Четвртак, 02.12.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Купци не могу да плате месо еколошки узгајане стоке

Анализа „Гринписа” показала да свеже и упаковано месо у немачким супермаркетима долази стопроцентно из два најлошија типа узгоја животиња
(Фото EPA-EFE/ R. Pena)

Велике полемике у Немачкој изазвало је недавно истраживање које је спровела организација „Гринпис”, а које показује да већина свежег меса на тржишту долази из узгоја типа један или два.

У тој су земљи велики ланци супермаркета још 2019. увели тaкозвани јединствени, добровољни систем означавања у сточарству, то јест ознаке за узгајалишта типа од један до четири.

Фармери кажу да би радо узгајали стоку на вишем нивоу када би потрошачи били спремни то да плате, а политичари усвојили јасна правила о изградњи објеката 

Према тој класификацији тип један задовољава тек минимум законских одредаба где животиња има само основне услове. Тип два је врло сличан, а стока има само нешто више простора и додатне опреме. Узгој типа три осигурава више простора и могућност боравка на свежем ваздуху. Последњи, четврти ниво је најбољи и подразумева месо еколошки узгојене стоке.

Како преноси „Агроклуб”, потрошачи најчешће верују да месо које се продаје у месарама важи за квалитетније у односу на оно које се продаје у великим системима трговине и које је већ упаковано у амбалажу. Често је управо због тога и скупље. Ипак, последње истраживање ове организације, које је објавио специјализовани портал „Супермаркет”, показало је да 77 одсто месних производа долази из, како тврде, најлошијег типа узгоја, при чему се не брине о добробити животиња. У остала 23 одсто ти производи долазе из узгоја типа два.

Како је објашњено, истраживачи су узели из месара у супермаркетима и из фрижидера запаковано месо. Цена свињског филеа била је једнака и износила је 7,7 евра по килограму, а оба су узорка долазила из истог узгајалишта, оног типа један. Портал наводи да је „Гринпис” већ неколико пута спроводио анализе о квалитету меса у великим немачким супермаркетима, а да је закључак сваки пут био исти.

Истиче се како је забрињавајуће то што свињетина у 90 одсто случајева долази из узгоја најлошијег типа и да су производи у паковању били бољег квалитета.

Након објављивања података последње анализе бурно су реаговали представници пољопривредника.

Немачки портал „Топаграр” упозорио је како се немачка „пољопривреда незаслужено оцрњује” и да више пута поновљени извештаји сугеришу да пољопривредници достављају „лоше месо” у супермаркете и да би купци требало да се распитују да ли постоји „добро месо” типа три и четири.

Како наводе, све месо произведено у Немачкој задовољава највише светске стандарде, не постоји нешто „добро” или „лоше”. Овде се квалитет меша с начином узгоја. Поручују да би фармери радо узгајали стоку на вишем нивоу када би потрошачи били спремни то да плате, а политичари усвојили јасна правила о изградњи објеката.

Познато је да сточари који желе да се определе за еколошки начин узгоја морају да задовоље изузетно ригорозне стандарде. Потребно је да се целокупна фаза производње организује на сертификованом газдинству. Пољопривредне површине које се користе за производњу хране за животиње такође морају да буду сертификоване.

Правила има доста, а нека од најважнијих јесу и да у исхрани животиња не сме да буде састојака генетски модификованих организама или коштаног брашна. Животиње такође не смеју да буду третиране антибиотицима и хормонима раста.

Да ли се ово исплати пољопривредницима и могу ли да опстану на тржишту, то јест колико реално добијају више новца у односу на фармере који прибегавају конвенционалној производњи?

Дојче веле је прошле године објавио упоредну анализу цена у немачким и швајцарским трговинама. Подаци Евростата показују да је месо у Немачкој међу најјефтинијим у ЕУ, док га Швајцарци плаћају 1,6 одсто скупље од европског просека. Њихови саговорници тврде и да у овом случају највећи профит остварују трговци. Код еколошки узгојених животиња управо су они ти који дебело зарађују. Како се истиче, према статистикама организације за заштиту животиња СТС, килограм шунке у Швајцарској кошта у просеку 23 франка (21 евро), килограм еко-шунке 51 франак (47 евра). Ипак, напомињу да се пољопривреднику ово једва исплати – кад продаје трговцима такво еколошко месо, он добија само два франка више него за „обично”. Чак ће и кланица узети три франка више, а све остало – 23 франка – убраће трговина.

Чињеница је и да ће швајцарски пољопривредници за месо добити начелно далеко више него њихове колеге у Немачкој, али су и њихови трошкови далеко већи, рекао је тада за Дојче веле Мартин Руфер, председник швајцарског удружења пољопривредника. Швајцарцима је забрањено да држе велики број животиња у шталама. Рецимо, објашњава он, могу да држе навише 18.000 кока носиља, док их је на немачким фармама у просеку око 30.000, а има узгајивача и са двоструко већим бројем живине.

 

Коментари6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dr Slobodan Devic
E pa gospodo draga, zamrzivace, pa naruciti od uzgajivaca sta vam je po volji, pa 4 puta godisnje kod istog i da vidis radosti - i za proizvodjaca i za potrosaca. Ah, da, tako se zaobilaze marze trgovaca ...
dejan sakos
Stvari su koncipirane tako da se najveci deo stanovnistva planete zemlje hrani nezdravo. To je profitabilno i svaka dalja prica je prosto nesuvisla. Jedino nefer je osudjivati samo trgovce i jedan deo "krivaca", sve dok nas seljak prouzvodjac bez trunke savseti prska jabuku i do dvadeset puta godisnje, maline, i ostale kulture koje donose prihode.Uslovno, sami sebi secemo granu na kojoj sedimo."Kompetentni" se ne bave promocijom
Marko
Dakle, problem su trgovci. Zaobidjite trgovce. Napravite on-line poljoprivredna gazdinstva.
PSA
A stoku će da kolje ko? Da žele tako mogli su i do sad. Ali onda ne mogu da postignu količinu pa bi bili u goroj situaciji nego sad. Drugo, ovo je rasprava o kvalitetu i maltene akademska o položaju jer zbog ogromnih subvencija i imaju nisku cenu hrane u Nemačkoj. Ništa njima ne fali već kažu ako hoćete organsko, budite spremni da platite a lakše im ovako. Sve na dugme.
Боро
Србији је потребно МАСОВНО гајење стоке, на ОТВОРЕНОМ простору, врста које то могу а то су рецимо шкотско говече и наша домаћа буша, или оне црне вунене свиње, где би се на ОГРОМНОМ простору животиње пустиле, довела би им се вода и храна, повремено посећивала од стране ветеринара и то је то. То је и јефтиније и здравије. И за нас и за шкотско говече.
PSA
To postoji i sad. Samo je problem naći čobane. Niko neće ni za veliku platu. Težak i podcenjen posao

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.