Субота, 22.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

НИС: Настављено са улагањима у развој

(Фото НИС)

Компанија НИС је у 2021. години значајно унапредила финансијске резултате и ово је за компанију период стабилизације након кризе у прошлој години, рекао је Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а за односе са државним органима и корпоративне комуникације.

„После турбулентне 2020. године, која нам је донела бројне неочекиване изазове и у пословном и у приватном животу, за нас је ово период стабилизације. Пре свега, значајно су побољшани макроекономски параметри и ми сведочимо расту цена нафте и опоравку потражње за нафтним дериватима широм света. Такође, у НИС-у смо наставили са спровођењем мера за повећање оперативне ефикасности и оне дају значајне резултате. У периоду јануар-септембар њихов ефекат на показатељ ЕБИТДА је 1,8 милијарди динара, што значи да наш пословни модел и финансијска дисциплина дају резултате”, рекао је Смирнов у интервјуу за магазин „Недељник”.

Он је додао да је НИС прошле године за девет месеци забележио финансијски губитак, а да је сада нето добит 13,3 милијарди динара.

„Показатељ ЕБИТДА, као важан показатељ профитабилности, износи 38,2 милијарде динара што је 3,7 пута боље од прошлогодишњег резултата, али и више од оствареног у истом периоду 2019. године. Поред тога, наставили смо са значајним улагањем у капиталне пројекте и инвестирали више од 13 милијарди динара у развој НИС-а”, рекао је Смирнов и додао да је због нестабилности на тржишту и пандемије корона вируса која још траје прерано рећи да је криза прошла.

Он је додао да компанија прошле године, упркос кризи, није одустала од улагања у развој заједнице, а да је од 2009. године у друштвено одговорне пројекте уложила више од 4,1 милијарде динара.

„Тајна наше успешне сарадње са заједницом је у нашој спремности да саслушамо потребе пријатеља на локалу. Од 2009. године спроводимо програм „Заједници заједно” у 12 локалних заједница широм Србије и до сада смо заједнички реализовали више од хиљаду пројеката вредних више од 1,4 милијарде динара. У томе имамо значајну подршку Владе Србије и ресорних министарстава. Иако је 2020. година била изузетно тешка за нас, нисмо одустали од пројеката које реализујемо годинама. Потребе заједнице су значајне и разноврсне и ми настојимо да им изађемо у сусрет из године у годину. Уосталом, пријатеље не напуштате онда када им је потребна подршка, већ сте тада највише уз њих”, рекао је Смирнов.

Према његовим речима, НИС са научним и образовним установама остварује сарадњу у оквиру програма „Енергија знања”.

„Изузетно смо поносни на овај програм, а стипендирање студената је његов важан део. Подршка студентима је, заправо, наше улагање у развој високообразованог кадра за потребе компаније, а са друге стране тиме омогућавамо да млади стручњаци остану у земљи. НИС стипендира српске студенте у Србији и Руској Федерацији и до сада је подржано око 130 студената, од којих је више од 50 већ запослено у компанији”, рекао је Смирнов и додао да ће са тим улагањима бити настављено и у будућности.

Промотивни текст

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.