Четвртак, 20.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Спојена пруга између Старе Пазове и Новог Сада

(Фото Танјуг/Страхиња Аћимовић)

СТАРА ПАЗОВА – Спајањем железничког колосека на деоници Стара Пазова-Нови Сад на вијадукту у пловном делу Дунава, свечано је обележен завршетак грађевинских радова на тој деоници, у присуству председника Србије Александра Вучића и генералног директора РЖД-а Олега Белозјорова.

До места на којем је колосек спојен, председник и представници руских партнера дошли су возом, коментаришући да пруга „изванредно изгледа”.

Машиновођа, који је управљао возом, истакао је да је да тај посао ради већ 30 и да само може да пожели да се вози оваквом пругом.

„Возио сам на разним пругама, али овако нешто нисам имао”, додао је он.

Вучић је рекао да је пресрећан када тако нешто чује.

Додао је да пруга боља него у Швајцарској и додао да ми као да се се стидимо себе, свог успеха.

Министар саобраћаја Томислав Момировић истакао је да је реч о најмодернијој прузи у Србији, са модерном синализацијом.

Први заменик директора РЖД Мансурбек Султанов истакао је да је та компанија спремна да ради даље у Србији.

„Можете да преговарате о прузи Ваљево-Прибој-Врбница, то је много важна пруга због Косјерића, Прибоја. Ово је прелазак из прошлости у будућност. Ово је другачија, нова Србија, друго лице Србије. Није важно шта год ко мислио у политици, ово невероватна лепота. За уживање”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Пренео је и да је био изненађен када му је председник Русије Владимир Путин причао да је у РЖД запослено 1,2 милиона људи.

„Погледајте само како ће да изгледа. Само да видите квалитет тунела, а какве смо до скоро имали. Све што су урадили је фантастично, све станице су нове, чисте, нема урушених као некада... Огромна промена”, констатовао је Вучић.

Додао је да ускоро креће деоница пруге Београд-Батајница.

„Тестираћемо секцију по секцију. Тестирање ове деонице у јануару, а крајем фебруара очекујемо да путници крену. Имаћемо врхунске возове, даблдекере”, рекао је Вучић.

Навео је да први воз треба да стигне до краја октобра и да ће бити међу најмодернијим у Европи.

Руска компанија „РЖД Интернешнал” завршила је грађевинске радове на изградњи најдужег железничког вијадукта у Србији у плавном делу Дунава и тунела „Чортановци” више од пола године пре планираних рокова.

Вијадук и тунел су део прве брзе пруге Београд-Будимпешта.

Радови на изградњи вијадукта почели су 1. новембра 2017. године, његова дужина је три километара, а висина појединих стубова око 26 метара.

Вијадукт је пројектован на излазу из тунела Чортановци испред Сремских Карловаца и протеже се у плавном делу Дунава.

Тунел Чортановци представља две паралелне цеви укупне дужине 2,2 километара.

Радови на његовој изградњи почели су септембра 2017. године и завршени су седам месеци пре рока.

У априлу су оба објекта успешно прошла инспекцију Министарства грађевинарства за усклађеност са пројектним решењима.

Пре пуштања објеката у рад биће изведени радови на уградњи контактне мреже, горњег строја колосека, а такође ће бити спроведена испитивања пре пуштања у рад, која су планирана за јесен.

РЖД Интернешнал врши модернизацију и изградњу железница у Србији од 2014. године, у оквиру Уговора, потписаног 2013. године.

Укупна вредност уговора износи 941 милиона долара, од чега се 800 милиона финансира из средстава државног извозног кредита, који је Влада Русије одобрила Влади Србије.

Већ је завршена реконструкција пруга Београд-Панчево, Ресник-Ваљево, а Србији је испоручено и 27 дизел-моторних возова руске производње.

Деоница Стара Пазова-Нови Сад дужине је 40,44 километара пруге Београд-Будимпешта, за брзине саобраћаја возова до 200 километара на час.

За шест месеци брзом пругом од Београда до Новог Сада

ЧОРТАНОВЦИ – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, поводом завршетка грађевинских радова на деоници пруге Стара Пазова-Нови Сад, да се приводи крају велики посао на најлепшем делу пруге од Београда до границе са Мађарском, а да ће за шест месеци грађани моћи да се возе комплетно новом брзом пругом од Београда до Новог Сада.

Вучић је, након спајања колосека на тој деоници, рекао је да не само да је лепа природа, величанствен поглед на Дунав, већ су величанствени и сви објекти изграђени – галерија, вијадукт, тунел..

„То је нешто што немамо, нисмо ни сањали да ћемо да имамо у Србији. Обично се трудимо да пронађемо и кажемо нешто лоше, јер је лакше критиковати, него говорити лепе ствари. Али, поносам сам што сам овде и што не могу ништа лоше кад кажем, већ само велико хвала РЖД-у, нашим руским пријатељима, руским и српским градитељима”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Посао државе Србије је, каже, да то плати, што и чини.

„Пресрећан сам што ће људи за мање од шест месеци овом пругом моћи да бирају да ли ће да се возе 200 километара или 120 километара на сат. Да уживају у приоди, али и објектима на прузи”, рекао је Вучић.

Посебно је, каже, заводољан што му је и машиновођа Слободан Сачић рекао да није возио никад по оваквој прузи и да једва чека да пруга буде пуштена у саобраћај.  

Пожелео је „Железницама” много успешног посла, много превезених путника и робе.

Додао је да је Србија од краља Милана, од 1878. када се непосредно кренуло у изградњу пруге, много изгубила и да је дошло време да се направе ствари које ће нас спојити са Европом, модерним светом.

Вучић је рекао да предстоји велики посао постизања договора за градњу пруге Ваљево-Прибој-Врбница, граница са Црном Гором, што је много важно за запад Србије.

„Ово је другачија Србија, нешто што остаје иза нас. Захвалан сам свима који су такву политику подржавали, РЖД-у хвала за изузетне резултате у Србији, на труду и раду, радницима, људима из владе, покрајине, општина... Ово ће допринети и зеленој агенди у земљи, да људи дишу чистији ваздух”, рекао је Вучић.

Све то су, каже, велике ствари за земљу.

„Да се за шест месеци провозамо заједно, од Београда до Новог Сада, да измеримо за колико да стигнемо, да сви виде да Србија можемо да урадимо оно што смо мислимо да је могуће само у већим економијама. Када верујемо у себе, све можемо и ни у чему не морамо да будемо слабији од других”, рекао је Вучић.

Ускоро се видимо да видимо како раде возови на најбржој прузи, додао је председник Србије.

Предстоји још много успешне сарадње са РЖД

ЧОРТАНОВЦИ – Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Чортановцима да предстоји још дуго година и много успешне сарадње са руским РЖД, који гради пругу од Старе Пазове до Новог Сада.

На питање представника РЖД какви су планови даље сарадње и деловања, након завршетка рада на деоници Стара Пазова-Нови Сад, Вучић је указао да су кренули преговори око изградње јединственог диспечерског центра у Макишу.

Објаснио је да ће бити и посебно регионални диспечерски центри у Новом Саду, Београду, Нишу и Пожеги, чиме ће се увезати цео систем, гарантовати стопороцентна сигурност и руководити на најбољи начин пругом имајући увид у сваком тренутку у сва кретања, преноси Танјуг.

Казао је да очекује да ће с тим у вези договор са РЖД бити ускоро постигнут.

Такође је навео да је, у складу са кредитом од 230 милиона долара почело преговарање око пруге Ваљево-Врбница црногорска рганица.

„Очекујемо потписивање уговора за 210 километара пруге кроз целу западну Србију. Потпис очекујемо до краја године”, објаснио је он.

Вучић је казао да очекује још много година посла и успешне сарадње са РЖД.

А новинаре је позвао да погледају тунеле и вијадукте које је РЖД направио и виде како Србија данас другачије изгледа.

Нисам добио позив за Брисел

СТАРА ПАЗОВА – Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да није добио позив за наставак дијалога у Бриселу овог месеца, али да ће се позиву одазвати ако га добије.

„Ако добијем позив ја ћу да идем”, истакао је он , а на питање да ли то значи да овог месеца неће бити ни наставка техничког дијалога одговорио је потврдно.

Вучић је рекао да није добио позив ни да иде на устоличење митрополита Јоаникија 5. септембра.

„Нисам добио позив, ако добијем размислићу па ћу вас обавестити”, рекао је Вучић поводом писања листа Данас да је добио позивницу и да се неће одазвати.

Вучић је напоменуо да је то чак на насловној страни, преноси Танјуг.

„Они слажу и баш их брига. Не секирају се уопште и креирају све текстове на лажи”, указао је Вучић.

Ништа лоше о Бјелогрлићу, али насиље не подржавам

ЧОРТАНОВЦИ – Председник Александар Вучић каже да ниједну лошу реч ни данас ни јуче није рекао о Драгану Бјелогрлићу, који је, додаје, задужио земљу важним филмовима и серијама, али да насиље не може никада да подржи.

Поновио је да државни органи морају да ураде све у складу са законом.

Коментаришући изјаву новинара Слобода Ступара да је Бјелогрлић „само мало ишамарао Гагу Антонијевића” и да је то миноран догађај, док из ССП-а наводе да се води кампања против Бјелогрлића, Вучић је рекао да о онима који кажу да је то био само обичан шамар и миноран догађај, то говори више о њима.

„Да њима неко уради тако нешто, да ли би то исто рекли? Али, то ме не занима, ми морамо да будемо земља пристојних људи у којој насиље није дозвољено никоме. Насиље мора да буде кажњено. То је жалостан догађај”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Упитао је и шта би било да су петорица функциуонера СНС отишла у политичку странку Вука Јеремића или Драгана Ђиласа, са претходним најавама како ће да линчују све који другачије мисле, подсећајући на случај упада функционера Народне странке у зграду Председништва пре неколико месеци.

„Имали бисте демонстрације годинама, писаније ЕП... Али, шта да радите, морате да се навикнете на то”, додао је он.

Вучић је рекао и да му смета не то што ради, како каже, лажна елита коју народ не подржава, већ чињеница да постоји велики број људи и унутар странке коју води и унутар система, који би да осуђују одређене потезе само када могу да добију симпатије јавности, а гласно да ћуте када могу своју позицију да угрозе.

„Ако ја морам да се борим за све, сваки дан, а ви да ћутите и будете заклоњени, онда је проблем код нас. Не желим да радим са људима који нису борци, који имају страх, немају визију, снове, идеје. Али, то је питање за нас, за нашу скупштину странке, за октобар”, рекао је Вучић.

Коментаришћу твит Славише Лекића у којем, који је након што је јуче рекао да се Бјелогрлићу „рука позлатила”, стоји „уста му се позлатила” јер је псовао филм Гаге Антонијевића „Дара из Јасеновца”, Вучић је рекао да грађани све могу из тога сами да закључе.

„Ја сам поносан на филм 'Дара из Јасеновца' и захвалан Гаги Антонијевићу што га је направио, свим глумица, људима који су скупили храбрости да после 75 године направе родољубив филм о страдању српског народа. Али, добро је да је то рекао, јер је он показао колико му смета тај филм. Добро је да то људи виде и препознају”, рекао је Вучић.

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dule Astro
Bajke za one koji se nikada nisu vozili vozom po Evropi.
markus
Ostali smo bez glavne železničke stanice, da bismo dobili još jedan Novi Beograd, spavaonicu za novokomponovane bogate, a ni pruga Beograd-Zagreb dugo ne funkcioniše. A treba izgraditi stotine tunela, vijadukata, mostova, kroz Panonske ravnice, a ni susede hrvate pruga ne zanima jer se Europa završava negde kod Bajakova.
jomo
koliko dug tekst a nigde pruge

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.