Недеља, 24.10.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Парадајз-чорба

Ово јело може да се припреми и од свежег, али је згодније од парадајз-сока, које и данас неке домаћице, више по навици него из морања, кувају и остављају као зимницу. Чорба се скува, такорећи, брже него она „инстант”
(Pixabay)

Потребно је:

  • ½ л сока од парадајза
  • 1/4 шољице зејтина
  • главица црног лука
  • кашичица брашна
  • кашичица алеве паприке
  • прстохват шећера
  • ½ кашике зачина од поврћа
  • лист целера
  • 50 г резанаца

На зејтину се пропржи главица ситно сецканог лука, па када овај сасвим смекша, дода се кашичица брашна, а који трен касније и кашичица алеве паприке. Одмах се налије пола литра сока од парадајза и исто толико воде, дода се мало шећера, а кад проври, остави се на тихој ватри да крчка у полупоклопљеном лонцу још десетак минута.

Негде на пола пута, додају се зачин од поврћа, трунка шећера и лист целера. На самом крају лонац се склони с плотне, а у чорбу се саспу резанци, поклопи се и остави тако још три минута, па износи пред оне који ће је кусати.

Занимљиво је да је данас веома тешко наћи кафане у којима гостима нуде ову чорбу?! Нема је ни у италијанским ресторанима, иако је то њихов специјалитет.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.