Четвртак, 02.12.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Зашто је поскупело месо

Ако је за производњу килограма свињског меса неопходно осам килограма кукуруза то значи да би килограм живе ваге свињетине требало да кошта око 200 динара, а он је тренутно око 135 динара.
Поскупела и јагњетина (Никола Тркља)

Најновије поскупљење меса последица је драстичног смањења броја грла стоке у нашој земљи, као и увоза меса који је резултат великог броја споразума о слободној трговини, посебно са Европском унијом, оцењује агроекономиста Милан Пространа и напомиње да је увоз сада нешто смањен, због кризе у производњи свињског меса, али да још негативно утиче на домаћу пољопривреду, па и цену меса у Србији.

Према његовим речима, на лош положај сточарске производње а у крајњој ситуацији и на цену меса, утицале су и разне болести, посебно када је реч о свињама и њиховом оболевању од афричке свињске куге.

Простран истиче да су у околностима које смо у пољопривреди имали последњих деценија најлошије пролазили произвођачи а од пре годину дана дошло је и до наглог раста цена сточне хране.

„Ту пре свега мислим на сировине које улазе у храну за животиње као што су кукуруз, затим соју. То је резултирало незадовољством произвођача јер је цена коштања достигла веома висок ниво а тржисте није могло да је призна, кроз одговарајућу малопродајну цену”, истиче Простран за Танјуг.

Објашњавајући шта то заправо значи каже да ако је за производњу килограма свињског меса неопходно осам килограма кукуруза то би значило да би килограм живе ваге свињетине требало да кошта око 200 динара, а он је много мањи и тренутно износи око 135 динара.

Пољопривредну производњу карактеришу циклуси у производњи а тренутни циклус обележава висока цена сточне хране.

„Зато су произвођачи почели да смањују број крмача, а као резултат смањеног броја крмача јесте и смањена производња товљеника, односно меса. То је врло неповољан циклус за саме сточаре, јер се много више зарађује на ратарским производима, као што су кукуруз и слично, него на производњи меса”, истиче Простран.

Он сматра да цене у наредном периоду неће знатније расти и то искључиво због слабе куповне моћи потрошача.

Наводи да је прва реакција потрошача на повећану цену меса, окретање ка другим, јефтинијим категоријама исте врсте меса.

„То значи да онај ко је куповао свињски бут, каре или крменадле, после поскупљења прелази на плећку, а онда на ребра, док је друга реакција смањивање количине меса која се купује”, каже Простран.

 

Коментари13
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Zega
Zbog cega mesare dizu cene mesa kada je otkupna cena tovljenika 130din.a velikih svinja100din/kg.a proizvodjacka cena je 175din/kg.pa ko je lud da tovi svinje,ja sam od toga odustao.To je enormno bogacenje vlasnika klanica,verovatno u dosluhu sa drzavom.isto je i sa mlekom gde ja dnevno predajem oko25l po ceni od 28din.premiju od drzave nemam ,i kada vidim cene u prodavnicama gde gradjani placaju petostruke vece cene mleku sa skinutim kajmakom,pitam se ko ovde koga.....
Леон Давидович
@Bojan Претпостављам да би без додатног храњења кукурузом или каквом другом храном богатом угљеним хидратима те свиње вероватно биле мршаве. Али, што се отрова тиче, ни кукуруз данас нико не окопава , можда још неко веома мале површине, већ пршћу отровом да униште корове. То значи да је сва хтана данас на овај или онај начин изложена отровима.
Bojan
Da u pravu ste Leone , slatko se nasmejem kad vidim "bio" namirnice po paprenim cenama , bio su samo cene , lepak za naivne . Zivimo vec 50 godina na antibioticima i lekovima bre , jos malo pa ce sva hrana biti u tabletama . Srecan sam da toga nije bilo u mojoj mladosti , ali pogledajte danas , koliko rahiticne dece radjaju - uzas , toga nij bilo bre ...
Ivan
Kada pogledamo koliko je velika razlika u ceni mesa u mesari i kod seljaka, jasno je da veci deo cene odlazi mesarama a ne proizvođaču.
iz glave
обичан народ ради један месец за исту количину меса као и 90тих које је тада било здравије и наше.
Леон Давидович
@ Бојан Свиње су сваштоједи и њума је воће и поврће природна храна. Некада нису баш јеле банане али наше домаће воће и поврће јеле су домаће свиње на сеоским имањума. То је свакако за свиње здравија храна од концентрата у којима ко зна шта све има, а генетски модификована соја свакако се ту нађе.
Bojan
@Leone da , i ja sam na selu tako hranio svinje , ali bez kukuruza nikada necete istopiti mast i imati lepe cvarke , kavurmu , kobasice , slaninu ...A ovaj sto ih hrani bananama i vocem punim pesticidima samo truje jlude kojima prodaje to meso .

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.