Уторак, 17.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
ИНТЕРВЈУ: БОЈАН КЕКИЋ, председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица

Свесни свог значаја, али и одговорности

Година у којој обележавамо стогодишњицу постојања и рада међу најзначајнијим је у историји банке, узимајући у обзир све стратешке пројекте у које смо ушли. Настављамо пословну политику из 2018, када смо преузели Југобанку Југбанку Косовска Митровица, а сада смо припојили МТС банку и купили Комерцијалну банку Бањалука
(Фото БПШ)

Век постојања и непрекидног рада Банка Поштанска штедионица обележила је ове године многобројним активностимa и великим пројектима од којих су многи пионирски на банкарском тржишту Србије, а за циљ имају даљу модернизацију пословања. Од сваког овог пројекта добробит осећају клијенти банке, али и сви житељи Србије, како кроз специјалне понуде тако и кроз опште друштвене активности”, каже Бојан Кекић, председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица.

„Велики јубилеј – стогодишњица постојања – значајан је пре свега јер потврђује могућност да једна финансијска институција траје и развија се дуги низ година и у врло изазовним периодима, каквих је често било у последњих 100 година. Банка је, упркос свим изазовима, успела не само да одржи базу пословања већ и да је ојача, нарочито у претходних неколико година, захваљујући поверењу председника и Владе Републике Србије, као и Министарства финансија, Народне банке Србије и стотина хиљада клијената, грађана и привредника. Указано поверење банка ће им свакако вратити на најбољи могући начин, пре свега кроз ценовно повољне услуге и лидерством у увођењу пионирских пројеката који вуку напред банку, али и цело банкарско тржиште наше земље.

Током ове и прошле године знатно смо проширили палету производа и услуга на иницијативу и уз подршку Министарства финансија и Народне банке Србије, и на тај начин разбили предрасуде о мањку иновативности и инертности државних институција, међу којима је и Банка Поштанска штедионица. Први смо на банкарском тржишту Србије омогућили плаћање мобилним телефоном, односно кју-ар кодом на продајним местима трговаца и подизање готовине „дина” картицом на бензинским станицама НИС-а. Наше две мобилне експозитуре јединствене су на тржишту и на разним локацијама у целој земљи, на задовољство наших клијената. За нaрeдну годину планирамо да будемо присутнији на агротржишту и на тај начин подржимо пољопривреднике и овај сегмент српске економије, важан за раст нашег бруто домаћег производа.

Да ли овогодишњи пословни резултати прате успешну тенденцију из претходних година?

Најважнија мисија наше банке је стварање, одржавање и увећање вредности за акционаре, клијенте и друштво у целини. У томе и успевамо, захваљујући пре свега преданом тимском раду Управног и Извршног одбора банке, као и више од 2.600 запослених. Банка Поштанска штедионица ће ову годину, као и претходну, завршити с профитом од око 2,2 милијарде динара. Као и у претходних пет година, тај резултат je тачан и рестриктиван. Наставили смо и врло динамичан органски раст билансне суме који је међу највећим на банкарском тржишту Србије. Морам посебно да истакнем нашу филијалу у Косовској Митровици, која и поред врло изазовних услова пословања успева да превазиђе наша пословна очекивања и на томе им са огромним задовољством честитам. Наравно, максимално смо посвећени сигурности свих депонената банке и од тог постулата у пословању не одустајемо. Све депозите грађана, али и привреде, репласирамо у најсигурније билансне позиције. Често истичем, али да још једном поновим, нема играња с новцем грађана и привреде који су указали поверење домаћој, државној банци, по цену остваривања и нешто нижих профитних стопа у односу на остатак српског банкарског тржишта. Као резултат тог опредељења имамо и потпуну усклађеност наших показатеља ликвидности, капиталне адекватности и свих врста ризика с регулаторним захтевима. Дакле, и поред динамичног раста и остварених позитивних резултата, профит није искључиви циљ банке. Као банка у власништву државе и с јасно артикулисаним државним интересом, трудимо се да својим пословањем допринесемо општем развоју и напретку, да будемо излог у којем се најбоље види колико и држава напредује и постаје модернија и боља. И зато, свесни те улоге и значаја који имамо као банка развоја, ми и јесмо тако чврсто везани за државу, за њене планове, и све оно што она чини да би, сви заједно брже ишли напред и били у сваком погледу јачи. Тиме је, наравно, и наша одговорност већа.

Који су најзначајнији пројекти банке којима, како кажете, профит није искључиви циљ?

Радимо тако да наши клијенти, пензионери или запослени, осећају сигурност и добијају новац на време, али и нове услуге, гаранције и бенефите. Исто је и с привредом. Ако је, у крајњој линији, добитник држава, њени грађани, њен напредак и развој, ми не оклевамо јер знамо да, на крају, сви добијамо.

За нас често кажу да смо банка пензионера. Поносни смо на ту традицију и увек ћемо бити ту за наше најстарије суграђане да им пружимо квалитетну услугу, да будемо њихов ослонац и чувар њихове сигурности. Пензионерима су, уз текући рачун у Банци Поштанска штедионица, на располагању многе погодности, попут могућности пријема пензије и до седам дана раније у односу на званични датум исплате без било каквих додатних трошкова. Могу да користе и различите врсте кредита са животним осигурањем у сарадњи с нашим дугогодишњим партнером „Дунав осигурањем”. Ту је и читав низ дигиталних услуга и увек спремни и обучени млади банкари који наше старије суграђане уводе у свет мобилног банкарства. Цена за месечно одржавање рачуна убедљиво је најнижа на домаћем банкарском тржишту. Последњи пут је коригована 2017, да куриозитет буде већи, на нижу цену, тако да данас износи 70 динара, односно 90 динара с доставом на кућну адресу.

И накнаду за вођење рачуна од 110 динара за запослене нисмо мењали већ 11 година. На тај начин потпуно смо искочили из тренда периодичних подешавања тарифе накнада на овом тржишту. Били смо свесни чињенице да је то науштрб додатног профита, али смо још једном показали друштвену одговорност.

Нашим клијентима омогућили смо плаћање националном „дина” дебитном картицом на шест рата, и то на више од 6.000 продајних места партнера банке.

Издвојио бих и посебну понуду за здравствене раднике коју смо припремили у знак захвалности за све што су учинили током пандемије вируса корона. Понуда обухвата најзаступљеније кредитне производе, укључујући и стамбене кредите.

Развили смо прву националну платформу за слање новца из иностранства у Србију, ТИЗИ. То је још један иновативни подухват који омогућава пре свега нашој дијаспори да брзо, једноставно и уз заиста најниже трошкове шаље новац у домовину.

Које је државне пројекте банка финансијски подржавала у овој години?

Морам се свакако осврнути на пројекат масовне државне станоградње за припаднике служби безбедности, који је иницирао председник Републике Србије. То је највећи финансијски подухват који је ова банка у својој историји предузела јер је реч о финансирању за које је у првој фази изградње издвојено више од 205 милиона евра, а план је да се у наредној години уђе и у другу фазу изградње ових станова, пре свега на територији града Београда, чија ће вредност финансирања ићи и до 240 милиона евра. Поред тога, ову групу клијената пратимо и са стамбеним кредитима, и ту смо до данас пласирали око 85 милиона евра. Паралелно, пратили смо и остале друштвено одговорне пројекте Владе Републике Србије, попут пројекта промоције развоја ромског предузетништва – REDI, Програма подршке за набавку опреме малих и средњих предузећа, Програма промоције предузетништва и самозапошљавања – Start-up facility пројекат, Програма набавке такси-возила, субвенционисаних кредита регистрованим пољопривредним газдинствима. У циљу ублажавања економских последица насталих услед пандемије ковида 19, одобравани су кредити из такозване Гарантне шеме 1 и 2. Од маја 2020. до данас, рецимо, преко Банке Поштанска штедионица исплаћено је укупно око 48 милијарди динара новчане помоћи грађанима Србије, коју је држава определила ради ублажавања последица ковида 19. Овај износ је исплаћен у око осам милиона трансакција, што само говори о обиму и сложености посла који је морао да буде реализован тачно одређеног датума. Наравно, пратимо и сва важна државна предузећа у њиховим развојним пројектима.

Ове године припојили сте МТС банку и купили Комерцијалну банку Бањалука. Шта ће то значити за будуће пословање БПШ?

Свесни чињенице да наши тренутни извори раста нису неисцрпни и да не могу трајати унедоглед, потенцијале раста за наредни период препознали смо и у аквизицијама финансијских ентитета, како на домаћем тако и на регионалном тржишту. Могу рећи, без лажне скромности, да је година у којој обележавамо стогодишњицу пословања и постојања међу најзначајнијим у историји банке, узимајући у обзир све стратешке пројекте у које је банка ушла. Припајањем МТС банке добили смо савремене дигиталне сервисе и нови основни банкарски софтвер, које намеравамо у наредном периоду да унапредимо сагласно нашим потребама и нашироко их понудимо клијентима. Основни циљ који је остварен овим припајањем је да у пословању имамо далеко јачи синергијски ефекат од простог збира компаративних предности које је свака од две банке имала појединачно, а то су пре свега разграната мрежа и велики број клијената Банке Поштанска штедионица и изузетно развијени дигитални сервиси МТС банке. Поред тога, овим припајањем смо у нашој акционарској структури добили једну од најконкурентнијих државних компанија, „Телеком Србија”, чиме заокружујемо процес сарадње најбољих у својим браншама – телекомуникацијама, поштанским услугама и, наравно, банкарству.

Аквизицију Комерцијалне банке а. д. Бањалука завршили смо 9. децембра купопродајном трансакцијом на Бањалучкој берзи, тако да је сада ова банка у стопостотном власништву наше, српске банке. У овој куповини препознали смо своје потенцијале, нарочито у неискоришћеним тржишним нишама у пословању са становништвом, али и чињеници да у Републици Српској у том моменту није постојала ниједна банка с већинским капиталом Републике Србије. Бићемо својеврстан финансијски ауто-пут између Србије и Републике Српске и намеравамо да у нашем наступу на том тржишту допринесемо продубљивању и јачању поверења које грађани и привреда у Републици Српској традиционално имају у институције Републике Србије.

Према подацима Бањалучке берзе, купопродајна цена за Комерцијалну банку Бањалука износила је 22 милиона евра. Да ли сте задовољни том ценом?

У процесу куповине Комерцијалне банке Бањалука добили смо одговарајући финансијски и правни due diligence наших консултаната и на бази тога смо понудили нама прихватљиву цену, која је апсолутно у складу с компарабилним трансакцијама на банкарском тржишту, како Републике Србије тако и тржиштима ужег региона. Ми већ сада знамо да ћемо до краја ове пословне године морати да књиговодствено евидентирамо одређене захтеве тамошњих регулатора, али то само значи да крећемо чистих рачуна у нове победе, којих ће у наредном периоду, уверен сам, на тржишту Републике Српске бити у више него задовољавајућем броју.

Како видите Банку Поштанска штедионица у будућности?

За Банку Поштанска штедионица нови век је и нови почетак. Подмладили смо се не само тако што смо прихватили ново време већ смо, могло би се рећи, почели и да га диктирамо. Желимо да будемо лидери тог новог времена, трендсетери, да се ми први пробијамо, а други да нас прате; да останемо карика којом је сваки наш корисник везан за богатију, здравију сутрашњицу и онај државни анкер који читав национални брод држи у мирној луци.

 

 

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.