Субота, 22.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Које је решење за добар слух

Пацијенти у просеку чекају седам година од дијагнозе до заказивања код акустичара. Уколико човек сумња да не чује добро и није сигуран да ли треба да носи слушни апарат, савет је да не треба да чека, већ да одмах посетити ОРЛ лекара или акустичара.

Чим је разумљивост говора смањена, што се израженије запажа у бучној средини, људи су збуњени јер неке гласове разумеју добро, неке не, потпомажу се читањем са усана и не прихватају дуго времена чињеницу да имају пад слуха иако се често нађу у непријатним животним ситуацијама. Пандемија Ковид 19 је код многих разрешила дилему да ли слух треба кориговати. Употреба епидемиолошких маски онемогућила је читање са усана саговорника, а слушање је у израженој мери постало отежано.

Једно је сигурно – решење постоји. Пре свега треба испитати слух како би се утврдио степен оштећења слуха. Затим пробати слушни апарат и доживети осећај доброг слушања. Информације о разним моделима слушних апарата (иза ува или у каналу) су естетски део о коме акустичар даје детаљне информације (у складу са аудиолошким и акустичким параметрима) како би се слушни апарат на најефикаснији начин прилагодио потребама корисника.

Сигурно је да је естетски део нешто о чему треба размишљати и, нормално, задовољити га, али не по сваку цену. Аудиолог треба да пружи информацију о разлозима због којих се канални апарат не препоручује (узани слушни канали, честе упале коже канала, тешка оштећења слуха итд.), јер постоји могућност да ови проблеми створе одбојност према коришћењу апарата.

Важно је знати да се апарат препоручује према аудиолошким захтевима, на основу субјективног осећаја добре разумљивости говора и пријатности слушања. Да бисмо били сигурни да је особа добила одговарајући апарат неопходно је проверити слух са апаратом и урадити говорну аудиометрију.

Најважније је да особа оштећеног слуха добије апарат који јој највише одговара и да уколико постоји оштећење слуха на оба ува нормално је, природније и боље носити слушни апарат на оба ува. Са два слушна апарата се постижу природнији квалитет звука, сигурније сналажење у простору, боље препознавање звука, шири чујни опсег, боља разумљивост и опуштеније слушање без напора.

Свако ко има оштећење слуха треба да се посвети овом проблему и информише се, а у слушној кући Neuroth може извршити бесплатно тестирање слуха како би се утврдио степен оштећења. Затим се слушни апарат добија на пробу од 2 недеље како би пацијент доживео осећај доброг слушања у окружењу у ком борави, ради, одмара. За више информација посетите www.neuroth.com

Промотивни текст

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.