Недеља, 02.10.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Опозиција на изборима наступа у 20 колона

Првобитна стратегија да се створи референдумска атмосфера пала у воду и пре него што су почели озбиљнији разговори о могућим предизборним коалицијама
(Фото EPA-EFE)

На предстојећим председничким, парламентарним и београдским изборима учествоваће, како сада ствари стоје, комплетна опозиција. Гласачки листић 3. априла 2022. биће „богатији” за неколико политичких партија и коалиција, које су у јуну прошле године прескочиле изборе и којe ће се, по свему судећи, на предстојећим изборима борити за наклоност бирача. Гласачи ће на изборном менију имати богату трпезу различитих партија, коалиција и њихових програма у којима им се нуди боља и просперитетнија будућност. Опозиција ће, изгледа, против власти наступити у двадесетак изборних колона, па је првобитна стратегија да се створи референдумска атмосфера пала у воду и пре него што су почели озбиљнији разговори о могућим предизборним коалицијама.

Као и протеклих тридесетак година од повратка парламентаризма у Србију, грађани ће имати „50 нијанси” десних политичких опција које никада нису бежале са изборног мегдана и тражиле изговоре за изборни неуспех у народу, међународној заједници или слабом медијском представљању. Као и пре годину и по, на изборе ће сигурно изаћи покрет Доста је било (ДЈБ), који изборну стратегију темељи на борби за чврсте националне интересе. Према свим овогодишњим истраживањима јавног мњења, ДЈБ пролази изборни цензус од три одсто, али у овом покрету морају да буду опрезни јер су слични резултати истраживања били и у јуну 2020, али су на крају ипак остали изван посланичких клупа.

Један од адута овог покрета је и то што се залаже да вакцинација против короне не буде обавезна. На изборе ће изаћи самостално, а лидер и оснивач ДЈБ Саша Радуловић наводи како је задатак сваке листе која излази на парламентарне изборе да мотивише што више својих бирача да изађу на изборе. „То ће се онда позитивно одразити и на излазност на председничким изборима”, каже за „Политику” Саша Радуловић. Подсећа да ДЈБ од свог оснивања 2014. сматра да све странке треба самостално да излазе на изборе и да политичке опције које не могу самостално да пређу цензус не треба да постоје.

„ДЈБ је један од стожера окупљања и видећемо да ли ће бити потребе да некоме помогнемо да не остане испод цензуса. ДЈБ неће правити коалицију с било ким коме је власт прикупљала потписе на изборима у јуну прошле године. ДЈБ неће правити коалицију с политичким опцијама за које ’ЕУ нема алтернативу’, које су спремне да ’тргују’ с Косовом и Метохијом, који подржавају мигрантску политику власти, којима је у реду тровање наше воде, ваздуха и земље и гурање наших река у цеви”, наводи Радуловић.

Као сигурна, по истраживањима јавног мњења, да ће на априлским изборима проћи изборни цензус, јесте и коалиција НАДА, чија окосница су Покрет обнове Краљевине Србије и Демократска странка Србије и где се налази 25 странка, удружења и покрета. Њих подржавају и нестраначке личности, као што су академик Матија Бећковић, командант одбране Кошара пуковник Љубинко Ђурковић и песник Благоје Баковић.

Председник ПОКС-а Жика Гојковић рекао је да формирањем ове коалиције шире фронт странака које сматрају да је „краљевина на нелегалан и недемократски начин срушена 1945. године и да је дошло време да се отвори питање облика владавине у Србији, да ли треба да буде република или краљевина”. Каже да грађанима нуде наду, културу дијалога, јединство у кључним националним питањима, а не свађе, сукобе, увреде политичара и страначка препуцавања. „Велику пажњу посветићемо ветеранима из ратова деведесетих који морају имати достојанствен живот, као и враћању имовине свима којима је бесправно отета после Другог светског рата. Тражићемо да држава субвенционише домаће, а не стране компаније”, рекао је Гојковић.

И лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ најавио је да ће радикали на парламентарне изборе 3. априла изаћи самостално. Каже да у последњих четврт века СРС није била ни са једном партијом у предизборној коалицији. „То је наше политичко опредељење. Сами прикупљамо потписе за изборну листу, налазимо новац за кампању и боримо се за мандате. Могуће је једино да се с неком, пре свега патриотском партијом договоримо о заједничком изласку на београдске изборе”, каже за наш лист Војислав Шешељ.

Осим ових партија и коалиција, самосталан излазак на изборе, уколико се нешто драстично не промени, најавиле су и Двери, као и групација Зелених, окупљена око покрета „Не давимо Београд” и бившег градоначелника Шапца Небојше Зеленовића. Њима ће се вероватно придружити и људи из еколошких покрета који су у последње време организовали масовне протесте.

А питање о броју предизборних колона и најбољој тактици опозиције није питање личног утиска, нити су то музичке жеље и поздрави, већ питање озбиљног друштвеног истраживања. Опозициони политички лидери и њихове присталице живе у информативном мехуру (махом на „Твитеру”), где се налазе најчешће њихови истомишљеници и стичу лажну слику своје популарности. И уместо да без озбиљних аргумената сањају о победи на парламентарним изборима, за њих би било корисније да своје хипотезе емпиријски провере у сарадњи са озбиљним истраживачима јавног мњења.

Тек када тако нешто ураде (а део опозиције то већ ради), знаће одговор на питање да ли ће цела опозиција стати на врх једне игле и изаћи у једној колони или ће свако по нахођењу лидера да се удружује са онима који су слабији од њих. Међутим, искуство показује да чак и када би се показало да је једна листа најбоље решење, тешко да би толики број лидера могао да превазиђе своју сујету. Управо због тога опозиција ће готово извесно изаћи у више колона и биће потребно много труда да избегну утисак како су у отвореном међусобном рату.

финасирање странке главни разлог одустајања од бојкота

Део странака које су прескочиле изборе прошле године званично још није одлучио да ли ће у априлу следеће године изаћи на изборе. Можда би овај део опозиције прескочио парламентарне изборе да у исто време неће бити одржани и београдски избори, где према истраживањима Демостата ове политичке партије имају неке шансе да угрозе власт напредњака и социјалиста. Саговорник „Политике” који је близак колони коју предводе Странка слободе и правде и Народна странка, а у којој су и Демократска странка, Покрет слободних грађана и Покрет за преокрет, каже да се тражи модалитет како објаснити грађанима зашто се излази из бојкота, а да услови нису, по њиховим очекивањима, радикално промењени. Као разлог наводи да су финансије главни разлог за промену одлуке.

„Без новца не можеш да финансираш странку, нити нормално да радиш на терену без уласка у Скупштину Србије. Ако поновимо бојкот из јуна 2020. и не изађемо на изборе, можемо само да закључамо све одборе и идемо кући”, каже функционер овог блока партија. А да не би отишли кући, овај део опозиције далеко иза кулиса више од месец дана води разговоре о заједничком наступу на предстојећим изборима. У јавности је процурило како је наводно начелно договорено да председничког кандидата предложи НС, док би странка ССП кандидовала премијера. У тој расподели страначких карата наводно кандидат за градоначелника Београда биће ванстраначка личност с којом је постигнут договор, али се за сада не излази у јавност.

Да разговори некадашњих другова из ДС-а не иду баш у најбољем смеру, могло се закључити када је процурило да је између ове три партије дошло до озбиљног спора о броју мандата на изборним листама. Како незванично сазнајемо, мандати су подељени тако да ССП-у припадне 50 одсто посланичких и одборничких места, док би по 25 процената добили НС и ДС. Међутим, да кампању не би плаћао само Драган Ђилас, наводно је договорено колико ко мора да уложи у изборе и да ће они који то не ураде бити остати краћи за број мандата у Скупштини Србије и Београда.

Лидер НС-а Вук Јеремић каже да је јединство опозиције мајка свих предуслова за победу на изборима. Нагласио је да ако буду подељени, да ће играти статисте у туђој луткарској представи. Говорећи о току договора с другим лидерима опозиције, Јеремић је рекао да тренутно „нисмо тамо где би НС волео да будемо” и да ти разговори предуго трају. „Што се тиче нас, тај договор је требало да буде постигнут још јуче”, оценио је Јеремић.

У овај изборни савез нико не зове Социјалдемократску странку Бориса Тадића, која ће највероватније изаћи самостално на изборе. Могуће је да у фото-финишу СДС направи сарадњу са идеолошки сродном Лигом социјалдемократа Војводине Ненада Чанка, али то само уколико изборне анкете покажу да је то добро за њихов наступ на изборима. 

Клачар: Уједињење се сувише глорификује

Извршни директор Цесида Бојан Клачар каже да ће опозиција на априлским изборима изаћи у много више колона него у јуну прошле године. За наш лист каже да је кључно питање да ли ће то бити колоне на свим нивоима и додаје да ће водећа опозициона колона бити окупљена око ССП-а и НС-а, друга озбиљнија око Небојше Зеленовића и НДБ-а, а трећа ДСС–ПОКС. Наглашава да остаје да се види шта ће бити са СДС-ом Бориса Тадића и Дверима. Истиче да нема ниједног истраживања јавног мњења да једна колона нуди ту синергију која може довести до политичких промена. „Сувише се глорификује идеја уједињења опозиције као предуслов за смену власти. Број колона није питање које одлучује о политичким променама јер до њих може да дође и кроз више изборних листа. Озбиљан недостатак је одсуство једне свеобухватније изборне стратегије опозиције на средњи и дужи рок. Не постоји план за шире опозиционо деловање који би требало да одговори на питање да ли ће до промена долазити на једним изборима или оне треба да се граде кроз низ мањих победа”, каже Клачар и додаје да они морају да одговоре на питање да ли су спремни за политичке промене, када и с ким.

 

Коментари7
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Раде Ковачевић
Опозициона странка која претендује да победи на предстојећим изборима мора бирачима да понуди решења за суштинске друштвене проблеме (Космет, ултиматуми ЕУ, радно законодавство,индустријска политика) која не одликује само то да долазе из опозиционих кругова, у смуслу, сва стратешка решења ће остати иста као до сада, али ће бити боља јер ће их применити опозиција која себе сматра бољом. Тим више ако се зна да су велики делови опозиције дуго били на власти и да су им грађани ускратили поверење.
Vojislav
Ova opozicija ne može čak ni ovu vlast da pobedi
Петар
Њихов проблем је тај што немају никакав план шта би радили са државом, тј. са нама. На сву срећу држава нам доста добро функционише ево већ доста дуго. Граде се путеви, форсирају се наши симболи као ћирилица и слично, хапси се мафија и дрогери, релативно успешно се боримо за Косово. Шта нам више треба за сада?
Hajduk Veljko
Sigurno su vec zaboravili kako su prosli na poslednjim izborima. A, nije bilo davno. Pameti sve manje, a vreme brzo prolazi.
slobodan
Тakozvana opozicija odlično ugra ulogu koja joj je namenjena-daju legitimitet izborima na kojima se zna ko pobeđuje.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.