Уторак, 04.10.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Успешна истраживачка мисија кинеског ровера Џуронг на Марсу

Кинески ровер Џуронг на Марсу

Прва кинеска истраживачка мисија је успешно слетела на Марс 15. маја 2021. године. Све до 15. августа 2021. године ровер Џуронг је укупно провео 90 марсовских (92 земаљска) дана, радећи на површини и прешавши укупно 889 метара. Сва истраживачка опрема је била укључена за детекцију, а укупно је скинуто око 10 ГБ сирове информације. Ровер је тренутно у добром стању, мобилан и са довољном количином енергије. Џуронг ће наставити кретање по граничној зони између древног мора и античког копна у јужном делу леденог подручја Utopia Planitia.

Мапа пута ровера Џуронг

Током патролирања и детекције, Џуронг је радио у циклусима од седам дана.

Слике снимљене Џуронг камером за избегавање препрека

Тренутно орбитер ради у орбити релејне комуникације и углавном обавља релејну комуникацију за Марс ровер.

Од средине септембра до краја октобра 2021. године Марс и Земља ће путовати са обе стране Сунца, а сва три небеска тела ће бити готово у правој линији, односно доћи ће до соларног транзита. Због утицаја сметњи соларног електромагнетног зрачења, комуникација између уређаја и Земље ће бити прекинута. У периоду од 50 дана орбитер и Марс ровер ће прећи у сигуран режим и прекинути истраживачке радове.

Након соларног транзита, орбитер ће искористити прилику за улазак у орбиту мисије даљинског детектовања ради глобалног истраживања Марса даљинским детектовањем како би прибавио научне податке као што су морфологија и геолошка структура Марса, састав површинског материјала и дистрибуције, типа тла, атмосферска јоносфера и свемирско окружење Марса, узимајући у обзир релејну комуникацију у фази мисије експанзије ровера Џуронг.

Промотивни текст

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.