Петак, 03.12.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Опозиција послала европарламентарцима предлог споразума о изборним условима

Представници опозиције на једном од састанака са европарламентарцима (Принтскрин)

Више опозиционих странака и покрета усагласили су коначни споразум учесника међустраначког дијалога и упутили га представницима Европског парламента уз очекивање да „заузму јасан став” о њиховим предлозима и истакну да ли текст сматрају погодним начином за решавање проблема које су навели у Нацрту радног документа.

„На основу вашег става, ми ћемо одлучити о даљим корацима у вези са другом рундом Међустраначког дијалога и вашег доласка 17. септембра”, истакли су у допису представницима ЕП потписници: Странка слободе и правде, Демократска странка, Покрет слободних грађана, Не давимо Београд, Заједно за Србију и Покрет за преокрет.

У име странака и покрета текст су потписали Драган Ђилас, Зоран Лутовац, Павле Грбовић, Добрица Веселиновић, Небојша Зеленовић, Јанко Веселиновић, преноси Бета.

Текст гласи:

Због дубоке политичке кризе и високог нивоа неповерења у регуларност изборног процеса, а на основу предлога представника Европског парламента, усваја се

споразум о слободним изборима.

У циљу обезбеђивања равноправног приступа медијима, плурализма у медијима, професионалних стандарда и етичких принципа, формира се координационо тело за јавно информисање (национално тело за истинито информисање) (у даљем тексту КТИ) са извршним овлашћењима.

КТИ ће почети са радом најкасније 15 дана од дана прихватања Споразума и биће образовано минимум 6 месеци пред наредне изборе.

Састав КТИ:

Чланови КТИ-а су представници политичких субјеката који су у оквиру дијалога под покровитељством Европског парламента дефинисали овај Споразум, уз исти број представника власти и опозиције и по једног представника новинарских удружења УНС, НУНС, НДВН.

У рад КТИ-а, без права гласа и по позиву, могу бити укључени представници РЕМ-а, јавних сервиса и цивилног сектора који се баве мониторингом медија.

Начин рада и одлучивања КТИ:

Начин рада КТИ дефинише се интерним пословником о раду, а одлуке се доносе већином присутних чланова.

КТИ заседа најмање једном недељно, у згради Народне скупштине Републике Србије, уз пуну јавност рада.

Свим састанцима присуствују и представници Европског парламента или лица која они одреде.

Задаци КТИ

Опција 1: Избор независног уредничког тима информативног програма јавних сервиса РТС-а и РТВ-а, који ће предложити представници новинарских удружења чланица Националног тела.

Рок 30 дана од дана конституисања КТИ.

Опција 2: Дефинисати нову програмску шему у којој ће:

– три пута недељно представници опозиције која је постигла Споразум самостално гостовати у емисијама које се емитују на првим програмима РТС-а и РТВ-а у трајању од 30 минута, у термину између 18.30 и 19 сати

– три пута недељно једнак број представника власти и опозиције која је постигла Споразум учествовати у емисијама дебатног карактера, у трајању од 90 минута, које ће се емитовати на првим програмима РТС-а и РТВ-а, у термину 21час

– у свим информативним емисијама (Дневник 1, 2, 3, Вести, Јутарњи дневник, Јутарњи програм, Магазин око¦) бити обезбеђена једнака заступљеност представника власти и опозиције потписница Споразума, тако што ће се време обраћања именованих, изабраних и постављених лица представника власти пондерисати са 0,5.

Рок 30 дана од дана конституисања КТИ.

Обезбедити независним медијима и организацијама (Бета, Фонет, Истиномер, КРИК, ЦИНС, БИРН, Време...) да два пута недељно, у трајању од 30 минута, емитују своје независне садржаје на програмима РТС-а и РТВ-а у ударним терминима.

Рок 30 дана од дана конституисања КТИ.

Забранити извештавања о активностима државних функционера који су на изборним листама у току трајања кампање, осим када су у питању унапред планирани државни послови или ванредне околности у оквиру којих се неће преносити ставови изабраних, постављених и именованих лица о било којој другој теми и/или политичком актеру.

Рок почетак изборне кампање.

КТИ ће израдити Препоруке о обавези правовременог, истинитог и избалансираног информисања, које ће доставити свим регистрованим медијима у Србији. Једном недељно КТИ ће о поштовању, односно кршењу тих препорука обавестити јавност и РЕМ. Овај извештај ће бити објављен у Дневнику јавних сервиса (РТС и РТВ).

Рок 30 дана од дана конституисања КТИ.

Средства за рад обезбедиће се из буџета Републике Србије.

У циљу заштите интегритета изборног процеса који је компромитован, а на основу смерница представника Европског парламента, формира се  Координационо тело за спровођење избора (национално тело за слободне изборе) (у даљем тексту КТСИ) са извршним овлашћењима.

Ово тело ће се конституисати најкасније 15 дана од дана постизања Споразума у оквиру дијалога уз посредовања представника Европског парламента и почеће са радом најкасније 6 месеци пред прве наредне изборе.

Састав КТСИ:

Чланови Одбора су представници политичких субјеката потписника Споразума, уз обавезу поштовања принципа једнаке заступљености власти и опозиције, уз по једног представника следећих организација: ЦЕСИД, ЦРТА и Транспарентност Србија.

Начин рада и одлучивања КТСИ:

Начин рада дефинише се интерним пословником о раду, а одлуке се доносе простом већином од присутних чланова.

КТСИ, без права гласа, у свој рад укључује и представнике надлежних министарстава, Републичке изборне комисије, Градске изборне комисије, Агенције за спречавање корупције, заштитника грађана, повереника за заштиту информација од јавног значаја и заштиту података о личности, представнике цивилног сектора који се баве питањима изборног процеса и синдиката.

КТСИ заседа најмање једном недељно, у згради Народне скупштине Републике Србије, уз пуну јавност рада. Свим састанцима присуствују и представници Европског парламента или лица која они одреде.

Задаци КТСИ:

Како би обезбедио да грађани слободно, без притисака и уцена у поштеном изборном процесу изразе своју политичку вољу, КТСИ ће:

1. Поднети кривичне пријаве против лица која злоупотребљавају бирачке спискове и на тај начин угрожавају интегритет изборног процеса, уз обавештавање јавности о сваком таквом случају

Рок одмах.

2. Спречити прекрајање изборне воље кроз пријављивање бирача на лажним адресама; заједно са МУП Србије извршити контроле свих новопријављених почев од 01.01.2021. године и утврдити њихово стварно место пребивалишта; поднети кривичне пријаве против свих који су укључени у лажно пријављивање.

3. Обезбедити да једна трећина сталног састава РИК-а буду представници опозиције која је учествовала у дефинисању Споразума у оквиру дијалог под покровитељством Европског парламента, уз право РИК-а да тражи пребројавање целокупног изборног материјала.

Рок 45 дана од конституисања КТСИ.

4. Именовати Поверенике за заштиту запослених у јавном сектору (управа, установе и предузећа) који ће спречити присиљавање запослених да гласају у складу са уценама надређених, сачињавају листе гласове, учествују у страначким активностима, као и да се на било који други начин приморавају да узму учешће у предизборној кампањи; свака пријава повереника је јавна; поднети кривичне пријаве против одговорних.

Рок - одмах.

5. Дефинисати ново, за РИК обавезујуће Упутство о спровођењу избора, које ће уважити све препоруке ОЕБС-а и ОДИХР-а, уз обавезну забрану употребе мобилних телефона на бирачким местима, као и обезбеђивање технолошких услова за снимање процеса сортирања и пребројавања гласачких листића и паковање изборног материјала; сви записници ће се објавити на сајту РИК-а одмах након што их потпишу чланови бирачких одбора.

Рок 60 дана од дана конституисања КТСИ.

Све кривичне пријаве које поднесе КТСИ надлежно тужилаштво ће процесуирати у року не дужем од 15 дана.

Средства за рад КТСИ биће обезбеђена из буџета Републике Србије.

Сви политички актери који су постигли Споразум о слободним изборима, сагласни су:

– да се раздвоје датуми локалних, републичких и председничких избора

– да у називу листе може бити само неко ко је кандидат са те листе, као и да носилац изборне листе може бити само неко од кандидата са те изборне листе

Формирање и надлежности оба тела дефинисаће се лекс специјалисом, који ће бити усвојен најкасније 15 дана од дана постизања споразума о слободним изборима.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Slaviša Jasnić
Izborni uslovi koji su sada na snazi donela ih je upravo ova sadašnja opozicija uz pomoć istih mentora.Oni bi da se vrate na vlast i ponovo da uvedu petooktobarsku demokratiju čija politika je bila što više se izvinjavati zapadu a Srbija i narod,odnosno obični birači da što više opljačkaju.Ne daj bože. da nam se to ponovi.Previše me koštala izjava njihovog premijera:Spasa nam nema pr opas ne smemo.Savet mladima ČITAJTE ISTORIJU I PRS NA ČELO i shvatićete da je Vučić u pravu.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.