Понедељак, 29.11.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
ПОСЛЕ ФИНАЛА ФУДБАЛСКЕ ЛИГЕ НАЦИЈА

Французи славе, Шпанци криве судију

Светски првак освојио нови трофеј у Милану, после победе од 2:1 (0:0), голом Мбапеа у 80. минуту, из акције за коју један бивши шпански арбитар каже да је чист офсајд. – И Французи признају судијску грешку
Предмет спорења: Килијан Мбапе постиже гол за Француску (Фото EPA-EFE/Matteo Bazzi)

Французи величају игру свог тима и освојени трофеј Уефине Лиге нација, док Шпанци криве судије за пораз од 2:1 (0:0) у финалном мечу одиграном пред око 30.000 гледалаца на „Сан Сиру” у Милану. Два светска првака с претходна три мундијала, Француска (садашњи шампион света) и Шпанија (2010), приказали су одличан фудбал у последњих пола часа игре, када је Ојарзабал (64. минут) довео Шпанце у вођство, а затим Бензема (66) и Мбапе (80) обезбедили трофеј француском тиму. Међутим, око одлучујућег поготка подигло се доста прашине…

Велика већина људи који су гледали пренос утакмице могли би руку у ватру да ставе да је Килијан Мбапе затресао мрежу из офсајда, у то су били убеђени и шпански фудбалери, међутим, после провере видео-снимка енглески судија Ентони Тејлор је остао при томе да је то гол. Најтиражнији шпански спортски лист „Марка” доноси коментар свог стручњака за суђење, некадашњег фудбалског арбитра Алфонса Переза Буруља који се чуди што „Уефин ТВ пренос није користио офсајд линију (графички приказ – прим. аут.), јер би то показало да је Мбапе био испред последњег играча одбране у тренутку када му је упућено додавање.”

– Оно што је невероватно јесте то да нису користили линију, када се чинило да је у чистој офсајд позицији. Мбапе је у офсајду, чак и са додиром (лопте) шпанског играча - изјавио је за Радио Марка Буруљ.

После изванредног поготка најбољег играча на мечу Банземе (из самог левог угла шеснаестерца погодио супротне рашље), Мбапе је пропустио неколико прилика, али не и ту из 80. минута, када га је проиграо Тео Ернандез. Шпански фудбалер Серхио Бускец је у изјави за РТВЕ казао је да је добио објашњење да је офсајд свиран зато што је судија Тејлор узео у обзир то што је шпански играч Ерик Гарсија окрзнуо лопту на њеном путу ка Мбапеу. Неки напомињу да би требало имати у виду и то да Гарсија није променио путању лопте.

- Мбапе је био у офсајду, али је судија рекао да је Ерик ишао на лопту и да је тако отпочела нова фаза игре. Ипак, то нема смисла. Покушао је да пресече лопту јер је Мбапе био тамо и претпостављао је да је Мбапе у позицији, па је урадио оно што би и сваки други одбрамбени играч, покушао да пресече лопту – изјавио је Бускец.

Мадридски АС доноси огроман наслов на насловној страни „Без титуле, али са будућношћу” којим заправо хвали селектора Луиса Енрикеа и његово ослањање на младе снаге. Овај лист у једном од својих текстова наводи и то да „чак и Французи признају да је био офсајд”, позивајући се на анкету француског „Екипа”:

– Престижни француски лист „Екип” упитао је своје читаоце у анкети да ли је Килијан Мбапе био у офсајду и 46 одсто рекло да је била недозвољена позиција, 36 одсто да није, док 23 одсто сматра да нема јасних слика које би довеле до закључка да је био офсајд.

Француски фудбалери се, разумљиво, нису бавили овом темом. Карим Бензема, који је на оба меча у Италији највише пружио од свих фудбалера из четири селекције, истиче да је француски тим „показао јак карактер јер се није предавао”, као и да је „једна од одлика великих тимова да никада не паниче и да су стрпљиви”. Што се тиче његовог поготка за изједначење, рекао је:

– За такав гол увек вам не потребно и нешто среће. Чим сам дотакао лопту, знао сам да ће да уђе у гол, али не баш и да ће да заврши у самом горњем углу.

Селектор Француске Дидије Дешан био је посебно задовољан што је његов тим успео да се врати у оба меча (од 0:2 до 3:2 у полуфиналу против Белгије):

– Изузетно сам поносан на играче. У финалу смо врло брзо изједначили. Поред талената у тиму, ту су и њихов карактер и менталитет. У другом полувремену били смо много агресивнији и принудили смо их на грешке.

Шпански селектор Луис Енрике није превише јадиковао:

– Није ово болан пораз, већ можда нека нијанса туге због тог што смо играли добро. Фудбалска неправда је то што смо код 1:0 имали шансу да нокаутирамо Француску, међутим, Бензема је извео нешто изванредно.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.