Поскупљује и тестенина
Произвођачи тестенине не могу да рачунају на канадску дурум пшеницу, а жетва у Италији била је слаба, пише Ројтерс и најављује да би због ових тржишних околности љубитељи италијанских специјалитета могли да рачунају на поскупљења.
Како се наводи, Канада обично чини око две трећине глобалне трговине дурум пшеницом, а ове године жетва би због екстремних врућина и суше могла да буде упола слабија него 2020. године.
Због слабе канадске жетве цене дурум пшенице већ су достигле највиши ниво у последњих 13 година, што је изазвало страховање од великог поскупљења хране у периоду опоравка држава од пандемије ковида 19. Све то, како се истиче, поклапа се и с падом светских залиха дурум пшенице на најнижи ниво у последњих шест година. Један од узрока смањених залиха јесте и то што су потрошачи у време затварања током пандемије гомилали залихе тестенине.
Агенција наводи да су италијански произвођачи обично своју производњу подмиривали сировинама на домаћем тржишту, али да је Европска комисија снизила прогнозу о укупном роду са 4,3 на 3,7 милиона тона. Сада страхују да ће дурум пшеницу морати да купују на светском тржишту и да би проблеми могли да почну већ у првој половини следеће године.
Извршни директор компаније и бренда тестенине „Дивела” Виченцо Дивела рекао је за Ројтерс да произвођачи и даље могу да пронађу и купе пшеницу на домаћем тржишту, али да би ускоро „могло да буде драматичније”. Аналитичари такође сматрају да у погледу цене и понуде најгоре можда тек долази.
Велики купци већ проналазе алтернативу за куповину пшенице, а неке од држава које могу да је понуде јесу Аустралија и Алжир. Поставља се питање где је крај поскупљењима. Како се наводи, богате европске државе неће смањити тражњу, а дурум пшеница је у тим земљама прописана сировина за овај производ. Компанија „Нилсен” саопштила је да су цене јефтиних врста тестенине у октобру у супермаркетима у Француској порасле за готово петину у односу на прошлу годину, а то је можда тек најава пораста цена које је пред вратима.
Дурум пшеница је скупља врста
Дурум пшеница је врло богата угљеним хидратима, протеинима (иако без неколико есенцијалних амино-киселина), те витаминима Бе и Е (ако је зрно остало цело). Према објашњењу стручњака, због ниске вредности садржаја глутена, дурум пшеница се не користи за хлеб и пецива, већ за израду тестенине, гриза, кускуса, преноси „Агро инфонет”. Цене дурум пшенице на берзама су знатно више од пшенице за производњу хлеба и пецива.
Подели ову вест






Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.