Четвртак, 09.12.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
КУЛИНАРСКЕ ЧАРОЛИЈЕ

Закуска за вруће дане

Ни на тропској врелини не морамо се одрећи јела која волимо, али их нећемо припремати на уобичајен начин, да бисмо избегли сате проведене уз шпорет
Рецепти и фотографије Марина Стрмотић (Марина Марс)

Било би праведно да смо, уз тропске врућине које су нас задесиле овог лета, осетили и ону другу, лепшу страну повезану с оваквим климатским условима, а то су пешчане плаже, тиркизни таласи, палме, папаја, манго, морски плодови, ледени воћни коктели с погледом на залазак сунца. Нажалост, већина житеља Србије је у оваквим призорима могла да ужива само преко друштвених мрежа или телевизијских прилога, док се уместо у мору купала у сопственом зноју.

Зато нећемо погоршавати ствари нудећи им егзотичне рецепте за јела од састојака који потичу с тих далеких места, већ ћемо понудити оне с намирницама доступним на најближој пијаци или у радњи, за чију припрему није потребно трошити много енергије и времена, нити проводити сате уз шпорет. Савет наше сталне сараднице Истранке Марине Стрмотић, навикнуте на врела лета је: спремајте оно што и иначе волите да једете, али у летњој варијанти. Тако су настале њене „лажне” пице и тортиље, гриловано поврће као салата, „летњи” сендвичи и њој омиљени медитерански песто.

– И ако не идете на море, можете уживати у укусима Медитерана. Овај једноставни песто, преливен преко кромпира, блитве, пиреа, њока, пржене рибе или рибе с градела, преко куваних лигњи и салате од морских плодова или само накапан на брускете уз чашу вина, својом дивном аромом дочараће вам место уз море о којем сањате и за трен, у неколико залогаја, одвести вас тамо – каже Марина.

Медитерански песто

  • Потребно је:
  • 1 гранчица свежег рузмарина
  • 1 веза першуновог листа
  • 4 чена белог лука
  • 1,5 дл маслиновог уља
  • со, бибер
  • сок од пола лимуна

Исцепкати неколико меканих, зелених врхова рузмарина, исецкати везицу першуна и 4 чена белог лука, све ставити у аван и добро истући, уз повремено додавање маслиновог уља. Када се добије глатка маса додати со, бибер и сок од пола лимуна. Песто ставити у теглицу. Најбоље је спремити га и користити свежег, као намаз, додатак салатама од поврћа, морских подова или посути преко кромпира или тестенина.

Топло-хладна салата

Потребно је:

  • палента
  • лигње (куване или из мариниране из тегле)
  • бели лук
  • зелена салата
  • маслиново уље
  • капар
  • црни лук
  • першунов лист
  • бели лук
  • бело вино
  • маслине
  • парадајз
  • со и бибер
  • сок од лимуна

Скувати паленту према упутству и оставити да се охлади. Опрати зелену салату и пустити да се осуши. Обарити лигње у води да омекшају или узети већ куване па исећи на комадиће. Пропржити мању главицу лука на 1 дл маслиновог уља. Када је лук стакласт, додати изрезане лигње, сецкани лист першуна, бели лук, со и бибер, подлити са 1 дл белог вина, додати капар, маслине и 2 кашике сецканог парадајза. Прокувати три-четири минута. У посуду за сервирање ставити салату, паленту изрезану на коцкице или у облику срца, одозго прелити умак с лигњама. Посути све с још мало маслиновог уља, покапати лимуновим соком и одмах послужити.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.