Среда, 28.09.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Истраживање о пореклу вируса корона треба да се спроведе широм света

Светска здравствена организација (СЗО) објавила је 15. јула другу фазу плана истраживања о пореклу вируса корона. Међутим, овај план рада се не подудара са резолуцијом донесеном на 73. Конференцији СЗО, нити са закључцима и препорукама Заједничког истраживачког извештаја Кинe и СЗО у вези са истраживањем порекла вируса корона. Очигледно је ово озбиљно исполитизовано. У вези са тим, међународна заједница позива да се релевантне стране стриктно придржавају принципа научне објективности, да престану да се баве политичким манипулацијама када је у питању порекло вируса корона, да престану да користе питање порекла вируса корона ради пребацивања кривице, да се обустави намерно поткопавање међународне сарадње у истраживању порекла вируса корона, да се усвоји прави и одговоран научни став, да се охрабри даља сарадња са међународном заједницом како би се победила епидемија, те да се да одговарајући допринос очувању здравља и благостања људи.

Поштовати заједнички истраживачки извештај о пореклу појаве вируса корона

Почетком ове године међународни тим стручњака СЗО званично је дошао у Кину да спроведе глобално истраживање о повезаности Кине са пореклом појаве вируса корона. Придржавајући се принципа отворености, транспарентности, науке и сарадње, Кина у потпуности подржава рад стручног тима СЗО и у потпуности испуњава његове захтеве. Стручњаци СЗО отишли су у све оделе које су желели да посете, укључујући болницу Ђинјинтан, маркет морских плодова на југу Кине, Институт за вирусологију у Вухану и осталих девет одела. Разговарали су са свима са којима су желели да разговарају, укључујући медицинско, лабораторијско и научнoистраживачко особље, маркетиншке менаџере и трговце, становнике, рехабилитоване пацијенте итд. У Вухану је стручни тим уједињених кинеских и страних стручњака спровео глобално истраживање у трајању од 28 дана о повезаности Кине и порекла појаве вируса корона.

СЗО је 30. марта ове године званично објавила Заједнички истраживачки извештај Кине и СЗО о истраживању порекла појаве вируса корона у којем се наводи да је јако мала вероватноћа да је вирус из лабораторије прешао на човека. Од објављивања извештаја све више и више научних доказа указује да је овај извештај веродостојан, ауторитативан, те да подлеже тесту историје и науке.

Природно порекло вируса корона – општи консензус у академским круговима

Вирус корона је природног порекла – ово је већ постао општи консензус у академским круговима. Недавно су 24 међународно позната стручњака објавила радове у медицинском журналу Ланцет како би потврдили да тренутно нема научних доказа који би подржали теорију да је вирус корона „побегао” из кинеских лабораторија.

Јуен Џеминг, епидемиолог и директор Националне лабораторије за биолошку сигурност у Вухану при Кинеској академији наука, нагласио је да пре 30. децембра 2019. године Институт за вирусологију у Вухану није дошао у контакт са вирусом корона, нити је сачуван и проучен. Институт за вирусологију у Вухану није осмислио, произвео, нити пустио вирус корона. До сада су особље и дипломирани студенти Института за вирусологију у Вухану имали „нула број заражених” вирусом корона.

Потребно је сагледати ширу слику како би се успешно открило порекло вируса корона

Док научници из многих земаља настављају истраживања о пореклу појаве вируса корона, већ постоји велики број истраживања која показују да се вирус корона у већем делу света појавио много раније него што је познато. Низ нових открића показује да постоји начини преношења вируса корона између човека и предмета, међу којима је преношење хладним ланцем нарочито вредно пажње.

Кинески национални савет за здравство је 22. јула, на конференцији за штампу, саопштио да Кина не прихвата истраживања о пореклу вируса корона која немају научну основу. Друга фаза истраживања о пореклу појаве вируса корона озбиљно је исполитизована. Истраживање је првобитно било коришћено за откривање порекла и начина преношења вируса како би се боље спречила следећа пандемија заразних болести, али je под утицајем затроване америчке политике отишло у погрешном правцу.

Процес проналажења порекла вируса корона је сложен и разнолик и да би се добро одрадио не би требало да се ограничава. Ово је сложен процес који треба да се спроведе широм света, узимајући у обзир праћење извора у више тачака, у више праваца и тродимензионално.

Промотивни текст

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.