Четвртак, 02.12.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Српска листа опет матирала Куртија

Ако изађе у сусрет захтеву САД за формирање ЗСО, онда ће га рушити Албанци, а ако не изађе, рушиће га Вашингтон, који је припремио терен за његову смену
Представници Српске листе уочи недавних локалних избора на Космету (Фото Коссев)

Недостатак јасне политике, неспособност да разговара с представницима Београда у Бриселу, отворени сукоб са Америком и вештачки покушај да насиљем и ратном реториком на северу покрајине задржи гласаче нису били адути Албина Куртија на локалним изборима на Косову и Метохији. На парламентарним изборима, пре само осам месеци, сваки други Албанац је дао поверење Самоопредељењу, да би на тек завршеним општинским и градским изборима ова партија доживела најтежи пораз од оснивања. Његова влада се озбиљно љуља јер је очигледно да је изгубио подршку већине гласача у покрајини. Попут шахисте који је неспособношћу успео да изгуби значајне фигуре и добијену партију доведе у безизлазну ситуацију, Курти ће можда покушати да се спасе бламаже рушењем фигура и поновним слањем специјалних јединица Росу на север.

Аналитичар Центра за друштвену стабилност Срђан Граовац каже да је свима јасно да Курти после тешког пораза на локалним изборима нема више подршку коју је добио 14. фебруара ове године, што је он покушао да представи као да је тог дана настао свет, па ниједна обавеза Приштине потписана пре тог датума за њега не важи. Како истиче Граовац за „Политику”, Курти има два пута у будућности – да појача националну реторику јер је очигледно да га напуштају гласачи тврде линије који су му поверовали да ће задржати чврст став према Србији.

„Све време је покушавао да стварањем инцидената ојача своју позицију и наставиће с том политиком како би вратио део свог бирачког тела, и то никога не треба да изненади. Постоји друга опција, која је реалнија, а то је да ће уследити снажан притисак, пре свега из САД, да Курти уђе у преговоре са Београдом и изађе у сусрет када је реч о формирању Заједнице српских општина да би се преговори одблокирали. Када то уради, Курти ће се наћи у безизлазној ситуацији. Ако изађе у сусрет том захтеву САД, онда ће га рушити Албанци, а ако не изађе, онда ће га рушити Вашингтон, који је припремио терен за његову смену”, каже Срђан Граовац и додаје како је то урађено тиме што су у свим другим главним политичким партијама у Приштини поставили људе за које очекују да ће бити много кооперативнији према њиховим интересима. Наглашава да њима више није неопходан Курти, који је ван тог система „шумских људи”, јер већ после слања већине лидера у Хаг имају доста оних без баласта ратне прошлости.

Председник Матице Албанаца Србије Демо Бериша каже да је највећи победник локалних избора Српска листа, која је убедљиво победила у свих десет општина са српском већином. Победа је још већа ако се зна да је Курти против политичких представника Срба водио најжешћу прљаву кампању. За „Политику” каже да Курти више не ужива подршку САД и да је подршка коју је имао од неких западних центара моћи почела озбиљно да сe круни. „Курти је после дебакла на изборима постао као ’рањена звер’. Осим на КиМ, Самоопредељење је доживело тежак пораз и у Албанији, због чега је његов најближи сарадник и председник његове партије у Тирани Абаз Бојку дао неопозиву оставку. Уз то је и изгубио и Приштину. Самоопредељење је освојило 193 одборника, а ДСК и ДПК имају по 206 одборника. Његова невоља је што је Српска листа убедљиво победила у свих десет општина са српском већином иако се борио да до тога не дође”, каже Демо Бериша.

Наш саговорник констатује да је Курти направио две крупне грешке које су му отерале бираче – једна је слање специјалних полицијских јединица на север у два наврата. Бериша каже да су Албанци тиме ставили до знања да не желе рат и сукобе, већ желе да дође до компромиса. „Друга кардинална грешка је што је одбацио сваку могућност да америчка корпорација гаса МСС ради посао на Косову. На тај начин је одбацио 200 милиона долара које је МСС давао Приштини да се изгради гасовод из Грчке преко Северне Македоније за Приштину. Уз то је одбацио Вашингтонски споразум, којим је предвиђено да, пре свега, америчке компаније граде ауто-путеве који би повезали делове централне Србије и унутрашњост Косова. То су аутоголови које озбиљан политичар није смео себи да дозволи”, истиче Демо Бериша.

Истраживач Института „Демократија плус” Емир Абраши изјавио је да је очекивао више дијалога од владе на чијем је челу Курти и да је то разлог изолације Косова у међународној арени, преноси „Коха”. „Питање дијалога је један од разлога међународне изолације кроз коју Косово сада пролази. Било је неколико посета САД и ни у једној није успео да се састане чак ни са сталним представником САД у УН, а камоли с високим представником Бајденове администрације. Дошло је до застоја за позив Косову на Самит за демократију, али је то превазиђено. Била је то порука коју је Бајденова администрација послала”, рекао је Абраши у емисији „Деск” на КТВ.

Да је Курти озбиљно изгубио компас, види се и из његовог напада на бившег изасланика америчког председника за дијалог Београда и Приштине Ричарда Гренела, који је тражио да се испуне све ставке Вашингтонског споразума закљученог у Белој кући. Гренел је, коментаришући резултате локалних избора на КиМ, рекао да су грађани послали снажну поруку премијеру Куртију да не прихватају одбацивање споразума о економској нормализацији из Вашингтона. „Косовски народ је послао снажну поруку Куртију да је неприхватљиво одбацити САД, чисту и обновљиву енергију и споразуме о економској нормализацији, који су потписани у Овалној канцеларији”, навео је Гренел на „Твитеру” и додао да је председница привремених приштинских институција Вјоса Османи јасно ставила до знања Вашингтону да није сагласна с Куртијем.

А Рамуш Харадинај је у фејсбук објави поставио питање колико је та лажна држава далеко „од стратешког савезника, САД, због политике премијера Куртија и у ком правцу је кренуло”, наводећи таксативно Куртијеве одлуке. „Одступање од политике САД и Вашингтонског економског споразума; гаса и обновљиве енергије, прелазак на неуспели дијалог са ЕУ; професионална војска и прелазак на руске моделе обавезне војске; промена приступа са либералне дипломатије на изолационистичку и пропалу дипломатију; деполитизација система (тзв.) државне службе ка тоталитарном приступу политизацији читавог система; прелазак са слободног тржишта на тржиште које контролише политички систем и растућа инфлација”, навео је Харадинај у објави.

Како „Политика” сазнаје у дипломатским круговима у Приштини, унутар радикалног покрета Самоопредељења постоји тихи сукоб између Албина Куртија и Вјосе Османи. Као америчком ђаку, Османијевој је сугерисано да не подржава авантуристичку политику Куртија, па се догодило да њена листа „Смеш”, пре локалних избора нигде јавно подржала Самоопредељење. Уз то, не прелази се тако лако преко тога што је Курти убеђивао да ће на северу јединице Росу бити један дан, а остале су скоро две недеље, чиме је додатно подигао тензију. Чак су и Американци, наводно, замерили Британцима што су подржали да специјалне јединице Росу толико дуго буду на северу.

„Косово је дубоко криминализовано друштво, где су локалне заједнице по породичном систему поделе Косова, извор легла корупције и уз то су под чврстим утицајем политичко-криминалних структура. Иако је суђење за ратне злочине ОВК у Хагу у току, и даље су приметни њихови пипци у свим већим местима”, записано је, између осталог, у једној дипломатској депеши западних дипломата. Као решење проблема очекује се да ће Курти извршити реконструкцију владе и кренути у обећани обрачун с криминалом и корупцијом. Ипак, да ли ће политички преживети, зависи од тога да ли ће не само сести и разговарати с председником Србије Александром Вучићем већ да ли ће бити спреман за постизање компромиса. Ту се пре свега мисли да формирање Заједнице српских општина. Уколико то не уради, готово је извесно да ће изгубити међународну подршку Запада, који га можда неће оборити без избора, али га неће подржавати.

„Једино што му може политички одржати главу изнад воде јесте разговор с Александром Вучићем, и то директно. Ако није то схватио, онда комотно може да заврши политичку каријеру и да оде тамо где је купио кућу, у Норвешку, одакле му је жена”, каже Демо Бериша.

Милосављевић: Ако се створи прилика, поновиће агресију

Научни сарадник Института за политичке студије Зоран Милосављевић каже да су и демократе у САД које су биле наклоњене Куртију прећутно му дале опозив, док га је Гренел прозвао у медијима, рекавши да је непоштовање свега онога што је потписано и обавезујуће за последицу има проблеме. За наш лист каже да је Куртију меком дипломатијом речено да није добро што је калкулисао с тиме шта треба да спроведе од споразума у дело.

„Курти је мислио да све оно што је урађено за време једне америчке администрације сада не важи када су дошле демократе на власт. Он се показао као незрели политичар, недорастао политици за коју је добио поверење од косовских Албанаца пре неколико месеци на изборима. У међувремену је изгубио поверење међународне заједнице, пре свега САД, а онда је добио и печат од свог народа, који га неће. Курти треба да види шта може да изнедри, а да га то сачува на власти”, каже Милосављевић и додаје да је Куртију сужен маневарски простор. „Курти је до сада срљао и није био свестан колико се политички заиграо и то је на ивици жилета и њему остаје да се као дављеник ухвати за било коју сламку. Ако му се створи ситуација и прилика, он ће поновити агресију на север. Његов проблем је што га ЕУ критикује, а изгледа и да га Америка пушта низ воду”, закључује Милосављевић.

 

Коментари6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Srdjan Loncar
Lepa fotografija. Srpski Svet. Morate priznati da je nash narod lep.... Ne mogu porobiti/pobiti lep, ponosan narod.
Trifun
Vreme,najbolji sudija,pokazalo je koliko je Srbija,u vec izgubljenoj partiji na KiM, napravila dobar potez Briselskim sporazumom.Tim sporazumom,Srbija je kupila vreme iskoristeno za sveukupno jacanje i popravljanje svoje pregovaracke pozicije..Jos vaznije,Srbija je pobunjene Albance na KiM,i njihove zapadne sponzore,isterala na cistac:Pristina ne postuje ono sto je potpisala,a EU (i SAD) ne mogu ili nece da ih na to nateraju.To je velika blamaza za EU(i SAD),koji stoje iza Briselskog sporazuma..
Srdjan Loncar
Bravo za komentar. Albanc je data ta mizerna lokalna samouprava pod okupacijom (porez, komun polic, ciscenje snega). Ako zelis da vidis kakav je neko, ali zaista - dadni mu malo vlasti. Albanci su se pokazali da ni to malo vlasti pod okupacijom nisu u stanju da ravnopravno dele sa preostalim komsijama Srbima. Ne dozvoljavaju im da imaju svoje ZO, vec hoce 100% kontrolu nad njihovim zivotima dok su i oni sami pod okupacijom! ZIVOT POD OKUPACIJOM NIJE DOSTOJAN COVEKA. Niko ne treba da tako zivi.
dusan1
Sjaši Kurta da uzjaše Murta ! Kako vreme teče , nema naznaka da bi ni Albancima a kamo li Srbima na Kosovu bilo bolje ako bi umesto Kurtija doveli-izabrali nekog drugog.
papundek
srbi matirace sebe.. zajednica ima uslove, prvi uslov je.. zajednica po ustavu i zakonima republike kosova.. shta kaze srbija za ovo
Zoran
Kao i uvek mi pobecujemo a to narod nikako da vidi i oseti

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.