Четвртак, 26.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
ИНТЕРВЈУ: НЕЈТ АДЛЕР, в. д. заменика помоћника министра одбране САД

Американци и Срби заједно у мировним мисијама

Разговараћемо о могућностима будућег доприноса ВС конкретним мисијама, посебно на афричком континенту. – Поштујемо Србију као партнера посвећеног безбедности западног Балкана
(Фото Амбасада САД у Србији)

Наше билатералне консултације са Србијом су важан вид комуникације на високом нивоу о широком спектру безбедносних тема и могућности за будућу сарадњу, са циљем унапређења америчко-српских односа на пољу одбране. Разговараћемо о глобалним и регионалним безбедносним изазовима и разменићемо погледе на стратешко окружење. Размотрићемо планове за будуће заједничке војне вежбе, могућности билатералне размене искустава и друге области у којима можемо да продубимо сарадњу. Разговараћемо и о значајном доприносу Србије мировним мисијама широм света и најбољим начинима на које Сједињене Америчке Државе могу подржати ову врсту ангажовања Србије, каже у разговору за „Политику” Нејт Адлер, в. д. заменика помоћника министра одбране САД и шеф војне делегације која ће посетити Србију.

„Ово ће бити наше прве одбрамбене консултације високог нивоа у последњих пет година и дуже. Чињеница да обнављамо овај кључни вид комуникације јасан је знак обостране посвећености наших земаља снажним, стабилним и продуктивним односима. То је начин на који Сједињене Америчке Државе сарађују са својим пријатељима и партнерима: имамо редовне састанке на високом нивоу ради разговора и планирања заједничког рада у циљу веће безбедности и сигурности наших грађана. Са мном у Београд долазе генерал-мајор Стив Стајверс, директор Здружене команде Националне гарде Охаја, и бригадни генерал Николас Џентиј, заменик директора за политику и планирање Европске команде Војске САД. Њихова одлична сарадња са Министарством одбране Републике Србије и Војском Србије помогла је у стварању снажног партнерства наших војних снага, што је кичма наше сарадње. То обухвата изванредан Програм државног партнерства Србије и Охаја, чију 15. годишњицу смо управо прославили, и остаје светли пример који говори колико смо јачи када радимо заједно. Са становишта Владе САД у целини, укључујући и Европску команду Америчке војске и Националну гарду Охаја, рад са Србијом на јачању нашег безбедносног партнерства има јасне погодности за САД”, навео је Адлер.

Српски и амерички падобранци укрцавају се у амерички авион Ц-130 у Батајници (Фото Министарство одбране/ Г. Станковић)

Да ли сте задовољни досадашњом одбрамбеном сарадњом две земље, које резултате бисте издвојили као успешне, а у којим областима има простора за унапређење сарадње?

Упркос пандемијским изазовима, сведоци смо одличне сарадње током протекле године. Повећали смо и учесталост и сложеност билатералне размене искустава и здружених вежби. То се види из високог нивоа ангажовања Националне гарде Охаја на размени искустава у разним областима, од улоге војног свештенства и медицинских стручњака до борбене готовости. У септембру смо у Србији спровели импресивну вежбу падобранских јединица за спасилачке операције под називом „Небески мост 21”. То је модел по ком можемо даље развијати обострано корисне војне вежбе у будућности.

Да ли је у плану заједнички ангажман српских и америчких војника у иностранству, нека мировна мисија, мултинационална операција или вежба?

Тема ових консултација биће и могућности за сарадњу како у Србији тако и ван ње. И сама Србија је показала интересовање за ширење активне сарадње са НАТО-ом, али и са европским савезницима појединачно, попут учешћа у мултинационалним вежбама и обуци. Сједињене Америчке Државе ће наставити да помажу Србији да истражи могућности за учешће у овим значајним ангажманима. Србија је показала снажну иницијативу и зрелост на пољу мировних операција у свету. САД се надају да ће проширити сарадњу са Србијом у мировним мисијама. Америчким војним снагама би била част да раме уз раме са српским снагама учествују у некој мировној операцији и свакако ћемо разговарати о могућностима будућег доприноса Србије конкретним мисијама, посебно на афричком континенту.

Срби и Американци су били савезници у два светска рата, али су и ратовали деведесетих година прошлог века. Да ли прошлост може да надахне, али и оптерети војну сарадњу Србије и САД?

И САД и Србија чувају болна сећања на два светска рата као доба тешких губитака и великих жртава. Мада учесника тих ратова готово да више и нема међу живима, важно је наставити са одавањем почасти њиховој борби. Американци треба да буду свесни жртава које су Срби поднели у Првом светском рату и великих напора Америке да у то време помогне Србима. Председник Вилсон је 1918. подигао заставу Србије изнад Беле куће у знак поштовања за српске жртве. Американци такође треба да знају како се једна од највећих спасилачких мисија свих времена, операција „Халијард”, догодила на тлу Србије 1944. године. Драго ми је што председник Вучић подједнако уважава значај одавања поште том храбром наслеђу и упознавања света са њим. Када је реч о трагичним сукобима деведесетих, из тог искуства сви морамо научити лекције како се они никада не би поновили. Прошлост јесте важна, али моја пажња је усмерена на будућност. Поштујемо Србију као партнера који је посвећен помагању западном Балкану да достигне заслужени просперитет и безбедност.

Какви по вама војни и безбедносни изазови постоје на западном Балкану?

Нема тог система наоружања нити борбене тактике који се могу мерити са безбедношћу и просперитетом које носи чланство у најуспешнијем трговинском и политичком блоку на свету, а то је Европска унија. Сједињене Америчке Државе дају пуну подршку стратешком приоритету Србије да се придружи Европској унији. И ЕУ ће имати користи од учлањења Србије јер ће слободна, мирна и уједињена Европа бити јача и безбеднија ако је читав западни Балкан унутар ње. Да би овај циљ био остварен, кључно је да Србија и Косово постигну одржив и свеобухватан споразум о нормализацији међусобних односа. Начин на који им се у томе може помоћи јесте дијалог уз помоћ Европске уније. Одувек нам је било јасно да то неће бити лако и да ће захтевати истрајност, флексибилност и компромис. Изазови који данас стоје пред мојом земљом важе и за западни Балкан, а то су: сајбер безбедност, гомилање наоружања, насилни екстремизам и конфликти изазвани климатским променама. Сви ови проблеми се могу решавати једино кроз заједнички рад с регионалним партнерима и лидерима попут Србије, у сагласју са свим суседима.

Да ли ће САД смањивати своје учешће у Кфору, да ли ове снаге, укључујући и америчке војнике, могу да, ако затреба, гарантују безбедност Србима који живе на подручју Косова?

Поносни смо на успех Кфора и посвећени даљем учешћу у тој мисији. Она је од виталне важности за безбедност не само Косова већ и читавог региона. Такође смо свесни да Кфор није трајно решење. Истински трајна безбедност и права Срба који живе на Косову и верски објекти Српске православне цркве морају бити заштићени косовским законом и обухваћени политичким споразумом о нормализацији односа постигнутим кроз дијалог уз помоћ Европске уније.

Србија сматра да је Кфор једина легитимна војна сила на подручју покрајине Косово и Метохија. Међутим, САД подржавају развој косовских безбедносних снага, представници власти у Приштини недавно су вам нудили да САД отворе базу на Косову. Да ли то угрожава одбрамбену сарадњу са Србијом, да ли су САД заинтересоване да, осим Бондстила, отворе још једну базе на подручју Косова?

Политика Сједињених Америчких Држава у погледу Косова је веома јасна и није се мењала. Ми признајемо независност Косова, а професионалне и компетентне косовске безбедносне снаге које не представљају претњу суседима Косова су у интересу свих регионалних актера. Свима нам је у интересу мир, стабилност и привредни раст на западном Балкану. Чињеница да Сједињене Америчке Државе и Србија спроводе билатералне одбрамбене консултације као пријатељи и партнери говори о нашој заједничкој посвећености регионалној стабилности, а САД наглашавају тај циљ са свим партнерима у западном Балкану.

Познато вам је да Србија купује оружје у Русији и Кини, да српски и руски војници редовно заједно вежбају. Како САД гледају на ове војне односе?

Поштујемо суверенитет Србије и њено опредељење да учествује у војним вежбама с различитим партнерима. Наш стратешки приоритет за Србију исти је као и стратешки приоритет саме Србије: чвршћа интеграција са Западом и коначно чланство у ЕУ. Прогресивна хармонизација њене спољне и одбрамбене политике с политиком ЕУ од виталне је важности за Србију да би остварила своје циљеве.

Обавезна вакцинација војника гаранција безбедности земље

Српски и амерички војници имају, да тако кажемо, истог непријатеља – вирус корона. Како напредује обавезна вакцинација америчких војника, да ли ће бити реализован план да она буде завршена до краја године? Да ли је у САД било полемика у погледу обавезне вакцинације војника, као што је то било у Србији?

Здравље и безбедност припадника наших копнених, ваздушних и поморских снага је врхунски приоритет за председника Бајдена. Срећа је што смо добили те спасоносне вакцине у рекордно кратком року и јасно је доказано да оне спасавају животе. Из војне перспективе уопште се не доводи у питање да се ова спасоносна вакцина мора у потпуности применити како би се осигурала безбедност наше земље. Поносан сам на преко 10 милиона долара помоћи коју су САД обезбедиле да помогну Србији у борби против пандемије и желим такође да нагласим да је Национална гарда Охаја са Војномедицинском академијом Војске Србије спровела посебне програме размене најбољих искустава у борби против ковида 19 с циљем да наши војници сачувају здравље и буду безбедни.

 

Коментари9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Слободан Драгићевић
Таман посла!
Aleksandar od Semberije
Ovo je da puknes od smeha.
Laki
Idemo zajedno u nove pobede!
E sta docekasmo
Americka vojska je osvajacka sta cemo mi sa njima.
mao
Srpski vojnici treba da obezbedjuju mir na KiM nasta imaju i pravo po rezoluciji 1244, eventualno u Bosni gde je Srbija garant Dejtonskog sporazuma....kada za tim vise n ebude potrebe mozemo da razmisljamo o Aziji, Africi...

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.