Бамија – укусна и здрава
Бамија или окра (лат. Abelmoschus esculentus), цветна је биљка из породице слеза. Користи се као поврће иако је класификована као воће и цењена је због својих јестивих зелених махуна. Добар је извор минерала, витамина, антиоксиданса и влакана. Највише се узгаја у западној Африци и Азији – Блиском и Далеком истоку. Бамија се може узгајати у тропским, суптропским и топлим умереним регионима широм света. Код нас је слабо позната, иако се узгаја и у Србији.
Кувањем бамије долази се до карактеристичне слузи која садржи растворљива влакна. Један од могућих начина за уклањање слузи из бамије јесте да је кувате са киселом храном, као што је парадајз, да би слуз била мање вискозна. Махуне се кувају, киселе, једу сирове или се користе у салатама. Различита припрема бамије може изазвати различите ефекте. Када кувате свеже бамије ствараће се лепљив сок који повећава густину супе и чорбе. Осушена бамија такође може згуснути сосове. Може се користити као замена за беланца како би се побољшао укус хране. Семенке бамије могу послужити као замена за кафу (не садржи кофеин), јер се могу пржити и самлети.
Енергетска вредност свеже бамије је 33 кцал на 100 г. Сирова бамија садржи 90 одсто воде, два процента протеина, седам одсто угљених хидрата и занемарљиве количине масти. Садржи дијетна влакна, витамин Це и витамин Ка, са умереним садржајем витамина Б1, Б3, Б9 и магнезијума. Бамија такође садржи гвожђе, калцијум, калијум, цинк, фосфор, бакар и богат је извор антиоксиданса.
Богата је влакнима и као таква примењива је код дијабетичара, па и гестацијског дијабетеса јер промовише бољу контролу гликемије и побољшава осетљивост на инсулин. Влакна такође позитивно утичу и на нормализацију пробаве и смањују затвор. Нормализује ниво холестерола. Екстракти семена бамије могу имати антиоксидативни и антистресни ефекат. Према новијим истраживањима, може имати позитивне ефекте за здравље бубрега. Бамија такође може смањити умор и убрзати време опоравка код рековалесцената.
Витамин Б9 (фолна киселина) је од велике важности за здраву трудноћу. Обично се уноси као суплемент, а бамија је природно садржи. Служи за спречавање урођених мана код плода.
Јасно је да је бамија једна од намирница која се лако може наћи на јеловнику особа на редукционим дијетама, што због ниске калоричне вредности, што због нутритивно богатог садржаја. Лако се припрема, али теже је пронаћи.
Бамија се сматра и афродизијаком за оба пола, код жена помаже код болних менструација, а код азијских мушкараца је традиционално лековито средство за потенцију.
Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com
Подели ову вест

Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.