Субота, 23.10.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вучић обишао радове на компресорској станици Балканског тока

(Танјуг/Раде Прелић)

ВЕЛИКА ПЛАНА - Председник Србије Александар Вучић данас је у обиласку компресорске станице „Велика Плана” на гасоводу Балкански ток која се гради између Велике Плане и Жабара.

„Задовољан сам. Годинама смо чекали да радимо овако важне инфрастрктурне пројекте, а гасовод је свакако једна од најважнијих. Ово је велика ствар за Србију”, рекао је Вучић током обиласка радова и разговора са радницима.

Истакао је да тренутно у Србији има више од 80.000 градилишта, као и да само на градилишту Моравског коридора има око 2.500 радника дневно.

Вучић је приметио да је државни пут од Велике Плане до Жабара доста лош и наложио да се уради тих девет километара.

Компресорска станица „Велика Плана” је једина компресорска станица на траси овог гасовода кроз Србију који од Бугарске, где се спаја са Турским током преко наше земље, води до Мађарске и средње Европе.

Обиласку радова присуствују генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић, директор Гастранса Игор Јолкин и амбасадор Русије Александар Боцан Харченко.

Бајатовић је рекао се та станица ради по најсавременијем стандарду за заштиту од пожара и да је проценат изградње сада 87,4 одсто.

Бајатовић је казао да је план да се одатле даље гасификује источна Србија.

Вучић је питао Бајатовића за гасификацију Ваљева, који је рекао да се ради на изради плана, пројектовању и да почиње експропријација земљишта.

Када је реч о гасификацији на потезу од Лесковца до Врања, Бајатовић је рекао да су припреме у току и да би требало од октобра да почну да раде тај део.

Вучић је затражио од Бајатовића да се разведе гас и за Сурчин, Белу Цркву и Ковачицу.

Бајатовић је казао да је на градилишту компресорске станице „Велика Плана” ангажовано око 1.500 радника дневно.

Вуцичх је захвалио радницима из Србије и Русије и пожелео им све најбоље, као и да заврше тај пројекат који ће бити на добробит Србије.

Почетком месеца Србијагас и мађарска гасна компанија ФГСЗ спојиле су цеви Балканског тока, чиме је комплетирана читрава траса Балканског тока.

Према плану, требало би да прве количине транзитног руског гаса кроз нашу земљу до средње Европе потеку 1. октобра.

Дужина гасовода кроз Србију од Зајечара, где улази из Бугарске, до Хоргоша где се спаја с мађарским делом трасе је 403 километра.

Председник Вучић је раније оценио да је овај гасовод од кључне важности за развој Србије, јер обезбеђује енергетску стабилност земље и нове инвестиције.

Додао је како ће Балкански ток знатно смањити трошкове допремања гаса који смо преко Украјине и Мађарске плаћали 48 долара по кубном метру, док ће нас убудуће коштати 12 до 14 долара.

На територији Србије осим ове компресорске станице, изграђено је 18 блок станица, четири пријемно-отпремна чистачка места и четири мерне станице.

На компресорској станици обавља се филтрација, пречишћавање гаса од механичких примеса и сабијање гаса и његово хлађење ради даљег транспорта са задатим параметрима температуре и притиска кроз магистрални гасовод до следеће компресорске станице.

За цео гасовод кроз Србију употребљено је 190.000 тона цеви великог пречника, изграђено је 12 прелаза преко великих водених препрека, укључујући Дунав у дужини од 1.400 метара, што је европски рекорд.

Реализација пројекта трајала је од 2019. до 2021. године, а према плановима гасоводом ће пролазити до 12,4 милијарди кубика гаса годишње за потребе Србије и земаља ЕУ.

Инвеститор пројекта је Гастранс, заједничко предузећа Гаспрома и Србијагаса.

Компресорску станицу „Велика Плана” гради фирма ИДЦ.

Гасовод жила куцавица за привреду и више инвеститора

Председник Србије Александа Вучић изјавио је данас да би компресорска станица „Велика Плана” на гасоводу Балкански ток, која се гради између Велике Плане и Жабара, требало да буде завршена до октобра и позвао раднике да иако раде у тешким условима пробају да испуне тај рок.

Нагласио је да је гасовод жила куцавица за развој привреде и привлачење нових инвеститора.

Вучић је после обиласка радова рекао да је Србија раније у веома кратком року изградила гасовод у дужини од 402 километра, али да сада постоји минимално кашњење на тој станици од месец или два, ако имамо у виду корону и све друге проблеме са којима смо се суочавали.

„Поносан сам на то што се налазимо овде у Жабарима и ускоро ћемо отворити ову велелепну компресорску станицу. Без компресорске станице и 36 објекта и много оних испод земље, не би могли да имамо уравнотежен притисак гаса. Имали би велике губитке и не би могли да допремимо гас до Мађарске”, казао је Вучић.

Председник истиче да је то веома важан пројекат за енергетску сигурност земље која ће заједно са храном и финансијском стабилности бити кључна ствар у наредних 20 година.

Вучић је рекао да такав гасовод нисмо израдили у последњих 80 година, а сада као да се стидимо великих успеха и да то кажемо.

„Гасовод је жила куцавица и суштина. Да видимо и нове електране које ћемо градити, да ли ће бити гасне или ветроелектране илли неке друге, хидроелектране или термоелектране”, навео је Вучић.

Председник је захвалио руским и нашим компанијама на великом труду, јер раде у немогућим условима.

„Знам колико је тешко, молим вас, јер морамо да завршимо цео посао до 1. октобра, имам страх да нећемо стићи, а ако стигнемо наградићемо људе, али вас молим, без обзира на ове веома тешке услове да то урадимо”, поручио је Вучић.

Каже да је поносан на тај пројекат и да ћемо када буде све изграђено, када будемо у стању да на годишњем нивоу кроз гасовод прође више од 12 милијарди кубних метара гаса, зарађивати новац на транзитном гасу и када га будемо испоручивали земљама у региону, можда до БиХ, Хрватске и других.

Вучић: Очекујемо раст привреде око 7,5 одсто у првих шест месеци

Председник Александар Вучић изјавио је данас да се очекује да раст српске привреде у првих шест месеци ове године буде око 7,5 одсто, а да ће то бити познато већ данас после подне.

„Имаћемо од 7,4 до 7,6 одсто. Имаћемо после подне процену, ја ћу да се сликам за инстаграм, рећи ћу колика је стопа раста, да би људи знали да ли смо успели”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Великој Плани.

Он је додао да су процене расте у првом квартали плус 1,7 одсто, што је, каже, боље од очекиваног, преноси Танјуг.

„Очекивали смо за други квартал, таква је била прогноза ММФ-а, да то буде 10,6 одсто. Надамо се да то може да буде око 13,5 процената. Онда је то за прву половину године око 7,4 до 7,6 одсто”, појаснио је Вучић.

Ако буде раст око 7,5 одсто, онда задржавамо добре изгледе за даљи раст, нагласио је председник Србије.

„Видећемо какав ће бити трећи квартал, да имамо раст од 6,5 одсто ове године, што је више од очекиваног и значилно би да будемо једна од три земље у Европи. То је за нас било теже, јер смо имали високу базу”, рекао је Вучић.

Вучић: Велика је борба за новац, Србија мора да осигура своје ресурсе

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да у свету влада велика борба за новац, јер богати желе да остану богати, али не могу више да доприносе и производе као раније и да је зато за Србију важно да обезбеди енергетску безбедност као и да осигура сопствене ресурсе.

Вучић је у Великој Плани на питање да ли компресорска станица која се гради значи да ћемо имати квалитетнији гас и повољнију цену гаса, рекао да не може рећи да ће цена бити повољнија.

„Све цене иду у небо, бакар је скочио на 10.000 долара по тони. Погледајте како расте чена челика. Један разлог је корона, јер људи нису трошили, па сада скачу цене. Други разлог је покушај заустављања тржишта, односно мера за заустављање кинеске, руске и сваке друге конкуренције са истока, што се изјаловило, јер тржиште увек пронађе кривину”, објаснио је он.

Вучић је казао да је веома уплашен због карбон такси, јер ће оне изазвати хаос у свету, преноси Танјуг.

Оценио је да се та такса уводи због Кинеза, а све под видом заштите животне средине.

На то ће, упозорава, Кинези увести три пута горе мере против њих, а услед тога „награбусићемо смо сви ми остали”.

„Надам се да ћемо имати довољно снаге да све превазиђемо. Због тога је важна енергетска безбедност, да се ми осигурамо. Срећан сам што имамо злата, бакра, челика, топло и хладно ваљаног лима, што смо обезбеђени храном, али морамо све те ресурсе да осигурамо”, поручио је он.

Вучић је објаснио да се цена гаса формира на светском тржишту, али и да имамо више од 100 долара јефтиниј гас него што је на тржишту и то захваљујући договору са руском страном. Што се тице квалитета гаса, ово је, према његовим речима, најквалитетнији - 97 одсто метана.

„Чекајте за годину дана када нам уведу таксе и на метан, па нам забране да једемо кравље месо, јер су преживари. Нагледаћемо се циркуса свакојаког, јер је велика борба за новац. Богати желе да остану богати, али не могу да допринесу и производе као раније. Пре 20 година Европа је имала 20 одсто удела у светској производњи, а сада је то 10 одсто и биће за пар година на седам процената. То су огромне промене, а сви се праве да се ништа не мења”, рекао је он.

С тим у вези је констатовао да се тако и код нас не увиђају промене, односно не желимо да видимо шта се све изградило и увек тражимо више.

„Сада када будемо урадили пут Велика Плана - Жабари онда ћемо тражити нови пут дуж магистрале према Лапову. То је негде природно и нормално”, приметио је.

Вучић је казао да ћемо се са много проблема суочавати, али да ћемо захваљујући овом пројекту имати веома чист квалитетан гас и да „нема зиме за нас”.

„Осим што Србијагас мора да ради тачније и прецизније, а генерални директор већу бригу да води о људима. Људи чекају на гас и у Ваљеву, Врању, Ковачици, Сурчину, то су ствари где каснимо”, упозорио је Вучић.

Истакао је да мора да се покаже да смо у стању када обећамо нешто то да урадимо на време и на најбољи начин.

„Верујем да ће се генерације које долазе поносити оним што смо урадили за кратко време”, закључио је Вучић.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.