Четвртак, 09.12.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
КУЛИНАРСКЕ ЧАРОЛИЈЕ

Ред по ред меса, соса и поврћа

Мусака и лазање спадају у сличну врсту јела направљених од различитих намирница „сложених” у више редова, могу бити и посне и мрсне, јако зачињене или благе, а заситне су и јефтине и зато популарне широм света
(Pxhere)

Мусака или „сложенац” од меса, поврћа, сосова, сира, понекад и тестенина, спада међу најразноврснија јела која се праве широм света. У српској кухињи, без обзира на то да ли је рецепт стигао с Истока или Запада, да ли је традиционалан или модеран, обично је то месо мешано (свињско и јунеће) и млевено, од поврћа се највише користе кромпир, тиквице и патлиџан, додају се и јаја, а од сосова којим се мусака прелива – бешамел. У тој варијанти је праве и у другим балканским земљама. Најпознатија је грчка мусака, мада је име овог гурманлука у ствари арапског порекла.

 И лазање су нека врста мусаке, која стиже из Италије, само што се у посуди уз месо „слажу” коре, дебље од оних за питу и гибаницу, и преливају с два соса, белим бешамелом и црвеним, од парадајза, а одозго посипају сиром.

Све популарније су вегетаријанске и веганске лазање и мусаке без меса, јаја, сира и бешамела (који се иначе прави с млеком и маслацем), односно таква мусака је сачињена само од поврћа, зачина и уља, евентуално се додају тестенине, пиринач или друге житарице. Одлична идеја за дане поста.

У суштини, било које врсте намирница, ако су „компатибилног” укуса и сличног начина термичке обраде, могу се ређати у „сложенац”, важно је да се јело не распадне приликом служења и да се, наравно, не догоди да је, рецимо, месо недопечено а поврће препечено (што је рецимо чест случај кад се користе броколи). Неко, због тога, у мусаку ставља барени кромпир како не би остао „жив”, а у лазање сос с више течности како би је коре упиле (онда нису жилаве ни тврде).

И док се љубитељи лазања – а најпознатији је свакако мачак Гарфилд из истоименог стрипа и цртаног филма – бране да ово укусно јело, иако није баш здраво, јесте веома заситно и може да опстане у фрижидеру данима, присталице разних посних мусака заговарају овакву врсту јела као савршен начин припреме запеченог поврћа, које се, међутим, брзо осуши и спаруши па би га требало што пре појести.

Биће да су и једни и други у праву.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Njam Njam
Mislim da mnogi ljudi ne shvataju da hrana ne pripada nacionalnim i drzavnim granicama. Klimatski uslovi i zemljiste odredjuju vrstu hrane. Srbija je mala zemlja ali ima razlicite klimatske uslove tako da se tradicionalna hrana iz Vojvodine razlikuje od one u planinskim predelima ili od one sa juga Srbije. Nema arapaskog ili grckog jela vec samo jelo koje se danas sprema medju Grcima ili Arapima.
Mustafa Aga
Moja majka pravi odlichnu musaku...I moja supruga je nauchila da je pravi (Marokanka) ali nije bash kao mamina...!!!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.