Четвртак, 02.12.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Три „сигурна” обећања која испуњавају светска очекивања

У Шангају је 4. новембра 2021. отворен 4. Кинески међународни сајам увоза (China International Import Expo – CIIE). На церемонији отварања представник НР Кине Си Ђинпинг је путем видео-позива одржао уводни говор. Сажето је представио достигнућа и искуства отварања Кине ка свету, а посебно њено приступање Светској трговинској организацији у последњих 20 година. Најавио је низ нових мера, те показао посвећеност и жељу Кине за сарадњом са осталим државама света у циљу стварања отворене светске економије. Уложиће нову снагу зарад промовисања СТО и опорављања светске економије. „Кина је одлучна за даље отварање ка свету, да дели са остатком света могућности развоја и да промовише свеобухватну глобализацију у смеру веће отворености, инклузивности, уравнотежености и стабилности”, ове најаве су жељно ишчекивала светска предузећа на CIIE сајму.

Отварање Кине ка свету је карактеристика савремене Кине, нарочито придруживања НР Кине СТО. Кина је у потпуности испунила своје обавезе према СТО, континуирано проширила своје отварање ка свету, постигла велики напредак и створила непресушни извор у свету економије. Како ће Кина у будућности сарађивати са светом? „Одлучним подржавањем права мултилатерализма, oдлучним дељењем тржишних могућности са светом, oдлучним промовисањем даљег отварања Кине ка свету и oдлучним чувањем заједничких интереса света”, четири изјаве председника НР Кине Си Ћинпинга садрже тајну брзог развоја кинеске економије у протеклих неколико деценија, те шаљу хитно потребан „дашак наде” светској економији која се суочава са многим изазовима услед пандемије.Кина обећава да ће се и даље отварати. Током протекле године Кина је спровела мере отварања које су биле најављене на 3. Кинеском међународном сајму увоза. Овог пута Кина је најавила да ће наставити да проширује своје отварање, те да ће смањити број страних улагача који имају забрану приступа, да ће извршити ревизију и проширење „Листе индустрија које подстичу страна улагања”, и ће издати црну листу за прекограничне трговачке услуге у пилот зони. Поред тога, Кина је обећала учествовање у међународној сарадњи као што су зелена, ниско-угљенична и дигитална економија. Такође ће уложити напоре у активном промовисању и приступу „Свеобухватном и прогресивном споразуму о транспацифичком партнерству” и „Споразуму о партнерству у дигиталној економији”. Овај низ мера показује да је подела развојних дивиденди између Кине и света увек испуњена.

 

Кина тренутно има више од 1,4 милијарде становника и више од 400 милиона припадника средње класе, а сваке године увози робу и услуге у вредности од око 2,5 билиона долара. На сваком CIIE сајму показује се велика заинтересованост светских предузећа за кинеско тржиште.

Ове године на сајму је учествовало скоро 3.000 предузећа из 127 земаља и региона са пет континената, укључујући развијене, слабо развијене и земље у развоју. Између осталог, на овогодишњем сајму су се представили и они који спадају у 500 најбољих светских и водећих индустријских предузећа, а стопа приноса излагача премашила је 80%. Ово није само драж CIIE сајма, већ и драж континуираног отварања Кине ка свету.

Промотивни текст

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.