Понедељак, 18.10.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Стручни тимови ће одлучити да ли треба уводити додатне епидемиолошке мере, али морамо да живимо

(Фото Танјуг/Страхиња Аћимовић)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће стручни тимови донети одлуку да ли ће бити увођене додатне мере у борби против коронавируса и додао да „морамо да живимо и развијамо економију”.

„Ту је и лична одговорност, пре свега у вакцинацији а онда и у свему другом. Оно што смо могли да урадимо, урадили смо најбоље”, казао је Вучић на почетку радова на изградњи фабрике за производњу кинеских вакцина у Земуну.

Вучић је парафразирао речи познатог америчког глумца и редитеља Дензела Вошингтона да не критикују они који раде више или боље, већ они који раде мање.

Вучић је истакао да је њему савест мирна због начина на који се води борба против епидемије и да се он понаша одговорно и озбиљно, преноси Бета.

Он је навео да део јавности критикује власт у Србији када се говори о епидемиолошким мерама, а онда и тражи да се оне уведу.

Председник је казао да ће Кризни штаб за сузбијање коронавируса „размислити” о увођењу нових противепидемиолошких мера, али да их он „лично” моли да треба да „воде рачуна и о економији у земљи”.

„Од нас зависи како ће се одвијати епидемиолошка ситуација у земљи. Сами смо криви и сами смо одговорни”, рекао је он и додао да је вакцинација против короне „кључна” за сузбијање епидемије.

Према његовим речима, „лакше је продавати маглу” и говорити људима како је корона измишљена болест.

Вучић је рекао да је он, лично, за увођење обавезне вакцинације, али да се мора видети шта је по Уставу Србије.

„Није лако увести обавезну вакцинацију због устава земље, али бих је лично подржао, али не могу да разумем толику неодговорност да људи одбијају да се вакцинишу”, рекао је он.

Вучић је изјавио да није чуо препоруку да би трећа доза вакцине требало да буде она направљена РНК технологијом и додао да ће он поново да прими кинеску вакцину.

Према његовим речима, и његова мајка је завршила у болници, али јој је „кинеска вакцина спасила живот”.

Председник Србије је истакао да данас у болницама има и људи који су примили Фајзер, или неку другу вакцину, али да је њих „десетоструко мање” од оних који нису примили ниједну.

Нагласио је да поштује и АстраЗенеку и Фајзер и руску и кинеску вакцину и подсетио да у Србију ускоро стиже и Модерна.

Не морамо да чекамо на туђе вакцине, можемо да имамо српску фабрику вакцина

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, на церемонији полагања камена темељца за изградњу нове фабрике за производњу вакцина у Земуну, да је поносан што Србија заједно са кинеским и емиратским партнерима, покушава и чини се успева да реши и део неких глобалних проблема.

Вучић је рекао да је поносан што почиње изградња потпуно нових капацитета за производњу и пуњење вакцина.

„То говори неколико ствари о нама и шта ћемо имати у будућности. Велика је ствар и за Београд и хвала београдским челницима који помажу да сви инфраструктурни радови буду обављени на време”, рекао је Вучић и додао:

„Поносан сам што смо дрзнули да будемо храбри, одговорни и озбиљни, али да високо подижемо лествицу, да кажемо себи да не морамо да чекамо на туђе вакцине, да можемо да имамо српску фабрику вакцина”.

Као што смо, како је рекао, дали задатак нашим људима да почну да раде на четворовалентној вакцини против грипа, тако данас почињемо са изградњом фабрике вакцина у Земуну, а тим производом снабдеваћемо не само Србију, већ многе земље региона, Европе, чиме ћемо успети да спасемо много живота.

„Ово партнерство није партнертсво из интереса, већ доказ и пријатељства иако неретко сумњамо у пријатељство у међународним односима. Све што смо говорили да ћемо урадити урадили смо заједно. Када је било тешко добијали смо помоћ из Емирата и Кине. Зато користим и ову прилику да захвалим председнику Си Ђинпингу и његовој висости Мумахеду бин Заједу Ал Нахјану”, рекао је он, јавља Танјуг.

Вучић је оценио да се ради о великом подухвату за нашу земљу.

До краја марта 2022., пренео је, добићемо прву фазу и први погон за пуњење вакцина. Од априла моћи ћемо да се појавимо на тржишту са вакцином за наше тржиште пре свега, а онда и друга.

У фабрици ће се производити 30 милиона вакцина годишње, а капацитет је 40 милиона годишње. За пуњење и производњу уговорена је линија немачке компаније Синтегон, која поседује заштитне систему против контаминације по светским стандарима.

„Људи морају да знају да је ово нешто ново за Србију, што на оваквом нивоу нисмо имали. Производићемо овде, када завршимо другу фазу 2023., и активну компонентну вакцине. Бићемо међу првима у свету који ће имати могућност да заједно са нашим партнерима мењамо садржај супстанце и опет будемо међу првима у свету који ће нове благодети, научна открића поделити са народом и учинимо да људи буду још безбеднији и вакцина ефикаснија”, рекао је председник.

Указао је да сарадња са Кином и Емиратима који су у фармацији и медицини испред нас, себи гарантујемо сигурнују и бољу будућност јер ћемо оно до чега дођу њихову научници имати и ми, а и наши научници ће доприносити научним достигнућима. Пренео је да ће у фабрици, у првој фази, бити запослено 180 људи, од којих 40 одсто високостручна радна снага, а затим додатних сто.

„Срећан сам што смо имали храбрости да дођемо до овакве идеје и имамо могућност да је проведемо у дело”, подвукао је он.

Указао је да је сличну макету гледао и око Београда на води, када нико није веровао, и да зна да ћемо и овде уз помоћ, подршку и заједнички рад, успети да направимо нешто што ће бити регионално чудо, а српски понос.

„Ово су ствари које остају, због којих људи који се баве политиком за то живе. Ово је оно због чега сте поносни на своју земљу и грађане, што мења стварност, што доноси живот људима и мења квалитет живота”, додао је он.

Најавио је да ће на изградњи фабрике радити компаније које су имале изванредне референције на изградњи три ковид болнице, које је замолио да квалитетно, брзо, ефикасно обаве свој посао на изградњи фабрике која мора бити урађена по највишим стандардима.

„Сви који пролазе моћи ће да виде српску лепотицу, фабрику вакцина. Сада треба да гледамо шта су следећи потези и задаци које пред себе постављамо. Желим да још много тога заједнички урадимо у будућности. Желим да се видимо за шест месеци на крају прве фазе, а онда после годину дана на крају завршетак друге фазе и казаћемо да смо урадили много за будућност грађана и њихове деце”, поручио је Вучић.

Верујем да смо на путу да решимо „Петрохемију”

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, поводом објављивања јавног позива за стратешког партнера за Петрохемију Панчево, да верује да ће то питање коначно бити решено, а радницима поручио да немају разлога за бригу, јер та компанија добро стоји и на свом рачуну сада има 82 милиона евра.

Упитан какви су услови јавног позива и да ли ће тај партнер можда бити НИС, Вучић је рекао да би то могао да буде свако ко има могућност за довлачење сировина на најлакши могући начин.

„Сасвим је извесно да је могуће да понуде буду из две или три земље које у томе могу да пронађу интерес. Својевремено смо разговарали и са Гаспромом, и са другим партнерима, од Азербејџана до Ирана, али никада нисмо успели да нађемо стратешког партнера”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Како је истакао, верује да смо на путу да се сада коначно то питање реши.

Председник је навео и да Петрохемија сада на рачуну има 82 милиона евра и да стоји добро, али да у претохемијском послу никада не може са сигурношћу да се процени како ће се ствари кретати у наредне три године.

„Зато је добро је да се осигурамо по том питању. Верујем да ћемо наћи доброг, озбиљног, сигурног партнера. Ја сам разговарао и са (председником Гаспром Њефта Александром) Дјуковим и са (председником Управног одбора Гаспрома Алексејем) Милером више пута. Верујем да смо на путу да то све решимо”, поновио је Вучић.

Запосленима у Петрохемији је поручио да не морају да брину, јер 82 милиона евра на рачуну компаније, значи да би, уколико би сама морала да се издржава у наредних годину, годину и по дана, било довољно новца.

Али, додао је, увек је боље да се пронађе стратешки партнер који може да брине о компанији у наредних 20 година.

„И тиме смо, после ЗФ-а, Бросеа, допринели развоју Панчева и јужног Баната”, рекао је Вучић.

Влада Србије објавила је јавни позив за стратешког партнера за Петрохемију Панчево, моделом докапитализације у износу од 150 милиона евра, чиме би будући власник имао удео од 90 одсто.

Заинтересовани понуду могу да поднесу до 11. октобра.

Предуслов за све заинтересоване је да положе депозит у износу од милион евра.

Не радујем се гашењу Шинвона

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се са нишким послодавцима већ разговара да преузму раднике Шинвона у Нишу који гаси део производње.

На питање како коментарише то што странка Драгана Ђиласа криви власт за одлазак Шинвона, Вучић каже да се он томе не радује као неки, али и да је та компанија дошла у Србију 2010 или 2011. и приметио да некако увек одлазе оне компаније које је довела баш бивша власт или отпуштају раднике.

„Побринућемо се и за те раднике, већ разговарамо са нишким послодавцима који ће највећи део или готово све раднике да преузму код себе. У недељу или сутра идем у Краљево да разговарамо са Леонијем, који има производне погоне и у Нишу, да преузму део радника”, рекао је Вучић и истакао:

„Исправљамо све њихове грешке, али то су ствари које се дешавају, а ми то никада не бисмо ни поменули. Они сами помињу, па ако је неко одговоран, онда су они одговорни”, преноси Танјуг.

Такође, каже да се не радује нечему лошем, шта год да се деси на територији Србије, већ да се радује само успесима Србије и гледа како да реши проблеме.

Питање деблокаде институција БиХ питање за Додика

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да у разговору са високим представником међународне заједнице у БиХ Кристијаном Шмитом, није било речи о деблокади институција БиХ и повратку српских представника.

„Не, није било речи о деблокади институција БиХ, нити се тиме бавим. То је питање за Милорада Додика. То су њихове одлуке”, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара, јавља Танјуг.

Како је рекао, са Шмитом је разговарао о улози Србије, Дејтонском мировном споразуму, ономе на шта Србија има право, и нашом анализом ситуације.

Поновио је да ће се у недељу састати са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком.

„Република Српска ће увек имати подршку Србије”, додао је Вучић.

Коментари41
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zaliv.net
Ja ne razumem neodgovornost drzavnih organa koji teraju cecu u skole iako za to nema uslova zbog pandemije, iako nista nije bolje nego prosle godine. Predsednice, ja sam svojevremeno za vas glasao i ne razumem zasto postoji krizni stab ako vi sami kazete da uticete na njih zbog ekonnomije. Ekonomija je jedno a zdravlje drugo i tu nema alternative! Dozovite se pameti na vreme!
Slavko
Dve molbe: ukinite sve mere i podržite ekološke pokrete.Hvala.
asistent
Univerzitet je bio i ostao slobodan. Ne želimo nikakve "mere".
Боро
Ако добијемо масовну заразу алергијом, од тих мера и Кризног Штаба, то ће бити штетније од било које короне...
prosto
Ne želim nebezbedne vakcine i to je sve.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.