Четвртак, 26.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Он­лајн ме­ре­ње аеро-за­га­ђе­ња код же­ле­за­ре

Смедерево (Фото О. Милошевић)

Сме­де­ре­во – Пу­ште­на је у рад но­ва ауто­мат­ска мер­на ста­ни­ца за ква­ли­тет ва­зду­ха у Ра­дин­цу код Сме­де­ре­ва, ко­ја ме­ри ПМ 2,55 и ПМ 10 че­сти­це, азот­не ок­си­де и сум­пор-ди­ок­сид, по­твр­дио је ло­кал­ни По­крет „Твр­ђа­ва”. Мер­на ста­ни­ца у се­лу у ко­ме је сме­ште­на фа­бри­ка че­ли­ка го­ди­на­ма ни­је би­ла у функ­ци­ји. По­том је пу­ште­на, али се по­да­ци ни­су при­ка­зи­ва­ли он­лајн, у ре­ал­ном вре­ме­ну, већ је ра­ди­ла у фор­ми узор­ки­ва­ча. Ипак, она је де­тек­то­ва­ла да је Ра­ди­нац у 2020. го­ди­ни имао 148 да­на пре­ко­ра­че­ња гра­нич­них вред­но­сти ПМ 10 че­сти­ца, што је по оце­ни ак­ти­ви­ста „Твр­ђа­ве”, нај­ви­ше у Ср­би­ји. Но­во­по­ста­вље­ну мер­ну ста­ни­цу је у ок­то­бру ки­не­ска „ХБИС гру­па”, вла­сник же­ле­за­ре, до­ни­ра­ла Аген­ци­ји за за­шти­ту жи­вот­не сре­ди­не и она је ком­па­ти­бил­на с по­сто­је­ћом он­лајн мер­ном мре­жом аген­ци­је.

Ки­не­зи су та­да на­ве­ли ка­ко је њи­хов циљ бо­љи мо­ни­то­ринг ква­ли­те­та ва­зду­ха и тач­но из­ве­шта­ва­ње гра­ђа­на.

У По­кре­ту „Твр­ђа­ва” на­во­де да је ово ве­ли­ки ко­рак јер ће се у ре­ал­ном вре­ме­ну ви­де­ти ва­жан ин­ди­ка­тор за­га­ђе­ња, али ПМ че­сти­це ни­су је­ди­ни про­блем.

Про­блем је и то шта те че­сти­це пра­ши­не но­се на се­би, а ми смо до­ка­за­ли да на њи­ма има кан­це­ро­ге­них те­шких ме­та­ла по­пут ар­се­на, ни­кла, оло­ва, кад­ми­ју­ма, ба­кра итд. Све ово је ипак бит­но јер смо до­би­ли тро­у­гао мо­ни­то­рин­га ква­ли­те­та ва­зду­ха ко­ји чи­ње­нич­но по­ка­зу­је да је Сме­де­ре­во ка­та­стро­фал­но за­га­ђе­но у све три тач­ке ко­је се ме­ре (цен­тар–Ца­ри­на–Ра­ди­нац), што за со­бом мо­ра да по­ву­че од­ре­ђе­ње прав­не рад­ње јер је здра­вље гра­ђа­на угро­же­но, на­во­де из „Твр­ђа­ве”. Они ука­зу­ју и да мер­на ста­ни­ца у на­се­љу Ца­ри­на та­ко­ђе не при­ка­зу­је кон­цен­тра­ци­ју ПМ че­сти­ца он­лајн, те да је нео­п­ход­но да ра­ди у пу­ном ка­па­ци­те­ту.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.