Среда, 07.12.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Истраживање о пореклу вируса корона треба да се спроведе широм света

Дана 15. јула Светска здравствена организација (СЗО) објавила је другу фазу плана истраживања о пореклу појаве вируса корона. Међутим, овај план рада не подудара се с резолуцијом донесеном на 73. Конференцији СЗО, нити са закључцима и препорукама Заједничког истраживачког извештаја Кинe и СЗО у вези с истраживањем порекла вируса корона. Очигледно је ово озбиљно исполитизовано. С тим у вези међународна заједница позива да се релевантне стране стриктно придржавају принципа научне објективности, да престану да се баве политичким манипулацијама када је у питању порекло појаве вируса корона, да престану питања порекла вируса корона ради пребацивања кривице, да се обустави намерно поткопавање међународне сарадње у истраживању порекла вируса корона, да се усвоји прави и одговоран научни став, да се охрабри даља сарадња с међународном заједницом како би се победила епидемија те да се да одговарајући допринос на очувању здравља и благостања људи.

Поштовати заједнички истраживачки извештај о пореклу појаве вируса корона

Почетком ове године, међународни тим стручњака СЗО званично је дошао у Кину да спроведе глобално истраживање о повезаности Кине с пореклом појаве вируса корона. Придржавајући се принципа отворености, транспарентности, науке и сарадње, Кина у потпуности подржава рад стручног тима СЗО и у потпуности испуњава њихове захтеве. Стручњаци СЗО отишли су на места која су желели да посете, укључујући болницу Ђинјинтан, маркет морских плодова на југу Кине, Институт за вирусологију у Вухану и још неколико. Разговарали су са свима с којима су желели, укључујући медицинско, лабораторијско и научнoистраживачко особље, маркетиншке менаџере и трговце, становнике, рехабилитоване пацијенте итд. У Вухану је стручни тим уједињених кинеских и страних стручњака спровео глобално истраживање у трајању од 28 дана, о повезаности Кине и порекла појаве вируса корона.Дана 30. марта ове године СЗО је званично објавила Заједнички истраживачки извештај Кине и СЗО о истраживању порекла појаве вируса корона, у којем се наводи да је јако мала вероватноћа да је вирус из лабораторије прешао на човека. Од објављивања извештаја, све више научних доказа указују да је овај извештај веродостојан, ауторитативан те да подлеже тесту историје и науке.

Природно порекло вируса корона постало је општи консензус у академским круговима

Вирус корона је природног порекла, ово је већ постало општи консензус у академским круговима. Недавно су 24 међународно позната стручњака објавила радове у медицинском журналу „Ланцет” како би потврдила да тренутно нема научних доказа који би подржали теорију да је вирус корона „побегао” из кинеских лабораторија.

Јуен Џеминг, епидемиолог и директор Националне лабораторије за биолошку сигурност у Вухану при Кинеској академији наука, нагласио је да пре 30. децембра 2019. године Институт за вирусологију у Вухану није дошао у контакт са вирусом корона, нити је сачуван и проучен. Институт за вирусологију у Вухану није осмислио, произвео, нити пустио вирус корона. До сада су особље и дипломирани студенти Института за вирусологију у Вухану имали „нула број заражених” вирусом корона.

Потребно је сагледати ширу слику како би се успешно открило порекло вируса корона

Док научници из многобројних земаља настављају истраживања о пореклу појаве вируса корона, већ постоји велики број истраживања која показују да се вирус корона у већем делу света појавио много раније него што је познато. Низ нових открића показују да постоји начин преношења вируса корона између човека предмета, међу којима је преношење хладним ланцем нарочито вредно пажње.

Кинески национални савет за здравство је 22. јула, на конференцији за штампу, саопштио да Кина не прихвата истраживања о пореклу вируса корона која немају научну основу. Друга фаза истраживања о пореклу појаве вируса корона озбиљно је исполитизована. Истраживање је првобитно било коришћено за откривање порекла и начина преношења вируса како би се боље спречила следећа пандемија заразних болести, али je под утицајем затроване америчке политике отишло у погрешном правцу.

Процес проналажења порекла вируса корона је сложен и разнолик и да би се добро одрадио не би требало ограничавати се. Ово је сложен процес који треба да се спроведе широм света, узимајући у обзир праћење извора у више тачака, у више праваца и тродимензионално.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.