Уторак, 25.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
УОЧИ 5. СРПСКИХ ДАНА ОСИГУРАЊА

Пандемија није успорила тржиште осигурања

Душко Јовановић, генерални секретар Удружења осигуравача Србије

Грађани Србије су од почетка пандемије изазване вирусом корона највише куповали полисе добровољног здравственог осигурања. На крају другог квартала ове, у односу на исти период прошле године, продаја те врсте осигурања повећана је за 18,2 посто што одговара расту из прошле у односу на 2019. годину. Тиме је потврђен став осигуравача да највећи потенцијал на српском тржишту има добровољно здравствено осигурање. Основни разлог је вирус корона, јер се и у Србији државне здравствене установе углавном брину о оболелима од короне, док сви остали имају проблем да себи обезбеде и најосновније прегледе и здравствену заштиту, објашњава за „Политику” генерални секретар Удружења осигуравача Србије Душко Јовановић.

Како функционише добровољно здравствено осигурање?

Полисе се купују у осигуравајућим кућама, с тим што свако сам, за себе или чланове породице, бира пакет покрића, односно ниво здравствене заштите који му је потребан. То може да укључује и операције или лечење у иностранству. Од изабраног пакета заштите зависи и цена, а плаћање полисе је месечно. Основни пакет је, за особе до 30 година, нешто изнад 10 евра месечно.

Које су предности приватног здравственог осигурања?

Најкраће речено, то су брза, ефикасна и лако доступна медицинска заштита, уз могућност избора клинике. Полиса добровољног здравственог осигурања обезбеђује болничко и ванболничко лечење и подразумева моментални одлазак код лекара, без непрегледних редова и губљења времена. Уз комфор и квалитет здравствене услуге, то је највећа предност лечења уз ту полису, која обезбеђује 24-часовну заштиту током целе године.

То осигурање је доживело експанзију на нашем тржишту када су најпре стране компаније и међународне организације за запослене почеле да уплаћују тај вид осигурања. На почетку, као неку врсту награде или додатни бенефит којим су желели да задрже и награде запосленог. Данас, то осигурање све чешће купују и појединци, који желе адекватну медицинску заштиту и негу. Јовановић појашњава и да постоје индивидуалне, породичне и колективне, односно полисе за запослене у једној компанији.

Панелисти Српских дана осигурања биће гувернер НБС Јоргованка Табаковић, која ће и отворити конференцију и без чије помоћи и препорука тржиште осигурања не би остало стабилно током ове кризе, министри Дарија Кисић Тепавчевић и Александар Вулин, помоћник министра финансија Огњен Поповић, заштитник грађана Зоран Пашалић, директор Пошта Србије Зоран Ђорђевић, представници струке из Србије и региона, као и представници Светске банке и Insurance Europe.

Испоставило се у пракси да се уз ту полису значајно смањује број дана проведених на боловању, јер се болести откривају у раним фазама. Иначе, грађани Србије, у просеку, за лечење у приватним клиникама, годишње потроше око 300 евра. Тим новцем се куповином полисе добровољног здравственог осигурања обезбеђује најмање 1.000 евра за покриће различитих услуга у здравству, додаје Јовановић.

Tо ће бити једна од тема на предстојећим Српским данима осигурања. Шта очекујете од тoг округлог стола?

Ако државни систем и даље буде посвећен само пандемији, као до сада, на дуге стазе имаћемо још већи проблем да се лечимо. Чињеница је да је тренутно лечење свих, који нису угрожени вирусом корона, отежано и то није одрживо. Желимо да пронађемо и држави понудимо неко решење, а да ли је то пребацивање дела надлежности у лечењу оболелих од короне на приватно здравство или већем броју људи треба омогућити да се лече на приватним клиникама или је решење нешто треће, чућемо на Српским данима осигурања. Учесници тог округлог стола биће министарка за рад и запошљавање Дарија Кисић Тепавчевић, в. д. директора РФЗО Сања Радојевић Шкодрић, Марија Рабреновић из Асоцијације приватних здравствених установа и Милош Милановић из Дунав осигурања.

О чему ће се још причати на конференцији?

Преовлађујућа тема биће пандемија. Да ли смо се и колико променили, шта смо научили, да ли смо спремни за неку нову сличну кризу... Говорићемо и о будућности животног осигурања и о значају и улози заштитника грађана, све кроз призму пандемије. Чућемо и предавања о сајбер ризику, директиви Солвенси II, превенцији штета. У овом тренутку, тржиште осигурања Србије, и поред пандемије, је стабилно и остварује раст. Желимо да видимо колико је то оствариво на дуже стазе. Не желимо пад и минусе који имају друга тржишта осигурања, а Српски дани осигурања ће помоћи да видимо која решења су најбоља.

Српске дане осигурања можете пратити директно и на YouTube каналу Удружења осигуравача Србије, 25. и 26. новембра

Промотивни текст

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.