Петак, 07.10.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Џиновски пиринач успешно засађен у Чонгћинг Дазу

Како сазнајемо из новинарског извештаја, из огранка Националног истраживачког центра за технологију и инжењеринг пиринча у Чонгћингу, експеримент засађивања површине 15 му (2 хектара) џиновског пиринча ове године се показао успешним. Плантажа експерименталног пиринча је лоцирана у Чангхонг селу код Шиван месташца у Чонгћингу, а очекивани принос износи више од 800 кг по му.

На експерименталном пољу јесењи поветарац помешан са мирисом пиринча умива лице у пријатном окружењу, док се зелене саднице успињу ка небу. Посматрајући издалека, џиновски пиринач подсећа на сирак, са дугим зрнима, крупном и високом стабљиком која досеже и преко два метра.Мерач висине пиринча на експерименталном пољу у Чангхонг селу

Чен Јангпу, заменик директора Чонгћинг огранка Националног истраживачког центра за технологију хибридног пиринча, изјавио је да је висина џиновског пиринча двоструко већа од конвенционалног пиринча, те да висина великог броја стабљика ове биљке прелази 2,2 метра, што се сматра „џином мећу пиринчом”. Ова нова сорта је први пут тестирана ове године у месту Дазу и то веома успешно .

Чен Јангпу каже да је биљка џиновског пиринча веома висока, са умереном дистрибуцијом, тамних листова и високе фотосинтетске ефикасности. У просеку ефективно фрезање достиже и до 40, а максимум зрна по метлици је 500. Пиринач је отпоран на болести као и на поплаве и лужине соли. Одличан је у пружању храњивих материја за друге биљке, а такође пружа хладовину и склониште воденим животињама и сисарима који настањују ово подручје

Џиновски пиринач на експерименталном пољу у Чангхонг селу

Национални истраживачки центар за технологију и развој хибридног пиринча планира да следеће години прошири производњу пиринча, те покрене пројекат под називом „симбиоза пиринча и рибе” како би помогао пољопривредницима у повећању производње и прихода. Огранак истраживачког центра у Чонгћингу је отворен ове године у јулу, у граду Шиван у Дазу округу. Центар окупља тим мултидисциплинарних стручњака посвећених истраживањима свемирског узгоја, одабиру хибридне комбинације пиринча, експериментима и демонстрирању нове сорте супер хибридног пиринча са високим приносом. Центар такође има развијен петогодишњи план узгоја осам висококвалитетних сорти које су погодне за Чонгћинг и околна подручја.

Промотивни текст

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.