Петак, 20.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Храна за бољи вид

Шаргарепа, кајсија, зелено поврће, тиквице, бели и црни лук, риба и друге намирнице имају благородно дејство на очи
(Фотографије Пиксабеј)

На здравље очију утичу многи фактори којима смо окружени: прашина, ветар, издувни гасови, физичке трауме, вибрације, дуготрајно гледање у монитор, УВ зраци и веома ниске температуре.

Без улажења у медицинске третмане којима можете поправити вид, постоји нешто потпуно безболно, здраво и укусно, чиме можете повољно утицати на њега. То је ваша храна. Многе намирнице имају благотворан утицај на здравље очију. Потребне минерале, витамине, антиоксидансе и друге биолошки вредне материје који погодују бољем виду унећете уравнотеженом исхраном богатом лиснатим поврћем, рибом, воћем и месом. Заштитите очи од лоших утицаја средине, одмарајте их када год стигнете и не задржавајте се пуно пред рачунаром, ако не морате. На генетске факторе, нажалост, не можете утицати, али вашим очима можете дати оно што им треба из нутритивно вредне хране.

Шаргарепа: Први избор за бољи вид је увек шаргарепа. Вероватно сте већ чули за њена благотворна својства, али укратко, њена снага лежи у обиљу бета каротена, ликопена и лутеина. Први је добар за мрежњачу ока и штити је од УВА зрачења. Ликопен делује као антиоксиданс и штити очи од УВБ зрака. Лутеин је заштитни фитонутријент који има изразито јако антиоксидативно деловање против слободних радикала.

Кајсија: Баш као и шаргарепа и кајсија садржи бета каротен и ликопен и потпомаже здрављу очију. У телу се бета каротен претвара у витамин А који се опире оксидативном оштећењу на сочиву и спречава дегенеративне промене катаракте. Кајсија је богата каротеноидима који поправљају вид.

Јаја: Било да волите јаја на око, поширана, омлет или кувана, јаја су важна за добар вид. Тамније жуманце има више нутријената. Јаја су богат извор сумпора и цистеина, две компоненте протеина глутатиона који чува сочиво од оксидативног оштећења. Жуманце садржи лутеин, као и есенцијалне масне киселине, цинк и Бe витамине, који сви имају позитиван утицај на вид.

Тамно бобичасто воће: Боровнице, купине, црне рибизле и црне сорте грожђа садрже антоцијанине, који штите и јачају вид. То су јаки фитонутријенти. Боровнице смањују замор ока, а поред антоцијанина садрже и каротеноиде, зеаксантин и лутеин, кверцитин, рутин и резвератол. Осим њих садржи и селен и цинк. Веома здраво за очи.

Зелено лиснато поврће: Многи знају колико је зелено лиснато поврће здраво, а посебно је здраво за очи и вид. Поврће из ове групе садржи обиље хранљивих материја попут калцијума, витамина А, Бe12, Цe. Броколи, спанаћ, зелена салата и кељ дају очима неопходне минерале и витамине, а ниво антиоксиданаса у њима је изразито велик. Они штите мрежњачу од УВ зрачења и спречавају дегенерацију ока. Редовна употреба зеленог лиснатог поврћа може смањити проблеме са видом и катарактом. Најбоље би било да не прекувате ово поврће и искористите све нутријенте на прави начин.

Тиквице и авокадо: Тиквице су сиромашне калоријама, али су богате антиоксидансима лутеином и зеаксантином. Авокадо садржи исте антиоксидансе као тиквице, а највише има лутеина од било којег дугог воћа. Све што је очима потребно да се заштите од катаракте и дегенеративних болести ока.

Бели и црни лук: Бели и црни лук обилују сумпорним једињењима, која потпомажу здравље сочива, а спречавају глауком, катаракту и дегенеративне болести. Осим тога, лук поправља циркулацију ока и јача имунитет.

Риба: Лосос, туна, сардине, бакалар и скуша садрже омега 3 масне киселине које веома повољно утичу и на здравље ока. Риба је одличан извор ЕПА и ДХА, две омега 3 масне киселине које су важне за здравље ћелија ока.

Бадеми, кикирики и ораси: Бадеми садрже витамин Е који служи за превенцију од катаракте. Ораси су богати омега 3 масним киселинама.

Парадајз, паприке и цитруси: Парадајз обилује ликопеном, лутеином и Цe витамином који повољно утичу на здравље ока. Цитрусно воће и паприке обилују витамином Цe и одлични су у превенцији катаракте и инфекција.

Наравно, постоји и храна која никако није здрава за очи, па се потрудите да избегавате следеће намирнице: шећер, трансмасти, рафинисане производе, храну са великим гликемијским индексом као што су тестенина, хлеб, житарице и све што има умами укус, тј. садржи мононатријум глутаминат. Претеривање у овим намирницама може бити штетно за очи и може довести до проблема попут глаукома.

Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.