Недеља, 17.10.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Цео ручак од карфиола

На брзину од две беле главице може да се припреми комплетан ручак, с чорбом, главним јелом и салатом.
(Фотографије Pixabay)

Потребно је:

  • 2 овећа карфиола
  • главица црног лука
  • 3 чена белог лука
  • 4 јајета
  • шоља зејтина
  • шоља киселе павлаке
  • пола шоље млека
  • кашика брашна
  • кашика зачина од поврћа
  • мало соли, бибера и сирћета

Карфиол се очисти, искида на цветове и кува у благо посољеној води с мало млека, јер кажу да само тако остаје бео. Када упола смекша, процеди се, али се течност не баца. Крупнији цветови се издвоје за поховање, осредњи за салату, а мањи за чорбу.

Чорба

На мало зејтина продинста се ситно сецкана главица лука, зачини се с мало брашна и налије с оном течношћу у којој се кувао карфиол, па се додају и издвојени цветови. Кад проври, дода се и кашика зачина од поврћа, склони с плотне, па зачини умућеном шољом павлаке с једним свежим жуманцем.

Главно јело

Од три јајета и преосталог беланца, с мало брашна, млека и соли умути се смеса за поховање. Најкрупнији цветови се потапају у њу, бацају у врело уље и прже са свих страна док не добију златножуту боју.

Салата

Преостали цветови се зачине с мало зејтина, сирћета и соли, па се преко њих саспе ситно сецкани бели лук.

Уз поховани карфиол најбоље иде тартар-сос, прелив који се припрема брзо и једноставно од мајонеза, киселе павлаке и ситније исецканих киселих краставчића или туршије.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.