Уторак, 07.12.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Здравствени извештај компаније Штада за 2021. годину:

Пандемија утицала да Европљани више воде рачуна о свом здрављу
(Фотографије Хемофарм)

Здравље је на врху листе приоритета грађана у Европи - 84 одсто Европљана верује да је здрав начин живота, који укључује уравнотежену исхрану и спорт, битан - подаци су овогодишњег истраживања Штада групе, у оквиру које послује домаћи Хемофарм, а које је спроведено на више од 30.000 испитаника у 15 земаља укључујући Србију. Овим поводом, чак 89 одсто испитаника из Србије сматра да је здрав стил живота важан за опште стање особе, а свега пет одсто наших грађана признало је да је током пандемије живело „мање здраво” него раније.

Здравствени извештај Штаде указује да се однос Европљана према здрављу у значајном мери променио током пандемије Цовид-19. Велика већина Европљана каже да су пандемију видели као прилику да усвоје здравији начин живота, 23 одсто поручивао је више здравствених производа преко интернета, 21 одсто тражио је додатне савете у апотекама и правио кућне залихе, док је 16 одсто користио тзв. фитнес апликације. Са друге стране, 30 одсто грађана у 15 европских земаља признало је да се држало ранијих здравствених навика.

Испробавање нових трендова у исхрани, спорту и фитнесу током пандемије​

Готово половина Европљана усвојила је здравији начин исхране током протекле године. Према сопственом признању, 42 одсто испитаника у Европи куповало је више свежих и високо квалитетних производа, исказујући спремност да инвестира чак и више у здраву исхрану. У овом делу Срби су опет изнад европског просека – чак 54 одсто грађана Србије каже да је током пандемије више новца трошило за куповину свеже и квалитетније хране. Када говоримо о здравој исхрани као тренду, у овом делу предњаче Шпанија и Португал, следе Пољска, Русија и Француска, док је Србија на 6. месту.

Отприлике сваки трећи Европљанин укључио је неки облик физичке активности у своје слободно време и покушао да више вежба у последњих неколико месеци (35 одсто). Многи Европљани у протеклој години испробали су нови тренд у спорту или дијети, међутим 17 одсто њих такође каже да још нису открили „прави” спорт за себе. Скоро трећина испитаника из Србије (29%) рекла је да се током пандемије више бавила спортом него раније, док је осам одсто грађана Србије изјавило да ништа није мењало у својој рутини и односу према здрављу.

Коришћење додатака исхрани у порасту

Додаци исхрани су, такође, високо на листи избора здравог начина живота. Чак 73 одсто Европљана купује и користи додатке исхрани, а 29 одсто испитаника рекло је да су током протекле године повећали унос додатака исхрани.. Повеćана употреба суплемената готово је на истом нивоу са повећаним бављењем спортом. Кад је реч о Србији, скоро половина испитаника (49 одсто) рекла је да је током пандемије повећало унос витамина и других додатака исхрани.

Трећи међународни Здравствени извештај Штаде представља репрезентативну студију са више од 30.000 учесника. Институт за тржишна истраживање Кантар анкетирао је, за потребе Штаде, грађане старости од 18 до 99 година у 15 земаља – Аустрији, Белгији, Чешкој, Француској, Немачкој, Италији, Холандији, Пољској, Португалу, Русији, Србији, Шпанији, Швајцарској, Украјини и Уједињеном Краљевству -  истражујућу како је пандемија променила погледе и однос Европљана према личном здрављу.

Промотивни текст

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.