Понедељак, 24.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Славни произвођач самолепљивих сличица слави 60. рођендан

(Фото Википедија)

МОДЕНА - Панини, фирма која штампа самолепљиве сличице фудбалера за којима су лудела деца седамдесетих и осамдесетих, слави 60. рођендан. Како је успела да преживи рат таблоида, челични стисак преварантског тајкуна и конкуренцију рвача у комбинезонима од ликре, и постане компанија вредна милијарду фунти? Сексуални скандали, политичке интриге и фудбал. Све се то редовно појављивало на насловним страна британских таблоида док су се уредници под великим притиском борили да надмаше једни друге усред немилосрдног рата тиражима осамдесетих.
Али док су са штампарских преса сваког дана излазили милиони примерака листова, на мастиљавим страницама Сана и Дејли Мирора нису се појављивале само муке енглеске репрезентације предвођене Бобијем Робсоном или хулигана из блокова. У покушају да наведу читаоце да се опросте од својих пенија, бесплатно су дељене и сличице, јер је Флит Стрит желео да искористи феномен који је прохујао школама у читавој земљи, пише Би-Би-Си.

У окршају два ривалска листа "власник Мирора Роберт Максвел чупао је косу од муке", тврди стручњак за самолепљиве сличице и аутор Грег Лендсдаун. "Мирор је бесплатно делио Панинијеве сличице све до Светског првенства у Мексику 1986. године и сарадња је била веома добра за обе стране, али онда је Сан одлучио да такође жели да ради са њима и он је тада добио ту битку."

Сличице паковали затвореници

"Неколико година Максвел је објављивао Мироров властити албум као конкуренцију. "Прво издање било је веома траљаво урађено. "Сличице су паковали затвореници који нису успели да их рандомизују као Панини, док су се неки фудбалери појављивали у дресовима из претходних година. "То је данас помало култни албум, јер је очигледно прављен збрда здола. "Није могао да се мери са Панинијем. Максвел се запитао: 'Како да решим овај проблем? Па купићу Панини'. "И 1988. године је то и учинио. Такав је човек био."

Да су се велики пословни људи тукли око ове фирме не би требало да представља превелико изненађење. Она је 1987. у Великој Британији продавала 100 милиона пакета самолепљивих сличица фудбалера годишње. Пошто су је у Италији 1961. године основала браћа Бенито и Ђузепе Панини, њен посао само је растао током седамдесетих, када се проширио и на друге европске земље.

Испрва су картице морале на своје место да се лепе лепком, али је ова разбибрига доживела револуцију кад се компанија пребацила на штампање самолепљивих сличица. Кључна за освајање британског тржишта била је сарадња са часописом „Шут, који је бесплатно делио један од првих албума бренда Панини, Фудбал 78, заједно са малим бројем сличица. "Шут је куповало око 500.000 људи, тако да сте имали 500.000 сигурних примерака свог производа у рукама ваше савршене циљне публике", објашњава Лендсдаун из Есекса, аутор књиге Панинијеве фудбалске сличице: Званично славље." Фудбал је био област у којој се компанија истински прославила, али она се није заустављала само на томе.

"Радили су све врсте лиценци и ауторских права. „Смеш хитс је имао властити албум са самолепљивим сличицама, уз часопис Лук-ин делили су се Мапети и Флаш Гордон, мотоциклистичке сличице ишле су уз Тајгерове стрипове.

Крах под Максвелом

Али пошто је постао доминантна сила широм Европе, Панини је доживео крах убрзо након што га је купио Максвел. Зато што је била једна од исплативијих компанија у његовом портфолију, Лендсдаун каже да је могул "преусмеравао њен новац у друге области властитог пословања, масивно оптеретивши Панини док је покушавао да покрије разна друга дуговања.

Уследиле су додатне притужбе кад је квалитет производа опао - довевши чак до одустајања од тимских амблема прекривених светлуцавом фолијом 1992. и 1993. године - а продаја је доживела драстичан пад кад је помама за сличицама попустила, а велики број ривала "разграбио" оно што је преостало од тржишта.

Као додатно обележје његовог свргавања са трона, конкурент Мерлин обезбедио је права за први званични албум са сличицама Премијер лиге, објављен за сезону 1993/94. године. Пошто су је 1989. године основали четворица људи који су у великој мери учествовали у Панинијевом успеху, ова млада фирма доведена је до ивице банкрота у првих неколико месеци кад је Максвел извршио притисак на дистрибутере да не држе њене албуме у продавницама.

"Било је то страшно", присећа се Марк Хилијер из Мерлина. "Сви смо ставили куће под хипотеку и подигли огромне кредите, као што се то обично ради кад оснујете своју фирму." "Онда су почели да пристижу судски налози из његове организације. То је био његов стил. Није штедео новац на адвокате. "Сећам се да сам, кад сам стигао кући, рекао жени: 'Мислим да ћемо изгубити кућу до краја недеље.' "Потрошили смо велику количину новца бранећи тај случај, иако он никад није завршио на суду."

Ране деведесете и окончање спора

Кад је првобитна колекција сличица о стрипу Бино успела да учврсти Мерлинову позицију, додатна помоћ стигла је из једног живописнијег правца - од америчких рвача као што су Халк Хоган и Рик Флер, чији су подвизи били емитовани у британска домаћинства преко Скајевих сателитских тањира. "Раних деведесетих један од мојих синова снимао је мечеве Светске рвачке федерације и носио видео касете у школу да их позајмљује другарима", каже Хилиер. "Коштало ме је читаво богатство, јер сам сваке недеље морао да купујем много празних касета.

(Википедија)

"Схватили смо колико је то популарно и купили лиценцу. "На позадини албума са сличицама рекламирали смо мајице и видео касете које смо мислили да ћемо успети да продајемо уз њих. "Једног јутра нам је само на врата покуцао поштар и рекао да има 20 џакова поште у комбију.

"Примили смо поруџбине у вредности од 80.000 фунти, а то је било у време када су људи углавном писали чекове, тако да сам морао да одјурим у банку и предам их банкарском службенику да их уновчи."

Рекламна роба, коју у то време нису држали велики малопродајни ланци као што су ВХ Смит и Вулвортс, помогла је да се надокнади штета коју је Максвел начинио Мерлиновом приливу новца. Њихов спор са новинским могулом нагло је окончан у новембру 1991. године, кад је овај страдао на мору.

У року од недељу дана, обелодањено је да је Максвел проћердао стотине милиона фунти из пензионог фонда Мирор групе. Оснивачи Мерлина су 1995. године, у време кад су већ постали етаблиран и крупан играч, продали фирму америчкој компанији Топс за позамашну суму. Панини је, у међувремену, био "као фудбалска лопту која су шутирали од једне неуспешне фирме до друге", каже Питер Ворсоп, још један члан Мерлинове групе бегунаца који је сада и сам у Панинију као директор групе за лиценце. "Лоше вођен" од Максвеловог тима, Панини је продат стрип компанији Марвел, која је средином деведесетих и сама банкротирала.

Одатле је тим предвођен Италијанима поново преузео контролу и њена срећа са сличицама се нагло преокренула кад су одрасли људи носталгични према пасији из детињства почели у огромним количинама да купују Панинијеве албуме за Светска првенства од 2006. године па надаље, навео је Би-Би-Си.

Сада када Панини продаје "стотине милиона пакетића" у 160 земаља, издања за светске шампионате Ворсоп описује као "невероватно велик посао", од чега велики део одлази на Латинску Америку. У Великој Британији, у сезони 2019/20, компанија је објавила први званични албум са самолепљивим сличицама за Премијер лигу, коначно освојивши ауторска права после више од четврт века - али се то десило у тренутку кад је продаја сличица постала тек делић онога што је била на врхунцу осамдесетих.

Иако није желео да открива тачне бројке, Ворсоп признаје да је "продаја значајно опала, због чега смо и добили шансу" да склопимо уговор. "Морамо да обновимо тај посао.

Продају поспешили четрдесетогодишњаци

"Прва сезона са албумом била је 10 до 12 пута већа од онога што је имао наш конкурент пре тога, наша друга година била је добрано преко тога, а очекујемо да трећа сезона буде још боља."Продају су поспешили оно што он назива "зрелим колекционарима" - тридесетогодишњаци и четрдесетогодишњаци чија је љубав према овом хобију обновљена кад су ископали старе албуме током закључавања због пандемије. Овај израз обухвата и тврдокорне ентузијасте спремне да потроше хиљаде на појединачне сличице и добро разређену потрагу за спортским картицама, у којој Панини такође у великој мери учествује у Северној Америци.

Куповина скупих спортских картица за НФЛ, НБА и Прву бејзбол лигу није ништа ново, али су фудбалски предмети такође почели да привлаче пажњу колекционара, тако да је почетком ове године беспрекорно очувана Панинијева сличица са Дијегом Марадоном из 1979. године продата на аукцији за 555.000 долара.

(Википедија) 

"Људи јуре за тим ретким картицама и сличицама или зато што желе да их поседују, или зато што знају да могу да их препродају на секундарном тржишту", каже Ворсоп. "Ви помислите: 'Како је могуће да сличица са Марадоном коју смо одштампали у милионима примерака седамдесетих може да се прода за тако високу суму?', али одговор је врло једноставан.
"Оне су данас веома ретке. Ако сте ономад набавили ту сличицу, одмах би ишла у албум. "Ако сте имали среће да налетите на дупликат, вероватно би завршила на вашој школској вежбанки, док би се трећа нашла зиду или огледалу у вашој дечјој соби."

Праћење интересовања деце озбиљан посао

У сталној борби са ривалима као што су Топс и Фанатикс док се сваки од њих труди да оствари предност на тржишту, запослени у Панинију из свих земаља добили су задатак да препознају "следећу велику ствар". "Праћење интересовања деце озбиљан је посао", каже Ворсоп.

"Не иде нам, међутим, добро само спорт. Држимо и много лиценци из домена индустрије забаве, као што су Хари Потер и Л.О.Л, са којима смо до сада имали огромног успеха. "Прављење албума са самолепљивим сличицама и спортских картица обичном човеку са улице можда изгледа као прилично једноставан посао, али је током година било много интрига и манипулација.
"Била је то једна узбудљива вожња."

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.