Петак, 21.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Отворена Француска недеља – светла Париза на улицама Београда

(Фото Танјуг)

Француска недеља, која има за циљ промоцију историјских, културних и пословних веза између Француске и Србије, отворена је вечерас девету годину заредом у Београду, а под слоганом „Светла Париза на београдским улицама” трајаће до 24. новембра.

Почетак Француске недеље везује се за популарни обичај у Француској – дочек младог француског вина „Нови Божоле”, које су званице Француско-српске привредне коморе, која тај догађај организује у Србији, дегустирале на свечаном отварању у Београду.

Велики број званица поздравили су нови амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар и председник Француско-српске привредне коморе Драган Стокић, који је истакао да је значај овогодишње Француске недеље још већи јер се одвија уживо након једногодишње паузе због пандемије вируса корона.

Стокић је истакао да је циљ Француско-српске привредне коморе да односи две земље буду још јачи и динамичнији.

„Следеће године акценат ћемо ставити на активности из домена одрживог развоја с циљем да подржимо трансформацију српске привреде, помогнемо јој да постане ефикаснија и конкурентнија у коришћењу ресурса, али и да се олакша њено усклађивање са европским ’Green Deal-om’”, казао је Стокић, преноси Танјуг.

Представљајући програм овогодишње Француске недеље, Стокић је навео да ће бити организован низ културних, едукативних и пословних догађаја за све љубитеље француске културе и за више информација упутио је све заинтересоване на сајт „www.francuskanedelja.rs”.

Амбасадор Кошар, коме је ово био први сусрет са српским привредницима, казао је да су пословне заједнице мотор француско - српских односа.

Према његовим речима, односи две земље су додатно ојачани након пријатељске посете француског председника Емануела Макрона Србији.

„Наша економска сарадња остаје приоритет, а њена најбоља илустрација су бројни велики инфраструктурни пројекти на којима учествују француска предузећа”, казао је Кошар.

„Нови Божоле” је младо француско вино које се конзумира одмах након ферментисања, а широм Француске се трећег четвртка у новембру дочекује у ресторанима, кафићима, уз музику и фестивалску атмосферу.

За званице Коморе, осим дегустације Новог Божолеа, вечерас је у Београду организована и дегустација француских сирева и деликатеса.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

svetlost pariza
a sijalice kineske...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.