Петак, 20.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
РАЗГОВОР НЕДЕЉЕ: генерал-потпуковник ДУШКО ЖАРКОВИЋ, командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране ВС

Способни смо да заштитимо небо Србије

Догодине очекујемо ново наоружање, модернизација „мигова 29” одвија се по плану. – Проучавамо искуства из сукоба на подручју Нагорно-Карабаха, у Сирији, Либији и Израелу
(Фото: М. Галовић)

Ова година је била година интензивне обуке и вежби за Ратно ваздухопловство и противваздухопловну одбрану. Сумирајући на крају године приказану способност на вежбама, уз оцене реализованих гађања, завршене обуке и преобуке појединаца, посада, послуга и јединица, задовољан сам оствареним резултатима. У току 2022. године очекује нас наставак интензивног опремања савременим средствима и системима уз интензивну обуку. Време испред нас од сваког појединца захтева максималну посвећеност, непрекидно индивидуално и колективно обучавање и усавршавање. Једино на тај начин бићемо у могућности да на прави начин одговоримо на изазове који нас очекују, каже у интервјуу за „Политику” генерал-потпуковник Душко Жарковић, командант РВ и ПВО Војске Србије.

Недавно је на полигону Пасуљанске ливаде”, приликом заједничке вежбе с припадницима Оружаних снага Руске Федерације, први пут у Србији изведено гађање циљева у ваздушном простору артиљеријско-ракетним системом „панцир С-1”. У чему је значај ове вежбе?

Вежба је највиши и најсложенији облик обуке где се команде и јединице обучавају и увежбавају за припрему и извођење операција. У склопу ове мултинационалне вежбе изведено је и гађање циљева у ваздушном простору, први пут на полигону у Србији. Бојевим гађањима проверена је оспособљеност јединице опремљене артиљеријско-ракетним системом „панцир С-1” за дејства у стварним ситуацијама, као и могућност извођења овог гађања на полигону „Пасуљанске ливаде”. Ако узмемо у обзир да су оружане снаге РФ већ дужи временски период опремљене овим системом и да су имале прилику да га употребљавају у оружаним сукобима, јасно је колики је значај изведене заједничке вежбе. Постигнути резултати показују да су наши припадници одлично оспособљени, те да стојимо раме уз раме с руским колегама.

У септембру је изведено гађање ракетним системима „нева” и „куб” на полигону „Шабла” на обали Црног мора. Да ли сте задовољни резултатима гађања?

За преко 80 одсто учесника гађања ово је било ватрено крштење. Обука и увежбавања која се реализују у ракетним јединицама, али и предзнања стечена на Војној академији и курсевима за подофицире предуслов су и гарант за постизање одличних резултата. Заиста је било задовољство посматрати само гађање, али још више видети мотивацију, жељу и вољу учесника да се свака мета обори. У

Бугарској су и наши пилоти извели ракетирање циљева у ваздуху авионима „миг 29”?

Круна сваке обуке је ватрено дејство, у овом случају по циљевима у ваздушном простору. Потврдили смо да поседујемо одлично оспособљене пилоте, техничаре као и официре за навођење, да је сваки минут обуке у јединици управо усмерен ка подизању способности за извршење наменских задатака. Захваљујући улагањима у авијацију у последњих неколико година, обезбеђена је потребна доступност авиона „миг 29” за обуку, чиме су створени услови да знатан број пилота, пре свега оних најмлађих, реализује ракетирање ваздушних циљева.

Да ли се модернизација авиона „миг 29” реализује планираном динамиком?

Модернизација сложених средстава, у коју свакако спадају авиони „миг 29”, има неколико фаза. Паралелно с радовима на ваздухоплову у циљу унапређењу техничких карактеристика, извршена је набавка савремених ваздухопловних убојних средстава, обука летачког и техничког састава. У самим радовима на ваздухопловима укључен је и део нашег техничког састава, што је још један показатељ стручности наших припадника. Пре извесног времена инсталиран је и модернизовани симулатор лета, што ће свакако утицати на уштеду ресурса, а пре свега на квалитет обуке. За сада се модернизација реализује планираном динамиком, а модернизоване ваздухоплове могли сте видети и на вежбама током ове године.

Деценијама није било набавке нових ваздухоплова и система ПВО, сада смо се на то навикли као на нешто уобичајено. Шта те набавке значе за РВ и ПВО и да ли ће их бити још?

Узевши у обзир да је РВ и ПВО опремљено најсавременијим средствима и системима у својим категоријама, онда је више него очигледно колико је то утицало на подизање способности. Карактеристике борбених хеликоптера Ми-35, вишенаменских хеликоптера Ми-17 и Х-145, даљински пилотираних ваздухоплова ЦХ-92 и артиљеријско-ракетног система „панцир”, уз разноврсну палету убојних средстава, саме по себи говоре о новим могућностима РВ и ПВО. Знатно су унапређене способности за извођење ваздухопловне ватрене подршке, извиђања из ваздуха, транспорта ваздушним путем и заштите сопствених снага и објеката од дејстава из ваздушног простора. Све ово нам даје за право да се поредимо с најсавременијим армијама. Очекујемо да ће се опремање наставити и у наредном периоду.

Каква су искуства из употребе новонабављених система наоружања?

Има ли шта лепше од могућности да у војничкој каријери употребљавате најсавременије наоружање и опрему. Способност да можете летети у свим метеоролошким условима, дању и ноћу, дејствовати палетом различитих убојних средстава, изузетне прецизности и разорне моћи по циљевима на земљи и у ваздуху, на свим даљинама, улива сигурност сваком појединцу и јединици. Током претходне три године имали смо прилику да се у потпуности уверимо у могућност новонабављених средстава и система кроз реализацију свакодневних задатака, а пре свега у току вежби. Наша очекивања су у потпуности испуњена. Узевши у обзир оспособљеност за употребу расположивих савремених средстава, са сигурношћу могу истаћи и да смо способни да се супротставимо савременим безбедносним претњама.

Када смо већ код савременог наоружања, можете ли нам нешто рећи о искуствима у вези са употребом беспилотних летелица ЦХ-92 кинеске производње?

Заиста је задовољство да смо једно од ретких ваздухопловстава, не само у региону него и шире, које је опремљено даљински пилотираним ваздухопловима. Искуства из последњих савремених оружаних сукоба показала су да су ове летелице масовно употребљаване и имале можда и пресудну улогу на исход сукоба. Ради се о вишефункционалним средствима која поседују могућност осматрања из ваздушног простора, преношењем слике ситуације на терену у реалном времену, уз могућност дејства по лако утврђеним објектима и оклопним средствима. Након нешто више од годину дана откако су ЦХ-92 у оперативној употреби у потпуности смо се уверили у њихове могућности, али и у њихов значај и улогу у извођењу операција.

Многи ће рећи да су подофицири кичма сваке војске. Да ли сте задовољни интересовањем младих за подофицирски позив?

Ово је заиста значајна година за РВ и ПВО са становишта попуне подофицирским кадром. Подизање стандарда припадника Војске Србије, побољшање услова за рад и могућност рада на најсавременијој техници свакако су имали утицаја на повећано интересовање младих за подофицирски позив. Поред школовања у Средњој стручној војној школи, основног курса за подофицире који завршавају професионални војници, ове године смо први пут имали попуну и лицима из грађанства која су завршила курс за подофицире за потребе РВ и ПВО. Сигуран сам да ће у наредном периоду, узевши у обзир најављено подизање примања припадника Војске Србије, уз набавку савремене технике и добру медијску подршку, ово интересовање бити још веће.

У којој мери пратите искуства из савремених оружаних сукоба, шта је на вас оставило посебан утисак и шта би од тога требало применити у РВ и ПВО?

Наравно, као и у свакој професији, тако и у војној, уколико желите да идете у корак с временом, морате да пратите искуства других. Сведоци смо примене најсавременијих технолошко-техничких средстава и система у оружаним сукобима, подржане психолошким операцијама у циљу што већег утицаја на морал противника. Визуелизација бојишта је потпуна, темпо извођења операција страховито брз и скоро да немате прилику непосредног контакта с противничком страном. На подручју Нагорно-Карабаха, у Сирији и Либији масовно су употребљавани даљински пилотирани ваздухоплови, као и средства која су медији прозвали дроновима камиказама. Ипак, мислим да је у средствима информисања пренаглашен значај тих система наоружања, рат се не може добити само њиховом употребом, а и она, на крају, ипак зависи од обучености оних који их користе. Пратили смо и искуства ПВО Израела, суочене с масовним ракетним нападима на ову земљу. Сигурни смо да ћемо наставком опремања најсавременијим системима наоружања и имплементацијом наведених искустава наставити да развијамо оперативне способности у правом смеру.

Странци уче од нас

Колико је међународних вежби изведено ове године?

У току ове године реализоване су три мултинационалне вежбе у организацији РВ и ПВО у Србији, уз истовремено учешће наших припадника на још четири вежбе за које су носиоци били други састави Војске Србије, као и на две вежбе у иностранству. Поред унапређења интероперабилности са оружаним снагама партнерских земаља, у склопу ових вежби размењујемо искуства и развијамо међусобно поверење. Увек можете да научите понешто од других, али је задовољство још веће када и други могу да науче од нас. За овогодишње вежбе је карактеристичан значајан искорак како у погледу садржаја вежби тако и у погледу бројности снага.

Коментари12
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Milan
Mozda bi prvo trebalo zastiti zemlju od rasprodaje?
Lela
Nasa vojska, nas ponos.
Solo
Dobro da se neko smilovao iz Vojnih stuktura da izadje i da nam se pokaze ko je i sta je a ne samo da gledamo Vucica i djilasa -pinokia kako se prepucavaju..
Aleksandar Mihailović
Lepo je učiti se na tuđim iskustvima, ali, da li dovoljno koristimo naša iz 1999.g i ona iz 1991-1995? Da li su nam tadašnji komandanti, koji su dostupni, preneli svoja saznanja i iskustva, da li su predavači na svim nivoima vojnog školovanja, ili se plešite Kandićke ako ih angažujete? U poslednje vreme kada se govori o vojsci govori se o opremanju i podizanju plata, iako ne prate realne troškove a vojni penzioneri se pljačkaju i džaba im plate. Sve to je značajno ali nedovoljno za ponos i diku.
Jovan
Bas je ospokojavajuca ova izjava general-potpukovnika Zarkovica za sve nas gradjane Srbije. Jedino nisam primetio da se izjaniso (zasto) na temu ko kontrolise nebo nad Srbijom i Crnom Gorom , te koliko naleta, po propisanim standardima imaju vojni piloti aviona i helikoptera ?

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.