Среда, 25.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Шумадија постаје центар за вештачку интелигенцију у региону

„Дата центар у Крагујевцу је пет пута већи од оног у Београду. Ово нема нико у региону, али има Крагујевац, има Шумадија”, рекао је Вучић.-Годфри: Супер компјутер донеће Србији информатички бум.
Пуштање у рад платформе у Дата центру (Фото Танјуг)

КРАГУЈЕВАЦ - Председник Александар Вучић поручио је данас да су суперкомпјутери, попут оног који је данас покренут у Државном дата центру у Крагујевцу, као и област вештачке интелигенције шанса и за Србију, за њен даљи развој, истичући да Шумадија данас има нешто што нема нико у региону.

Вучић је обраћајући се новинарима у Крагујевцу рекао да је у изградњу Дата центра уложено укупно 55 милиона евра, а да је само суперкомпјутер коштао око два милиона, те да је поносан што Србија то има.

„Дата центар у Крагујевцу је пет пута већи од оног у Београду. Ово нема нико у региону, али има Крагујевац, има Шумадија”, рекао је Вучић.

Пуштање у рад прве Националне платформе за вештачку интелигенцију, и развој области вештачке интелигенције важно је јер ће наша деца, која би отишла, бар у Београд, а нажалост и у иностранство, имати прилику да живе и раде, да зарађују у својој земљи, у најбољим могућим условима.

Вучић је указао да је покретањем ове платформе, Србија ушла међу 26 земаља које имају нешто такво, а једна је од ретких земаља има свој Институт за вештачку интелигенцију.

„То оставља неслућене могућности за нас”, нагласио је Вучић и навео да је земља много људи изгубила у претходним деценијама, који су отишли у иностранство, јер су тамо проналазили бољи посао и живот, али се сада први пут дешава да нам се људи враћају са другог краја света.

„Дошли су људи из Сан Дијега, који су радили у америчкој компанији „Нвидиа”, која нам је и продала суперкомпјутер, која је најбоља на свету и са којом је важно да сарађујемо. Много људи долази из иностранства, а држава ће а готово 50 одсто да вам увећа плату, јер хоћемо да ствари гурамо брже напред”, рекао је Вучић.

Како каже, када вам комерцијално, меморију закупљују компаније попут ИБМ и Хуавеја, а потенцијално и „Оракла”, то и те како говори колико смо као држава, напредовали.

Испричао је да Уједињени Арапски Емирати имају два суперкомпјутера, и да нису задовољни са бројем података које могу да држе, као и да наша земља размишља, да можда, са још неким, уложи у још једну такву „машину”.

„Они, када је неко онколошки пацијент, шаљу снимке у иностранство и гледају на који начин да се спроводи хемиотерапија, шта да ураде… Ми смо у стању, за 48 сати почињемо са тим, да све примимо из наших здравствених центара, болница, домова здравља, све снимке са мамографа, рендгенске снимке и да их овде обрадимо у једном дану, да не плаћате, да не чекате на иностранство. Тиме чувамо здравље и решавамо проблеме људи”, појаснио је Вучић.

Подсетио је да Србија ради на томе да се оснује институте за секвенцирање генома, што је процес кроз који се открива за сваког појединца чему је он склон, кад су у питању болести.

„Неко је склон изливу крви у мозак, неко има проблеме са крвним судовима, неко добијању рака… Када све то урадите, све те процене, резултат је да се продужује живот за 10-15 година… То су фантастична ствар. Нама би за то требало 10-15 година, али је све ово што Србија чини у домену вештачке интелигенције промена парадигме”, рекао је Вучић.

Навео је да ће у оквиру Дата центра бити изграђен и додатни објекат за податке МУП-а, Војске и БИА, што ће нити највећа база за све податке.

Цитирао је Стива Џобса који је рекао да је „иновативност способност да се промена перципира као прилика, а не као претња”:

„Суперкомпујтери, вештачка интелигенција су шанса и за Србију, можемо да будемо технолошки 'хаб'“, истакао је Вучић.

Много тога је у Шумадији почињало, о ово почиње у Шумадији и Крагујевцу, поручио је Вучић и додао да у марту креће изградња обилазнице око тог града, и да се завршава уговор за првих пет од 22 километра.

Уз то, подсетио је да су планирана улагања од 250 милиона за термоелектрану-топлану, док 308 милиона коштају пречистачи отпадних вода и кишна и фекална канализација.

Вучић је захвалио америчком амбасадору јер је, каже, увек лично био коректан када је говорио о економским резултатима Србије, независно да ли нам на политичком плану нешто пребаци.

„Увек сте били фер и говорили шта смо у економији урадили и постигли. Хвала вам на томе што видите будућност Србије у напретку економије, разумете колико нам је важна инфраструктура, од дигиталних аутопутева до суперкомпјутера. Ово нашу земљу гура напред”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

 

Годфри: Супер компјутер донеће Србији информатички бум

КРАГУЈЕВАЦ - Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри изјавио је да је пуштање у рад прве Националне платформе за вештачку интелигенцију још један велики корак на већ успешном путу Србије да постане регионални технолошки центар.

„Не чуди ме што је Србија изабрала баш НВИДИА-у да постане лидер на пољу вештачке интелигенције и центар иновација за међународне стартапе. Овај супер компјутер донеће Србији информатички бум”, рекао је Годфри који је у Државном дата центру у Крагујевцу са председником Србије Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић присуствовао пуштању у рад Прве Националне платформе за вештачку интелигенцију у Србији.

Реч је о платформи која представља суперкомпјутер последње генерације, високих перформанси, спреман да обради огромну количину информација у кратком временском периоду.

Годфри је рекао да је Државни дата центар у Крагујевцу најмодернији центар инфраструктуре у региону и председнику и премијерки честитао на великом труду да пробуде интересовање и привуку инвестиције у растући и ИТ сектор у Србији.

„Америчке ИТ компаније су и нама изразиле повећано интересовање за ову област и последњих неколико месеци наше комерцијално одељење истражује нове могућности за фирме”, рекао је Годфри, преноси Танјуг.

Подсетио је да неке од највећих америчких ИТ компанија већ увелико послују у Србији и као пример навео Мајкрософт, НЦР...

„Све оне желе да буду још присутније и надају се да ће им Србија бити партнер у развоју безбедних ИТ оквира за поуздану заштиту осетљивих података клијената и грађана”, рекао је Годфри.

Захвалио је Влади Србије на, како је истакао, сталној подршци америчким фирмама које раде у Србији, те подвукао да бизнис игра изузетно важну улогу у нашим економским и политичким односима.

„Оне овде не би могле да раде без владине подршке”, рекао је Годфри и додао:

„Гледамо у будућност са великим очекивањима. Предвиђам да ћемо имати још више примера сарадње попут овог, да америчке и српске фирме деле знање и врхунску пословну праксу, јер када заједно развијају визионарске идеје и иновативан приступ оне не само што пружају боље услуге својим клијентима, већ и зближавају наше две земље”.

 

Пуштена у рад Национална платформа за вештачку интелигенцију

КРАГУЈЕВАЦ – У Државном дата центру у Крагујевцу данас је пуштена у рад прва Национална платформа за вештачку интелигенцију у Србији, у присуству председника Србије Александра Вучића.

Национална платформа за вештачку интелигенцију представља суперкомпјутер последње генерације, високих перформанси, спреман да обради огромну количину информација у кратком временском периоду.

Споразуме о коришћењу прве Националне платформе са представницима техничких факултета, свих научно-технолошких паркова и три института потписао је директор владине Канцеларије за ИТ и електронску управу Михаило Јовановић, у присуству председника, премијерке Ане Брнабић и амбасадора САД у Србији Ентони Годфрија.

Претходно су Вучић, Брнабић и Годфри, као и Михаило Јовановић обишли Дата центар, а „добродошлицу” им је пожелела „Даца” - Дата центар андроид, њихов виртуелни домаћин, пренео је Танјуг.

Посао центра је, каже, да споји два света, реални и виртуелни, да безбедно чува знање и податке из реалног света, грађана, привреде, државе, локалних самоуправа и комерцијалних корисника.

Додала је да је Дата центар у Крагујевцу пет пута већи од београдског и испуњава највише стандарде за овакав тип објекта, јединствен у региону по капацитетима и перформансама.

Вучић је на то прокоментарисао да „то изгледа као други свет”.

Председник је затим са домаћинима обишао просторију у којој борави део запослених, ИТ стручњаци, међу којима и „младе снаге”, Исидора и Лука, двоје студената, које по завршетку факултета чека посао у Дата центру.

Исидора је студент четврте године Факултета инжењерских наука у Крагујевцу, док је Лука друга година Информационо-комуникациони технологија у Београду, а сагласни су да су презадовољни условима у Центру.

Председник их је упитао шта још држава може да уради и колика су и каква улагања потребна у вештачку интелигенцију, роботику, софтверску индустрију, имајући у виду да не можемо да пратимо велике земље, САД, Немачку, Кину.

„У добром правцу ово иде, све расте”, констатовао је Лука, а Вучић се надовезао да је важно да тај раст буде експоненцијални, да бројке иду геометријском, а не аритметичком прогресијом.

Они су му, као мали знак пажње, поклонили дукс са логом Дата центра.

Затим му је директор Канцеларије за ИТ Михаило Јовановић показао да запослени имају и услова за одмор у Центру, а Вучић је затим на партију стоном фудбала „изазвао” америчког амбасадора, у којој је и победио.

Иначе, Национална платформа ће бити на располагању држави, локалној самоуправи, али и универзитетима, научно-технолошким парковима и стартап компанијама.

Захваљујући тој платформи Србија је спремна да направи нови искорак у процесу дигитализације нашег друштва и обезбеди алат за још бржи и снажнији развој наше истраживачке и иновативне заједнице.

Влада Србије је изградњу Државног дата центра у Крагујевцу утврдила као пројекат од значаја за Србију, будући да је реч о једној од капиталних инвестиција у том граду, вредна 30 милиона евра.

Тај пројекат допринеће унапређењу рада јавне управе, што убрзава процедуре и поједностављује свакодневни живот грађана и пословање привреде.

Дата центар се простире на 14.000 квадратних метара, а изграђен је за нешто мање од годину и по дана.

Коментари28
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

DjoleP
Otvaranje centra je trebalo odložiti, jer je ostao u senci protesta. Mada je dogadjaj trebao da "amortizuje" sve to. Greška za greškom...
Eki
Treba nam veštačka inteligencija jer prirodnu nemamo.
aleksa
isto tako su otvarali IT centar u Inđiji, a tamo nema ni p od parka ali je ostala lepa zgrada...
Penzioner Vesa
Postaje centar za vestacku inteligenciju a posle svake kise u Beogradu imamo poplave zbog dotrajalih kanalizacija
Gospodin Goluza
@Penzioner Vesa, kao pilot ste verovatno leteli i do Njiujorka ili barem Londona, pa ste videli na sta lice njihovi metroi ako padne jaca kisa: poplava i na desetine pacova koji se bore za zivot plivajuci po bujici.
Zika
Bravo
Прикажи још одговора
Superkomp
Koliko sam ja superkomjutera video - ibm, cray, fps, evo sada nvidia ….. Jedino sto za par godina taj super nije vise super, prevazidje ga neki novi kucni desktop/laptop …

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.