Четвртак, 02.12.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Ту смо за Зимске олимпијске игре у Пекингу

26. октобра обележено је 100 дана до отварања Зимских олимпијских игара у Пекингу 2022. године. Овај олимпијски догађај ће овом древном и модерном граду донети топлу атмосферу. Зимске олимпијске игре у Пекингу 2022. и Зимске параолимпијске игре придржавају се концепта „зелених”, заједничких, отворених и праведних Олимпијских игара. Од одбројавања до отварања ЗОИ Пекинг својим поступцима доказује да је спреман!

Амблем

Амблем ЗОИ у Пекингу „Зимски сан” користи уметничку форму кинеске калиграфије како би спојио богато оријентално културно наслеђе са међународним модерним стилом, представљајући нову слику и сан Кине у новој ери. Дизајн амблема користи кинеске карактере као извор инспирације и уметност резбарења печата као главни мотив презентације, те вешто комбинује елементе зимског спорта са кинеском традиционалном културом.

Медаље

Током стодневног одбројавања до Олимпијских игара, медаље „Тонгсин” ЗОИ у Пекингу 2022. и Зимских параолимпијских игара презентоване су народу. Медаље се састоје од пет прстенова и центра, те подсећају на традиционалне кинеске привеске од жада. Прстенови се сужавају ка центру, те представљају кинеску културну конотацију „хармоније између неба и земље и уједињења људи” што симболизује наду да ће олимпијски дух обузети људе широм света. Облик медаље је једноставан и сажет што одражава захтеве „једноставности, сигурности и изврсности” Игара. За пример су узели и медаље са Летњих игара у Пекингу 2008. године, које су осликане златом на жаду, показујући тиме културно наслеђе „града двоструких Игара”.

На средини лица медаље угравирани су олимпијски прстенови око којих је на енглеском језику угравирано пуно име Зимских олимпијских игара у Пекингу 2022. године (XXIV Olympic Winter Games Beijing 2022). Прстенови су удубљени по узору на традиционалне привеске од жада, а у њима су плитко изрезбарени украсни узорци кинеских традиционалних мотива снега и леда који приказују карактеристике Зимских олимпијских игара, као и облаци који доносе срећу.

На средини наличја медаље налази се амблем ЗОИ у Пекингу 2022. Око њега је угравиран пун званични назив истих на кинеском (北京2022年第24届冬季奥林匹克运动会). На прстеновима је урезано 24 тачака и покретних лукова што представља древну астрономску карту, те симболизује бескрајно звездано небо и хармонију између човека и природе. Такође симболизује да ће спортисти сијати попут галаксије на 24. Зимским олимпијским играма. У последњем прстену угравиран је назив дисциплине у којој се победник такмичио.

Место одржавања

28. октобра, завршетком пројекта обнове Националног стадиона „Птичје гнездо”, места где ће се одржати церемоније отварања и затварања ЗОИ и Зимских параолимпијских игара, изградња инфраструктуре и места одржавања истих, за коју је био задужен Пекинг, коначно је приведена крају.

У читавом пројекту изградње објекта за одржавање ЗОИ у Пекингу коришћена је „зелена енергија”. Подаци показују да је од укупно 44 објекта за одржавање ЗОИ, само седам изграђено у складу са потребама за припремање Олимпијских игара, што чини само 16% од укупног броја. Од Националног центра за водене спортове „Водена коцка” до „Вукесонга”, као и тиме што ће Пекинг постати град који је био домаћин и летње и зимске Олимпијаде, настаје низ дворана у којима се могу одржавати обе врсте Игара. Сви нови и реконструисани објекти испуњавају стандарде коришћења зелене енергије и тиме отварају пут свету обновљиве енергије.

Место одржавања ЗОИ у Пекингу, које пролази кроз четири концепта – зелених, заједничких, отворених и праведних Олимпијских игара, одражава препознатљив печат овог времена. „Планински и шумски објекат, еколошке Зимске олимпијске игре”, свеукупни је концепт планирања и дизајна такмичарског подручја Јенћинг. Од 2015. године рад на еколошкој обнови такмичарског подручја Јенћинг траје већ шест година. Од детаљног истраживања и научне евалуације, па све до строге праксе, могући негативни утицај изградње објекта и инфраструктуре је смањен, те је изграђен пројекат зеленог олимпијског модела „симбиозе између спорта и екологије”.

Олимпијски пламен је стигао

20. октобра, олимпијски пламен ЗОИ 2022. године стигао је у Пекинг, а церемонија добродошлице носиоцима олимпијске бакље одржана је у Олимпијском торњу у близини Националног стадиона „Птичје гнездо”. Непосредно након тога, ватра је пренесена у Небеску дворану. Истовремено, пекиншки организациони одбор за ЗОИ објавио је план приказа олимпијске ватре и релеја бакље ЗОИ у Пекингу 2022. године који ће обележити отварање светски познатих ЗОИ.

Промотивни текст

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.