Уторак, 07.12.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

У Србији расте производња и извоз сладоледа

(Фото А. Васиљевић)

Производња сладоледа у Србији последњих година расте, а према подацима Привредне коморе Србије нарочито велики раст се бележи од 2019. када је произведено 51 одсто више сладоледа него годину дана раније.

У 2019. године произведено је 33.875 тона, а 2018. 22.313 тона.

Прошле године производња је била приближна рекордној 2019. години и износила је 33.818 тона.

Ранијих година је, показују подаци Удружења за биљну производњу и прехрамбену индустрију ПКС, у Србији произвођено тек нешто више од 20.000 тона.

2016. производња је износила 20.202 тоне, 2017.године 21.415 а годину дана касније 22.313 тона.

Са порастом производње, расте и извоз ове омиљење летње посластице, па су прошле године извезене 22.230 тона, што је три пута више него 2016.

Највеће количине сладоледа, српски произвођачи извозе у земље нашег региона, а највише у Бугарску, Грчку, Црну Гору, Босну и Херцеговину, Хрватску.

Сладолед се извози и у Велику Британију, Немачку, Шпанију.

Осим великих фабрика сладоледа Фриком, Фронери Адриатиц и Сwишлион - Таково, које производе највеће количине и запошљавају око 2.000 радника, сладолед у нашој земљи прави и око сто малих занатских произвођача.

 

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Jagodinac
I nasi proizvodjaci su poceli da ubaciju u sladoled hemikalije. Ustavri nisu to nasi proizvodjaci. Vlasnici su Hrvati i stranci. A oni samo primenjuju recepte iz USA gde su sladoledi za najsire narodne mase pune carneegena materija koja izaziva upalne procese u organizmu uz sve vestacke arome i boje tako da u sladoledu jedino koliko toliko prirodno je mleko iz koga je zivuceno sve sto se moglo izvuci i ostala je samo belo obojena voda.
Bojan
Još kad bi smanjili i loše sastojke koji se ubacuju u sladoled i bio bi top
Branko
Treba da probaju da izvoze i Švedsku jer im ni jedan sladoled nije ni blizu po ukusima koje imamo.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.