Субота, 22.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
ИНТЕРВЈУ: ЈАСМИНА МИЛУТИНОВИЋ, председница Адвокатске коморе Србије

Правни став ВКС је притисак на судије

Такав начин уједначавања судске праксе је кап која је прелила чашу незадовољства адвоката
(Фото АКС)

Конференција свих адвоката Србије заказана је за суботу, 6. новембар, а истог дана заседаће и ванредна Скупштина Адвокатске коморе Србије (АКС), која ће донети одлуке о даљим корацима поводом кризе настале због правног става Врховног касационог суда о банкарским споровима. О томе за „Политику” говори нова председница АКС Јасмина Милутиновић.

Дошли сте на чело коморе у врло осетљивом тренутку. Да ли је адвокатура уједињена у захтевима поводом допуне става ВКС о трошковима обраде кредита?

Адвокатура је удружена у мишљењу да допуна од 16. септембра ове године, а посебно њено образложење, није допуна става највишег суда из 2018., већ потпуно измењен став са контрадикторним образложењем. Такође, адвокатура је уједињена у ставу да није било потребе за допуном, јер је судска пракса била уједначена. Реаговали смо не само због броја предмета на чији исход ће се ова допуна одразити, већ и зато што је то кап која је прелила чашу незадовољства због оваквог начина уједначавања судске праксе. Заузимање ставова је наследство комунистичког и социјалистичког режима и постоји само у бившим комунистичким земљама. Заузимање ставова ван суђења је неприхватљиво и уставно није комфорно. Устав Србије је установио поделу власти и не помиње да је у надлежности судова било шта друго осим суђења. Ставови ВКС немају везе са суђењем нити са конкретним предметима и ова пракса одскаче од поделе власти, угрожава и независност судова и судија. Kада ВКС заузме став у конкретном предмету, он је то урадио кроз суђење, али када заузима став ван суђења, он угрожава независност суда и врши утицај на судију. То је својеврсни притисак на судије. ВКС мора да суди, а не да обавља надзор над радом нижестепених судова. АKС је већ изразила незадовољство и оправдане сумње у разлоге доношења допуне става, а конкретне кораке, укључујући и могућност обуставе рада, утврдиће ванредна скупштина АKС која је заказана за 6. новембар, након конференције истог дана.

Шта је то што сматрате правичним и законитим у поступцима по тужбама грађана против банака?

Правично и законито је да сви грађани који су у спору са пословним банкама, а у коме је предмет спора ништавост одредбе о трошковима обраде кредита и пуштања кредита у течај, имају право на правично суђење, на правну сигурност и правну једнакост. У средини каква је наша, где суд иначе не ужива велико поверење, сваки случај различите судске праксе представља потрес. Управо се дешава да ће, након више од 30.000 правоснажно окончаних поступака, у којима су успели у спору против пословних банака, грађани сада већином губити спорове, иако су их покренули након става из 2018. и након више стотина ревизијских одлука ВKС којима је тај суд или одбацивао посебне ревизије са образложењем да нема неуједначене судске праксе, или мериторно пресуђивао и усвајао захтеве грађана. АKС је затражио од ВKС додатно образложење допуне става, јер је постојеће контрадикторно самом ставу и досадашњим пресудама, пре свега мериторним одлукама тог суда да је одредба о једнократној наплати трошкова обраде кредита и пуштања кредита у течај – ништава. Уколико би судије првостепених и другостепених судова судиле заиста по свом слободном судијском уверењу и закону, грађани спорове не би смели губити ни у будуће, јер суд на ништавост пази по службеној дужности.

У ВКС тврде да судска пракса није била уједначена, а адвокати тврде да јесте. Да ли можете да објасните ову контрадикторност?

Судска пракса ВКС била је у потпуности уједначена, јер је по истоврсним тужбеним захтевима грађана – једнако пресуђивано. Уколико је и било потребе, због одређеног броја одлука чија су образложења била супротна ставу из 2018. и многобројним пресудама, да се пракса уједначава, поставља се питање како је могуће да такве одлуке изађу из највишег суда. Судска пракса ВKС служи да сваку одлуку провери, да ли је она у складу са раније донетим ставовима и одлукама, и да је врати на поновно разматрање, ако она одступа од тога. Према томе, свакако постоји велика одговорност ВKС, јер су одлуке тог суда, заједно са ставом из 2018. године, дале уверење грађанима да су у праву и да ће спорове добијати.

Има ли у АКС информација о томе да поједини адвокати откупљују спорове против банака и да ли се због тога воде дисциплински поступци?

АKС има неформалне информације о „откупљивању потраживања” од  грађана. У адвокатским коморама у саставу АKС се воде дисциплински поступци против одређеног броја адвоката, и мени није познато да ли су окончани. У случајевима кршења Kодекса професионалне етике адвоката, или закона, наравно да треба водити одговарајуће поступке, али то питање се подиже само из разлога да се замагли суштински проблем, а то је правна несигурност и неједнакост грађана пред законом и судом. Идеал сваке правне државе и правосуђа је висок степен предвидивости судских одлука. Ако та предвидивост не постоји, или се на њу не може рачунати због допуна и измена ставова, онда нема правичног суђења.

На који начин препоруке конференције и одлуке Скупштине АКС обавезују 11.000 адвоката у Србији?

Kонференција адвоката Србије је најшири облик личног изјашњавања адвоката о најзначајнијим питањима за адвокатуру. Она доноси препоруке о којима је Скупштина АКС дужна да се изјасни одмах по окончању конференције. Одлуке Скупштине обавезују све адвокате у Србији. Непоштовање одлука Скупштине представља повреду дужности адвоката и санкционише се. На жалост, најзначајнија питања за адвокатуру су све чешће питања на која сама адвокатура нема утицаја, нити одговорност за њихово решавање. Ово питање, које се поставило допуном става ВКС, тиче се и грађана и адвоката који им пружају правну помоћ. Ако адвокат не може да даје савет свом клијенту са бар већим степеном сигурности у исход спора, онда се само пружање правне помоћи доводи у питање.

Да ли сматрате да су улични протести и митинзи испред судских зграда прави начин да адвокати успеју у остварењу својих захтева?

Иако разуме незадовољство адвоката, АКС не подржава начине на који су се ти протести одвијали. Мислим да прозивање судија ВКС, паљење свећа, полагање венца на врата суда, начин уласка у суд и садржина неких говора у тим приликама, не приличи достојанству адвокатуре. Без обзира на то што неподељено мислимо да начин заузимања ставова нарушава правну сигурност, ВКС је највиши суд у земљи. Према томе, ми сви у овој ситуацији морамо сачувати достојанство и своје професије, али и самог суда. Нарушавање било чијег достојанства и угледа, посебно суда, није примерено адвокатури, која мора првенствено да користи своје знање, речи, аргументе. Начин мора бити правни. Ја очекујем од ВКС да размотри захтев АКС за додатним образложењем допуне става, јер ако је ВКС могао да ставове доноси на захтев привредних друштава и јавних предузећа, може и на захтев АКС. Од става суда по овом захтеву, зависиће и даље активности коморе.

Како видите српску адвокатуру у будућности? Шта је то на чему ћете радити као председница АКС у наредном периоду?

У мандату који је пред Управним одбором АКС, највећи изазов ће бити сачувати самосталност и независност адвокатуре, а ту пре свега мислим на доношење новог Закона о адвокатури. Проблеми који нас очекују формулисани су у 10 основних захтева које морамо решавати: захтев да се адвокатска делатност третира као пружање услуга, да се адвокатима из ЕУ омогући обављање делатности у Србији и у постојећој правној форми, да адвокати из ЕУ могу пружати све врсте правних услуга, да се укине забрана рекламирања адвокатских услуга, да се укине адвокатска тарифа или да је одобрава Министарство правде, захтев за смањење висине накнаде за упис у именик адвоката, за признавање професионалних квалификација за упис у именик, да се на адвокате из ЕУ примењују двоструки прописи, те захтев за уписник адвоката из ЕУ који су пословно настањени у Србији. Сматрам да можемо постићи пун консензус адвокатуре да није могуће имплементирати обавезе које подразумева чланство у ЕУ и пре него постанемо члан уније, па код доношења новог Закона о адвокатури, сматрам да адвокатура мора инсистирати на томе да све одредбе буду нормиране у оквиру једног поглавља и да ступају на снагу кад Република Србија постане члан ЕУ.

 

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Zeljko Bgd.
Bankarski lobi je veoma jak i uticajan. Prvo je bio pokusaj navodne izmene ZPP, a potom i zahtev za tzv autetnticnim tumacenjem ZOO iz 1978. Treci pokusaj je ovaj spontani stav VKS. Sunovrat pravosudja.
ДбР
На почетку текста г.ђа Милутиновић каже: “Заузимање ставова је наследство комунистичког и социјалистичког режима и постоји само у бившим комунистичким земљама. Заузимање ставова ван суђења је неприхватљиво и уставно није комфорно.” Касније се више пута позива на став из 2018, е тај ипак може, јер одговара адвокатима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.