Недеља, 05.12.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
КУЛИНАРСКЕ ЧАРОЛИЈЕ

Јеловници обојени тамнољубичастом бојом

Патлиџан, богат целулозом препоручује се особама које имају проблема с дигестивним трактом
(Pixabay)

Осим што имају заједничко да их прати армија од више десетина хиљада посетилаца на инстаграм налозима, Ољу Херкулис и Јутама Отоленгија, популарне фуд блогере с различитих меридијана, ових дана повезује још нешто. Видео и фото-записе не само двоје успешних кулинара, предавача и познатих писаца кувара, већ и других савремених звезда кувања, преплавила су јела у којима је главни или споредни, али неизоставни састојак – патлиџан.

Ако пасионирано пратите трендове у кулинарству, нема актуелне онлајн објаве која није посвећена поврћу чија је кора загасито љубичасте боје. Уз наравно рецепте, такође омиљених јесењих намирница: бундеве и кестена.

Украјинка са адресом у Лондону, по образовању професор италијанског, славу је стекла објављујући куваре с традиционалним рецептима из некадашњих делова СССР-а, а последњих деценија из самосталних држава попут родне Украјине, Молдавије, Азербејџана или Узбекистана.

И у последњој књизи „Летња кухиња” с пописом специјалитета из домовине и мноштвом оних од поврћа, значајан део посвећен је управо рецептима јела од патлиџана.

И Јотам Отоленги, кулинарска звезда израелског порекла, рођен у Јерусалиму, мајстор у кухињи, такође писац и власник неколико ресторана у граду на Темзи, често посеже за намирницом чија је домовина источна Азија, тачније предели источне Индије и Шри Ланке. Одатле је, захваљујући морепловцима, патлиџан почео да се шири и узгаја у земљама Медитерана, другим деловима Европе и најкасније Америке и Аустралије.

У наш језик назив за патлиџан је дошао из турског, али често се назива и плавим парадајзом.

Највећи узгајивачи и извозници су Кина и Индија, а следе Египат, Турска, Јапан. Ипак, захваљујући савременим начинима повртарске производње и транспорта, на пијацама и у радњама широм планете доступан је током читаве године.

Сезона зрења плода на Балкану у природном окружењу је од краја лета до почетка новембра, тј. краја октобра, у зависности од временских прилика.

Специфичан је због сунђерасте и сувље структуре у односу на пример на тиквице. Богат је целулозом па се препоручује особама које имају проблема с дигестивним трактом. Такође, ниско је калорична намирница – у 100 грама садржи само 24 калорије те је пожељна у јеловнику особа које скидају вишак килограма.

Пре спремања обавезно се мора посолити да би испустио вишак воде, а ако се пече у рерни претходно је потребно засећи кору да не би дошло до пуцања попут онога када се пече незасечен кестен.

(Pixabay)

Запечени патлиџан с белим и црвеним сосом

Потребно је

  • 2 већа патлиџана

Бели сос

  • 2 јаја
  • 2 кашике брашна
  • чаша киселе павлаке
  • босиљак
  • со
  • маслиново уље
  • суви зачин

Црвени сос

  • 2 парадајза
  • кашика брашна
  • мало уља

Патлиџан опрати и исећи на три, четири кришке али тако да остане уз петељку цео. Посолити мало, затим нека одстоји па ставити да се пече у рерни око двадесетак минута. За то време умутити јаја, додати брашно и киселу павлаку па када је патлиџан већ делимично печен прелити бели сос. Оставити још 10 минута да се запече заједно с њим. Када је готово служити топло с парадајзом сосом који сте направили на уобичајени начин.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Татјана
На пијацама, или бар на Бајлонијевој, појавио се и бели патлиџан. Пробала сам са уобичејеним гриловањем и задовољна сам; за то је баш захвалан јер је мање горак од уобичајеног, плавог. Био би, међутим, занимљиво сазнати нешто више о овој варијацији популарног поврћа. ПС. Пече се "око ДВАДЕСЕТ минута" или "двадесетАК минута". Никако "око двадесетак".

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.