Четвртак, 26.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вучић у Блацу посетио млекару "Лазар": Подићи ћемо премије за млеко

(Фото Танјуг/ М. Миливојевић)

БЛАЦЕ – Председник Александар Вучић данас је у Блацу посетио приватну млекару „Лазар”, која половину својих производа извози на тржишта у региону, Европску унију, Русију, Швајцарску, а одскоро и у Јордан.

Млекара „Лазар” основана је 1998. године, а према речима финансијског директора Миленка Тановића, дневно прераде чак 85.000 литара млека.

Тановић је рекао да „Лазар” на сопственој фарми има 1.200 крава за које обезбеђује храну са 1.000 хектара обрадиве земље, а засновала је и производњу вишања на 220 хектара.

У компанији је запослено 220 радника.

Власник „Лазара” Милан Видојевић пренео је председнику да око 20-25 одсто извоза одлази у регион, углавном у БиХ, Црну Гору, Северну Македонију, а око 35 одсто у земље Европске уније.

Углавном извозе сиреве, кајмак, паприку у павлаци...

„Радимо једну робну марку за 'Делез', два бренда за руско тржиште, а једну робну марку за швајцарско тржиште, коју радимо и као домаћи бренд”, рекао је Видојевић.

Предедник им је поручио да треба да шире даље производњу и посебно извоз.

„Треба ови наши прозиводи да буду и на турском и на албанском тржишту. Треба да заузмемо што је могуће више тржишта, имамо одличне производе”, констатовао је Вучић.

Упитао их је шта је најбољи производ, и добио одговор - паприка у павлаци.

Видојевић је рекао да се у млекари „Лазар” ради 365 дана у години, у три смене.

„Сад кад сам подвукао црту, пре месец дана - имам три стента...„, указао је Видојевић илуструјући тиме колико је посла, али и пожртвовања и труда потребно да породична компанија напредује.

„Имамо породица из којих раде по два, три, четири члана код нас. И ми смо породична фирма. Имамо и технолога из Лесковца, лаборанте из Књажевца и Ниша, ветеринари су из Бруса, Александровца и околних места”, рекао је он.

Додао је да фирма нема проблема са банкама, јер све обавезе држави измирује на време.

Видојевић је председнику рекао и да би требало подићи премије за млеко, што је потреба свих млекара, на шта је Вучић узвратио да то нису мала издвајања за државу, али да ће то бити учињено.

„Подићи ћемо премије за млеко. То сам обећао, а за прелевмане ћемо тек да видимо, јер то зависи и од ЕУ, ШП-а. Ово око премија сам обећао, то је добра вест за све млекаре”, рекао је Вучић.

Иначе, домаћини су за госте припремили и богату трпезу са прозиводима које настају у њиховој млекари, а место на столу су, наравно, нашле и шљиве, као заштитни знак Блаца, јавља Танјуг.

Млекару „Лазар” је са председником Вучићем, посетио и министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Након посете млекари, Вучић ће се у Барбатовцу код Блаца обратити грађанима и најавити отварање новог погона врањског „Јумка”.

Након Блаца, Вучић ће отићи у Брус, где ће обићи Дечје одмаралиште и посетити две домаће компаније, предузеће за прераду воћа и поврћа „Вони М” и дестилерију „АС Групе”.

Нова фабрика Јумко за два месеца у Барбатовцу

БАРБАТОВАЦ – Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће нови погон компаније „Јумко” у Барбатовцу, на територији општине Блаце, бити завршен за два месеца.

У обраћању мештанима рекао је да је сада дошло време да се обнови све што је уништено деценијама, наводећи да је тако уништена трикотажа „Напредак” у овом крају.

У новој фабрици, према његовим речима, радиће 75 људи, углавном жена.

„То ће да подигне цело Блаце. Запослиће људе и омогућити опстанак и останак на прадедовским огњиштима”, нагласио је Вучић додајући „добијате фабрику после 40 или 45 година”.

Захвалио се Јумку, али и указао да држава обезбеђује да имају шта да раде у својим погонима.

Представнике „Јумка” упитао је да ли су испунили обећање, то јест повећали плате.

На то му је одговорено да је плата повећана на 38.000 динара.

Када сам дошао у Врање били су задовољни са 27.000 динара, а пре тога је плата била још мања. Сада имају 38.000 динара, што ће добијати и овде. Није бог зна каква плата, али је то плата, а затим има и њива, окућница, воћњак”, додао је он.

Подсетио је да уз плату иде социјално и пензионо осигурање, да људи могу код лекара и планирају бољу будућност.

Са више наруџбина од државе, изразио је уверење, биће обезбеђене још веће плате за све погоне „Јумка”.

„Дошао сам, не да говорим против било кога, већ да говорим о ономе што смо урадили и шта ћемо да урадимо. Креће изградња 1,3 километара пута Барбатовац-Кутловац, иза тога пута Стубал-Суви До”, најавио је он, јавља Танјуг.

Указао је да, када је био у овом крају пре две године, било речи о важности пута Блаце-Бељољин, и да је тада рекао да ће изградња тог пута променити изглед овог краја, што се данас види по кућама које, како је рекао, изгледају уређеније, све са тротоаром.

„Ми ћемо да градимо, и то је већ потписано, а ради се већ и тендер за изградњу канализационе мреже. То када урадимо, гас када доведемо, а то ће коштати само за Блаце седам милиона евра, а заменићемо и азбестне цеви да би могли да пијете чисту воду, моћи ћете да кажете да имате услове као људи који живе у швајцарским, аустријским мањим местима”, рекао је он.

Указао је да се раније причало смо о шљивама и путевима, а данас има више снова него раније, и они почињу да се остварују.

Ускоро креће и аутопут од Ниша до Мердара, најавио је он додајући и да ће се радити реконструкција државног пута од Мерошине до Мердара.

Један мештанин, Сава Савић, указао је на проблем слабог наталитета у Барбатовцу, рекавши да нема ученика у школи.

„Сматрам да држава треба да за све који се не жене и удају до 25 године уведе порез”, рекао је Савић који је говорио и о потреби строжег васпитања деце.

„Променила су се времена, не треба децу да бијемо. Морамо да се боримо да их има више”, одговорио је Вучић овом мештанину и осврнуо се на некадашња времена, када је, како каже понекад и његов отац дигао руку на њега и брата, али да он није никада ни на једно дете.

„Волим га и немам шта да замерим”, рекао је Вучић и објаснио како држава не може ни да уводи порезе, али да можемо само да мотивишемо људе да имају децу.

Истакао је да је на држави да гледа и уради све што је потребно да људи могу да се осећају боље, да могу да виде да Србија улаже више у будућност.

„Можда ће нешто да закасни, касније да се крене с радовима, али знате да када кажем да ћемо нешто урадити, да ће тога бити”, поручио је он.

У свом обраћању осврнуо се на пензионере, најавивши да ће пензије да расту озбиљно сваке године, као и да ће из године у годину бити увећана једнократна давања.

„Желим да доводимо фабрике, не желим да пензионери издржавају децу. Желим да осете бригу државе, да када имамо много проблема пензионери осете да бринемо о њима”, рекао је Вучић.

Указао је да држава има новца и подсетио да ће пензионери до краја фебруара добити једнократну помоћ у висини од 20.000 динара, као и 100 евра до краја година, то јест за 20 дана првих 50 евра, у новембру даљих 30 евра, и 20 евра у децембру.

Такође, додао је, сви пунолетни грађани добиће још 50 евра до краја године.

Једна мештанка се пожалила да нема посла од 2007., а председник је указао да ће фабрика за два месеца бити отворена, и да не може да исправи сву неправду света, већ само да уради оно што може.

Вучић је затим обишао и сам објекат у којем ће бити смештена фабирка „Јумко” у Блацу, која ће шити униформе.

„Биће за војску и полицију још, само морате да радите најбоље што можете. Када нацртају наши специјалци, да такву опрему урадите, од импрегнираног плата, од чега год”, рекао је Вучић генералном директору врањског „Јумка” Браниславу Трајковићу.

Трајковић је пренео да имају сву опрему, да је све спремно да се инсталира у Блацу, а да ће бити и обука за будуће запослене у Врању.

Он је рекао председнику и да погон у Рудној глави, отворен пре непуна два месеца, ради одлично, као и погон у Дрвару, додајући да имају већ послове у РС, као и да очекују да се обим посла додатно увећа.

Вучић је упитао и министарку привреде Анђелку Атанасковић, која је са њим посетила Блаце, да ли трстеничка „Петолетка” може да производи војно возило „Мали Милош”, и добио потврдан одговор.

„Сад ћемо да направимо велику наруџбину. Очекујете наруџбину између 50 и 100 возила, будите спремни”, рекао је Вучић.

Он је констатовао да тај објекат, у којем је некад била смештена трикотажа „Напредак”, а који је потпуно био девастиран, представља „слику и прилику” како је све у Србији било уништено, и није се бринуло.

На новинарско питање зашто је до тога дошло, Вучић је одговорио:

„Дођу нека чудна времена...  све нам је 80-их престало. Тада је кренула и светска криза и код нас, и нисмо се опоравили ни 90-их, а ни 2000-их. Проблем је што је 90 одсто приватизација било лоповско. Нису водили рачуна о људима. Данас је ово другачија земља”, рекао је Вучић.

На крају он се нашалио и рекао да је шеф „Путева Србије” Зоран Дробњак прави председник, јер све занимају само путеви.

„Могао сам да доведем овде кога хоћете, али Дробњак је највећа звезда. То је прави председник Србије, а ја сам његов потпредседник. Сви људи хоће само путеве”, казао је он, уз сугестије Дробњаку да разговара са људима да види шта им треба.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

горан бановић
Смањи.акцизе на гориво као свуда у свету ало ејјјј...90 динара плин ејјј кога зајебавате више никад горе по џеп у Србији.било.није

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.