овај уџбеник већ се користи као основна литература за почетно учење руског на факултетима у Београду, Новом Саду и Бањалуци и представља значајан допринос домаћој русистичкој уџбеничкој продукцији – наводи Гинићева.

Од школске 2020/2021, „Ни пуха, ни пера!” користи се у настави руског као помоћног језика на Филолошком факултету у Београду. Студенти наглашавају да им ова књига даје могућност да лакше савладају руски језик. До сада су на овом предмету коришћени уџбеници „Поехали” који нису били прилагођени српском говорном подручју, што је умногоме отежавало учење студентима и конципирање вежбања наставницима. Учење руског олакшавају и чине занимљивим динамични дијалози, разноврсна вежбања и дизајн приручника, наглашава мр Бојана Сабо, аутор уџбеника са Филолошког факултета у Београду.

Наташа Ајџановић са Филозофског факултета Нови Сад објашњава да је ова књига рађена у духу комуникативног приступа учењу страних језика. Другим речима, основна идеја којом се ауторски тим водио јесте тежња да корисници стекну низ комуникативних компетенција током процеса учења страног језика, како рецептивних (разумевања говора и писаног теста) тако и продуктивних (говора и писања), што је у потпуности у сагласју са савременим приступом учењу страних језика.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.