Среда, 01.12.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Важно да западне силе не подржавају ужасно неодговорне акције Приштине

(Фото Танјуг/Зоран Жестић)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија жели најбоље односе са Великом Британијом али је и позвао ту земљу и остале западне силе да се уздрже од подршке насилним акцијама приштинских власти попут недавне на северу Косова и Метохије.

Упитан да ли је било реакција на критике које је тим поводом претходних дана упутио Великој Британији, Вучић је рекао да је било „неофицијелних примедби и разговора”.

„Мени је довољно да им кажем да прочитају саопштење своје амбасаде у Приштини. Увек ћу желети да имамо најбоље односе са Великом Британијом, много су нам помогли око набавке вакцина АстраЗенека и Моравског коридора али немојте да нам вређате интелигенцију”, казао је Вучић новинарима у Београду после посете централи БИА, јавља Бета.

Најавио је да би крајем месеца требало да иде у Глазгов и да тамо разговара са британским званичницима.

„Једва чекам јер сам увек с њима имао изванредне разговоре али је важно да се не подржавају ужасно неодговорне акције које су неког могле да коштају животе. Као Бога вас молим, мало се уздржите посебно кад је у питању рањавање људи и кад смо пронашли више од 100 чаура НАТО калибра 5,56 мм”, казао је председник Србије алудирајући на недавну насилну акцију косовске полиције у Косовској Митровици и Звечану.

Неће одлучивати партије и медији ко ће шта да ради у МУП

 

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да неће одлучивати ни партија на власти, ни опозиционе, а ни медији ко ће шта да ради у МУП и БИА.

Вучић је на питање око информације да се начелник Одељења за сузбијање наркотика Слободан Миленковић премешта на место инспектора у одељење за ратне злочине, као и питање да ли је то нека врста казне за Јовањицу, рекао је да нема појма о томе да ли се премешта или не.

„Упознао сам га када су га Дијана Хркаловић и Небојша Стефановић предложили за неку награду. Ја му је уручио”, објаснио је он.

Вучић је казао да је јасно из онога што раде поједини медији, и посебно, како је рекао, што политички мешетара из разних странака желе да кадрирају по МУП-у и БИА у складу са политичким оријентацијама.

„Тога не сме да буде. Професионалне вредности које неко поседује морају да буду једини критеријум. Не могу да одговорим на питање јер не знам да ли се то догађа. То није моја посао, а још мање Н1 или политичара. Препустио бих то полицији или БИА”, казао је он, јавља Танјуг.

Што се тиче предмета Јовањица истакао је да ако постоји било чија кривица ти људи ће одговарати и подсетио да су неки провели две године у притвору.

Изразио је уверење да ће суд донети пресуде на основу доказа.

„Што се тиче свега другог, а постоји други део,а то су све оне ствари које немају везе са извршењем тог дела, већ других дела, а то су несносне и бесмислене лажи које две године слушам”, рекао је он.

Вучић је казао да је, када га је Стефановић обавестио о Јовањици рекао „ухапсите све”.

„Прича о умешаности моје породице и лично нећу да допустим. Нећу да допустим да те лажи опастану не само у јавном променту већ и политичком дискурсу. Никада те људе нисам ни чуо ни видео”, поновио је он.

Вучић је казао да такве ствари није чуо ни од Миленковића нити је то рекао било ко из полиције, па не зна што би му се, и због чега, неко светио.

„Ако се неком неко допада на Н1 то не значи да не сме да буде на неком другом месту, или ако им се не свиђа да не треба да напредује”, нагласио је он.

Модерна стиже у новембру, ускоро и руска вакцина из Торлака

 

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће у наредних недељу дана примити трећу дозу кинеске вакцине и позвао све грађане који су примили прве две дозе да приме и трећу.

Он је након обиласка Безбедносно информативне агенције (БИА) рекао да ће премијерка Ана Брнабић данас примити трећу дозу, највероватније Фајзерове вакцине.

Он је одговарајући на питање новинара о трећој дози вакцине рекао да вакцина Модерна у Србију стиже у новембру.

Истакао је да ће ускоро Србија имати 1,5 милиона доза произведених у Торлаку.

Рекао је и да фабрика вакцина за кинески Синофарм напредује, сада, додао је, радимо на ширењу капацитета у производњи вакцина, јавља Танјуг.

Очекује да ће кинеска вакцина већ од лета почети да се производи у Србији.

Подсетио је да је Србија набавила и најновије лекове против коронавируса, те додао да се нада да ћемо амерички МСД лек имати први у Европи, а цена једне пилула кошта 400 долара.

Председник је поновио позив грађанима да приме трећу дозу и констатовао да су запослени у БИА 50 одсто примили кинеску, а 50 одсто руску вакцину, док је у полицији и војсци тај однос, казао је, мало другачији.

БИА најснажнија у својој историји

 

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, на обележавању Дана Безбедносно-информативне агенције (БИА), да је БИА стуб безбедности и одбране државе, да са најсавременијом опремом може да одговори на све изазове савременог друштва, као и да је БИА сада најснажнија у својој историји.

Председник је на облежавању 122. годишњице од оснивања Одељења за поверљиве полицијске послове и 19 година од оснивања БИА, рекао да је БИА обновљена после НАТО бомбардовања 1999. године и у људском и техничком смислу.

Како је рекао, БИА је стуб и одбране од тероризма, али и од деловања страних служби и гарантује сигурност, независности и стабилност, као и економски напредак Србије.

„Могли сте да видите колико је БИА у опреми и снази напрадовала, видели сте ситуациону собу и друго. Урадили смо чак целу ову зграду, обновили све што је било срушено, тунели су били затрпани 1999. године, док сада имају нови тунели и све зграде су међусобно повезане. Видели сте најсавременије хемијске лабораторије, где се испитују узорци експлозива и дрога...”, навео је Вучић, преноси Танјуг.

Председник истиче да БИА има најмодернију опремом и да може да одговори свима изазовима савременог друштва.

Каже да су много важнији људи који ту раде и који су посветили животе очувању државне безбебндости и посветили се вишим националим интресима.

Вучић је додао да они раде 24 сата седам дана у недељи и да су увек на дужности, као и да одговарају на задатке брзином која Србији гарантује сигурност и безбедност.

Од БИА зависи сигурна и стабилна земља, а не трчи јавно да се хвали о томе и не преузима заслуге за шта је све заслужна, нагласио је Вучић.

Захвалио је припадницима БИА коју су ризиковали посебно у неколико последњих акција у борби против криминала, постављали прислушне уређаје у аутомобиле и станове људи који су друге убијали и само због једног погрешног погледа.

„Знали су да безбедност грађана и сигурнсот државе увек мора да буде приоритет њиховог деловања”, навео је Вучић.

Каже да је стране службе посебно делују по питању прикупљања обавештајних података о економском стању у земљи и како да угрозе економску безбедност.

И због деловања БИА имамо успешну економију, истакао је Вучић.

„Хвала вам што чувате све традиционалне вредности и разумете кроз шта је Србија морала да прође”, поручио је Вучић.

Каже да БИА сада има и продавницу као и друге земље где могу да се купе дуксеви, ножић и слично и честитао им на томе. Увек ћете бити на удару таман онолико колико је на удару јака, слободна и самосвесна Србија, поручио је Вучић.

„Ваша улога је зато толико значајна, наш посао је да додатно помогнемо да имате све техничке капацитете, да нађете још младих људи верних држави Србији. Молим вас да се ослоните на младе људе и кадрове. Честитам на резултатима, хвала на храбрости”, истакао је председник.

БИА има једну од најбоље опремљених лабораторија

 

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас током посете БИА, лабораторије и Оперативни центар Београдског центра БИА и истакао да ни у најразвијеним западним земљама нема тако добро опремљених лабораторија као што је у БИА.

Вучић је подсетио током посете да је за време НАТО бомбардовања 1999. године била уништена лабораторија БИА, али да је она сада још лепша и боље опремљена него стара.

Додао је да се ту све ради за потребе БИА, на пример, анализа врсте експлозива, дроге и све друго што је потребно, као и за правосудне органе.

Председник је истакао да, поред софистициране опреме, ту раде људи са веома великим искуством.

„Џаба опрема да нема вас и у најразвијеним земљама запада нема овакве лабораторије”, додао је Вучић, јавља Танјуг.

БИА обележава свој данБезбедносно-информативна агенција (БИА) данас обележава свој дан – 122. годишњицу од оснивања Одељења за поверљиве полицијске послове и 19 година од оснивања БИА, у присуству председника Србије Александра Вучића.

Вучић и директор БИА Братислав Гашић положили су венац испред меморијалног зида у знак сећања на погинуле припаднике Агенције.

Председник ће током посете обићи лабораторије БИА и Оперативни центар Београдског центра БИА.

Иначе, у Србији су цивилни безбедносно-обавештајни послови први пут институционално организовани Законом о допуни и измени устројства Централне државне управе из 1899. године.

Тим законом, у оквиру Министарства унутрашњих дела формирано је Одељење за поверљиве полицијске послове, са задатком „да се стара за одржавање унутрашњег државног поретка и опште земаљске безбедности”, јавља Танјуг.

Делокруг рада тог одељења обухватао је обавештајне и контраобавештајне послове, сузбијање антидржавне пропаганде и хајдучије, супротстављање тероризму, корупцији. За првог начелника именован је Јован С. Миловановић, оснивач српске стенографије.

Одељење за поверљиве полицијске послове организовано је по угледу на тајне полиције Француске и Аустро-Угарске, а законом је било прописано да Одељење, поред начелника, има секретара и ниже службенике, као и засебну архиву у којој су се, „под нарочитим надзором и старањем начелника”, чували „сви акти поверљиве природе”.

Указом краља Александра Обреновића, послови Одељења за поверљиве полицијске послове 1900. године прешли су у надлежност Полицијског одељења при Министарству унутрашњих послова.

Уважавајући значај првог законског уређивања цивилних безбедносно-обавештајних послова у Србији, Безбедносно-информативна агенција обележава 17. октобар као свој дан.

Данашња БИА формирана је Законом о Безбедносно-информативној агенцији, који је ступио на снагу 27. јула 2002. године. БИА је цивилна, национална служба безбедности и део је јединственог безбедносно-обавештајног система Србије.

Основни задаци БИА су заштита безбедности Србије, откривање и спречавање делатности усмерених на подривање или рушење Уставом утврђеног поретка, истраживање, прикупљање, обрада и процена безбедносно-обавештајних података и сазнања од значаја за безбедност земље и информисање надлежних државних органа о тим подацима, као и обављање и других послова одређених Законом.

Коментари9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

milan lala
Ne podrzavaju nego organizuju , poslednje organizovali englezi .
Slobodan Markovic
Jos kada bude dosao Kristofer Hil, tek onda pobedjujemo.
Branko
Medjunarodna zajednica (citaj USA, Engleska i Nemacka) ne podrzavaju, oni organizuju sve i prave se dobri, kao i uvek! To nam je jasno odavno, samo nasim politicarima „nije“.
LaCosta
Haha pa oni su podrzavali, potstrekivali i logisticki pomagali siptarske teroristicke napade na policiju SRJ i civile, trazeci sebi alibi za vojnu intervenciju da bi kontolisali Balkan. Sta je onda za njih podrzavanje akcije u kojoj je ranjen jedan covek?! Decija igra, manje od toga! Traziti od organizatora akcije i ktitora lazne drzave da ne podrzava ono sto su im oni naredili, eh, predsednice....
Боба
И слеп види где су планери, сигурно не у Приштини.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.