Субота, 25.06.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
КРАЈЕМ ОКТОБРА ИЗЛАЗАК НА БИРАЛИШТА У ДВЕ ОПШТИНЕ

Мионица и Неготин као тест за пролећне изборе

Осим СНС-а и СПС-а, на локалне изборе у два града крајем октобра излазе десничарске партије, док левичари чекају исход дијалога о побољшању изборних услова
(Фото А. Васиљевић)

Председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић у наредних неколико дана расписаће редовне локалне изборе у Мионици и Неготину, који ће се одржати, готово извесно, крајем октобра. На овим општинским изборима, осим владајуће коалиције Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије, своје учешће су најавиле партије и покрети десне и патриотске оријентације. Представници политичких странка које су пре годину прескочиле изборе још нису одлучили да ли ће се појавити са својим изборним листама. Како наводе, то ће зависити од резултата међустраначког дијалога о побољшању изборних услова.

Избори у ова два места последња су провера партија пред редовне председничке и београдске изборе и, готово сигурно, ванредне парламентарне изборе. И док се власт озбиљно спрема за ову изборну трку, дотле је опозиција подељена око тога шта је најбоља опција. На изборима у Мионици власт ће бити на једној изборној листи СНС–СПС, док још није одлучено да ли ће и у Костолцу бити у једној или две изборне колоне. Када је реч о томе да ли ће на јесењим локалним изборима две владајуће партије бити на истој листи у оба града, председник Извршног одбора СНС-а Дарко Глишић каже да још није одлучено и да је то ствар унутарстраначких договора. „Пробаћемо да и у Мионици то дефинишемо до краја недеље, па ћемо знати да ли идемо заједно”, рекао је Глишић.

А председник Извршног одбора СПС-а Владан Заграђанин подсећа да су избори у Мионици и Неготину били одржани 24. децембра 2017. године и да су сада предвиђени редовни избори који морају да се одрже до децембра. За „Политику” каже да ће сигурно учествовати јер се то од ове политичке партије очекује. „У Неготину смо на прошлим изборима били на истој листи са СНС-ом, а у Мионици са Српском радикалном странком и Јединственом Србијом. Ми смо апсолутно спремни за изборе, а како ћемо изаћи, у ком формату, то тек треба да видимо”, каже Заграђанин.

На изборима у ова два града сигурно ће учествовати радикали, а да ли ће изаћи самостално или с неким у коалицији, знаће се када избори буду расписани. Заменик председника СРС-а Александар Шешељ за наш лист каже да ће њихови општински одбори одлучити у којој форми ће изаћи на изборе. „У СРС-у је принцип да локални одбори имају битну реч по тим питањима и одлука коју они буду донели страначка централа ће поштовати. Ми смо у Мионици сада парламентарна странка, док у Неготину нисмо, и за нас би био успех уколико бисмо у обе општине имали своје одборнике”, каже Шешељ.

Он упозорава да је вишегодишња пракса у Србији да локални избори, када се одржавају појединачно, нису репер за било шта јер се у том случају ресурси свих владајућих странака слију у та два места и дају резултат и кампању која не може да се пореди с оном на националном нивоу. „Без обзира на то, због људи који живе у тим местима странке пре свега требају да учествују на изборима и да се не осврћу на те ствари. Никада изборни услови нису били идеални и савршени и треба тежити њиховом побољшању. Упркос свему, треба излазити на изборе и учествовати у политичком животу, јер оне странке које не излазе на биралишта временом ће се саме од себе угасити”, наводи Александар Шешељ.

На локалним изборима крајем октобра учествоваће и партија Здрава Србија Милана Стаматовића. „Наш став је да самостално учествујемо на свим изборима и сигурно ћемо се у Мионици и Неготину појавити са својом изборном листом. Највероватније нећемо улазити у било какве коалиције. Бићемо задовољни уколико на тим изборима прођемо изборни цензус и уђемо у локални парламент, јер у тим деловима Србије немамо развијене општинске одборе”, каже за „Политику” лидер Здраве Србије Милан Стаматовић.

Лидер Демократске странке Србије Милош Јовановић, чија партија је у коалицији НАДА, чију окосницу чине ДСС и ПОКС, и којој је придружено још 19 покрета и удружења грађана, наводи да ће учествовати на изборима у Мионици и Неготину. Истиче да је једна од њихових кључних политичких тачака – децентрализација. За наш лист објашњава да Србија није само Београд и да мора равномерно да се развија, те су због тога су за коалицију НАДА подједнако важни изборни резултати у свакој општини и граду у Србији. „Потребно је да се широм Србије људима покаже да постоје патриотске странке које су и национално и демократски оријентисане, где се поштује правна држава, независност судства, а да се притом бринете за српски народ и национални идентитет. Желимо да енергију, таленат и труд који наш народ поседује пустимо по дубини територије ове земље, а не да о свему одлучује Београд и да се све дешава у Београду, како би Србија продисала у пуном смислу те речи”, истиче Милош Јовановић.

За разлику од других десних патриотских партија, које су скептичне према евроинтеграцијама, а најавиле су излазак на изборе, лидер Двери Бошко Обрадовић наводи да још нису преломили да ли ће учествовати на јесењим изборима. „Српски покрет Двери донеће одлуку о изласку на било које следеће изборе у Србији тек на основу завршеног међустраначког дијалога на оба колосека, и са и без страних посредника, у септембру. Од резултата тог дијалога зависе и наши даљи политички кораци. До тада не видимо смисао учествовања у било ком изборном циклусу у Србији. Пратимо локална збивања и ту смо ако треба да подржимо локалне групе грађана које сматрају да на изборе треба изаћи у сваком случају, са жељом да се чује глас опозиције у локалном парламенту. Наш савет за њих је да сачекају резултате дијалога између власти и опозиције у септембру па да се тек према томе определе шта им је даље чинити. Ми ћемо свакако тако урадити”, каже за наш лист Бошко Обрадовић.

У Демократској странци су одговорили да се, када је реч о изборима у Мионици и Неготину, ДС за сада неће оглашавати. И Социјалдемократска странка (СДС) Бориса Тадића неће се, бар за сада, истрчавати с тим да ли ће учествовати на изборима или ће их прескочити. Члан Председништва СДС-а Константин Самофалов за „Политику” каже да ће се пре одлуке консултовати с колегама из опозиције како би, у случају да се постигне такав споразум уз посредовање ЕУ, евентуално изашли на ове локалне изборе. „Уколико буде услова за иоле равноправну изборну трку, лишену бруталних злоупотреба од стране режима, СДС ће се заложити за излазак у идеолошки сродној, проевропској колони левог центра на овим локалним изборима у западној и источној Србији”, наводи Самофалов.

А потпредседник Народне странке (НС) Мирослав Алексић каже да, уколико дође до договора о унапређењу изборних услова уз помоћ европарламентараца, неће бити разлога да НС бојкотује изборе у Мионици и Неготину. За „Политику” каже да је веома важно да се види у ком смеру ће ићи ти разговори у међустраначком дијалогу и какви ће изборни услови на крају бити договорени. „Још је у рано у овом тренутку говорити да ли ће НС изаћи на те изборе јер се сада суштински ништа није променило када су изборни услови у питању. Председник Скупштине Србије Ивица Дачић још није расписао изборе, јесте их најавио, али сачекајмо. Било би логично да ти избори буду крајем јесени и они би били пилот-пројекат, да на делу видимо да ли се то што се договоримо с властима примењује у реалном времену и пракси. Ти избори би могли бити показатељ стања пред изборе који ће се одржати на пролеће. Ипак, сачекајмо да видимо шта ће се догађати и да ли ће бити икаквих промена у изборним условима”, истиче Мирослав Алексић.

Јованов: Опозиција живи у својим „балонима”

Потпредседник СНС-а Миленко Јованов каже да га не изненађује што бојкоташка опозиција још није одлучила да ли ће изаћи на јесење изборе. За наш лист наводи да су за њих сви избори значили суочавање с реалношћу, то јест мишљењем грађана. „Они живе у неким својим ’балонима’ и затвореним круговима на друштвеним мрежама и својим медијима, где су они много битни и имају велику подршку, и њима прија да живе у сопственој лажи. Они једноставно у тако нешто верују. Излазак на изборе би то распршио као мехур од сапунице и зато они траже разлог да на њима не учествују”, каже Јованов и додаје да, када се виде истраживања јавног мњења која опозиција приказује и тврди да су тачна, онда није јасно зашто од избора беже. „Можда је разлог зашто неће да изађу на изборе у Мионици и Неготину што су тамо буџети мали. Не може много секунди да се купи од буџета Мионице. Нема послова од којих би се опарили у Неготину. Па ако је то тако, зашто би се мучили и малтретирали да дођу у ове градове и да још воде кампању и иду у ове делове Србије, где иначе и не залазе”, закључује Миленко Јованов.

Стојиљковић: Потребан је договор током септембра

Професор Факултета политичких наука Зоран Стојиљковић каже да од договора на међустраначком дијалогу о изборним условима зависи да ли опозиција треба да изађе на биралишта у Мионици и Неготину. За наш лист каже да уколико услови буду релативно повољни и дође до некаквог договора, онда је потребно да опозиција изађе и на ове изборе, који се одржавају неколико месеци пре председничких, парламентарних и београдских избора. „Ти локални избори били би најбољи тест да ли је све оно што је договорено у дијалогу и испоштовано и да се сви евентуални недостаци у изборној кампањи исправе до пролећних избора. Уколико пак не буде никаквих знатних помака у вези с изборним условима, није реално очекивати да било каква опозиција изађе на било какве изборе. Али ако договора буде током септембра, онда је логично да се тестира воља не само бирача већ и актера да се демократизује изборни процес”, закључује Зоран Стојиљковић.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Svasta
Ovo izbori po opstinama ko kad hoce

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.