Недеља, 25.09.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
Гастрономија

Супе и чорбе које греју кад је хладно време

(Pixabay)

Када дођу хладни дани нема ништа боље од вреле чиније супе. На крају крајева, постоји разлог зашто се јесен и зима зове сезона супа. Без обзира да ли више волите грашак, печурке, кромпир или зелено поврће, постоји много зимских супа које ће загрејати вашу прохладну душу у хибернацији.

Изаберите једноставан рецепт који се крчка на шпорету неколико сати или онај који можете да поставите и заборавите у лонцу. Без обзира шта одлучите да пробате, ове супе ће вам бити пријатне током целе зиме.

Супа на италијански начин

Потребно је: 1,5 л пилеће супе, ситно исецкана главица црног лука, 2 кашичице сецканог белог лука, 2 рендане шаргарепе, 2 стабљике целера, 500 мл парадајз соса, 250 г ситних тестенина, 250 смрзнутог кукуруза, 250 г ситно сецканог кеља, 3 кашике маслиновог уља, со и бибер.

Припрема:

Загрејте маслиново уље у шерпи, додајте ситно сецкани црни и бели лук, шаргарепе и целер и динстајте пет минута. Потом умешајте пилећу супу и парадајз сос, поклопите и кувајте на умереној температури 15 минута. Додајте тестенине, кукуруз и сецкани кељ. Посолите и побиберите, промешајте и кувајте још 10-15 минута, док тестенина не омекша.

Црвена супа

Потребно је: 2 кашике маслиновог уља, 1 велики лук исецкан, сецкана црвена паприка, со и бибер, 2 велика чена белог лука, мало свежег ђумбира, 2 кашике коријандера, мало млевеног кима, 500 мл пасираног парадајза.

Припрема:

Загрејте ринглу на средњој температури. Додајте уље, затим лук, бибер и пола кашичице кашичице соли. Кувајте поклопљено, повремено мешајући док не омекшају састојци. У међувремену, ситно нарендајте бели лук и ђумбир. Додајте луку и кувајте, мешајући најмање један минут. Додајте коријандер и ким , а затим и пасирани парадајз. Појачајте топлоту и нека дође до тачке кључања. Смањите одмах на лагану ватру и кувајте делимично поклопљено десет минута.

Супа од бундеве и куркуме

Потребно је: две и по кашике екстра девичанског маслиновог уља, велики лук крупније исечен, коцка за супу, средња бундева ољуштена, 2 средње шаргарепе исечене на комаде, две и по кашичице куркума, со и бибер по укусу, 2 кашике кокосовог млека

Припрема:

Загрејте две кашике уља у великој шерпи на средњој ватри. Додајте лук и кувајте поклопљено, повремено мешајући. У међувремену, помешајте коцку за супу са шест шољица кључале воде мешајући док се не раствори. Додајте бундеву, шаргарепу, куркуму, бибер и кувајте мешајући најмање један минут. Додајте растворен бујон и кувајте до кључања, а затим смањите ватру и кувајте док поврће не омекша, између 15 до 25 минута. Измиксирајте супу штапним миксером и додајте кокосово млеко. По жељи поспите куркуму и бибер зачине који ће вас моментално загрејати.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.