Недеља, 03.07.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Потписан уговор за градњу деонице аутопута Пожега - Дуга Пољана

Следеће године почиње градња хидроелектране Бистрица.- Вучић Грчићу: До Нове године стабилизација, па да нешто друго радиш.- Покушаћемо да доведемо инвеститора у Нову Варош, рекао председник Вучић
Председник Србије Александар Вучић у Сјеници (Видео исечак ЈТ Пинк)

СЈЕНИЦА - У присуству председника Александра Вучића у Сјеници је данас потписан комерцијални уговор о припреми техничке документације и извођењу радова на изградњи аутопута од Пожеге до Дуге Пољане, у дужини око 75 километара.

Уговор су потписали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, директор Путева Србије Зоран Дробњак и потпредседник кинеске компаније ЧРБК (Чајна роуд енд бриџ корпорејшен) Зханг Xиаоyуан, а присуствовала је и амбасадорка Кине Чен Бо.

Председник Вучић је претходно одржао састанак са представницима ЦРБЦ-а.

Деницом од Пожеге до Дуге Пољане биће настављена изградња аутопута ка Бољару на граници са Црном Гором.

Аутопут иде трасом Пожега - Ариље - Ивањица - Бољаре у дужини око 106 километара. Кинези већ граде деоницу од Прељине до Пожеге и већ до краја године или почетком јануара би требало да буде готов први део од Прељине до Паковраће у дужини око 12 километара.

Дужина деонице од Прељине до Пожеге, на којој раде кинески извођачи, дуга је укупно 30,9 километара.

Пуштањем у саобраћај деонице до Паковраће више се неће стварати гужве на наплатној рампи у Прељини.

Радови од Прељине до Пожеге су почели у мају 2019. године, а њихова вредност је 450 милиона евра.

Главни извођач на деоници до Пожеге је кинеска компанија „Чајна комјуникејшенс енд констракшен компани”, (ЧРБК је кћерка фирма). Рок за изводење радова је 36 месеци.

Деоница Прељина - Пожега је наставак пројекта изградње аутопута Београд - Јужни Јадран укупне дужине 258 километара. Скоро трећину трасе на будућем аутопуту од Прељине до Пожеге чиниће мостови и тунели: три тунела, 35 мостова, 11 надвожњака и три петље.

Аутопут од Прељине до Пожеге има велики значај за повезивање Србије и региона, јер представља наставак Коридора 11 ка граници са Црном Гором, али је и део будућег аутопута Београд - Сарајево, пошто од Пожеге преостаје да се изгради још око 60 километара до границе са БиХ, преноси Танјуг.

 

Чен: Ако неко хоће да се обогати, нека прво направи пут

СЈЕНИЦА - Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо изјавила је да је изградња деонице аутопута од Пожеге до Дуге Пољане, код Сјенице, веома важна, илуструјући то податком да је она данас од Београда до Чачка путовала сат и по времена, а затим од Чачка до Сјенице два и по сата.

У Сјеници је данас, у присуству председника Александра Вучића, који борави у посети Рашком округу, потписан уговор о припреми техничке документације и извођењу радова на 75 километара од Пожеге до Дуге Пољане.

„То је још један резултат сарадње две стране у области инфраструктуре”, рекла је амбасадорка новинарима.

Како је рекла, њено данашње путовање од Београда до Чачка трајало је сат и по времена, а од Чачка до Сјенице два и по сата, што, истакла је, у потпуности показује значај изградње те деонице аутопута.

„У Кини увек кажемо - ако човек жели да се обогати, треба прво да направи пут. Уверена сам да ће изградња нове деонице донети овом региону све више могућности за економски развој”, истакла је Чен.

Она је указала да ће деоница од Пожеге до Дуге Пољане бити још тежа од деонице која се приводи крају Прељина - Пожега.

„Хвала српским партнерима на поверењу у кинеске компаније и кинеску технологију. Уверена сам да ће ЦРБЦ бити довољно способна да ће квалитетно завршити деоницу”, рекла је амбасадорка Кине,преноси Танјуг.

 

Вучић: У наредних месец дана отварање деонице до Паковраће

СЈЕНИЦА - Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је деоница аутопута Прељина-Паковраће готова, али да се чека на договор „Путева Србије” и надлежног министарства око њеног отварања.

„Доћи ћу када ми буду рекли да је аутопут безбедан и направљен. Сада имамо несугласице између директора „Путева” и министра. Један мисли да је готово, а други мисли да ће то бити до 10. фебруара. Суштина је да ли ће банкине бити камене или не”, објаснио је Вучић одговарајући на питање када ће доћи на отварање деонице до Паковраћа.

Додао је да је пут завршен, као и осветљење у тунелу, а да је потребна само „крајња шминка”.

„У Чачак стижем када се договоре Томислав Момировић и Зоран Дробњак. Знам да се сада праве огромне гужве у Чачку, али Чачани треба да знају да је Чачанин крив што се деоница не отвара. Биће у наредних месец дан”, поручио је Вучић.

На питање да ли ће држава помоћи Новој Вароши за одржавање Међуопштинских омладинских спортских игара 2023. године, Вучић је казао да је тој општини доста тога обећано.

„Мислим да од 1945. није уложено толико у Нову Варош. Обећали смо изградњу водовода, канализације, струје, путева, урадили смо основну школу која је коштала пет милиона евра, а радићемо и гимназију за даљих два милиона. Обећали смо помоћ преко Скијалишта Србије за ски стазе”, пренео је он додајући да се у гасовод спушта према Пријепољу, преноси Танјуг.

Уз то, указао је, разговарано је и о хидроелектрани Бистрице 2, која је од пресудног значаја за Србију, а око чега је видео спремност мештана који треба да се иселе.  

 

Следеће године почиње градња хидроелектране Бистрица

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће следеће године почети радови на реверзибилној хидроелектрани Бистрица, која ће коштати 600 до 700 милиона евра.

Председник Србије Александар Вучић (Инстааграм БС)

Вучић је током обиласка села Сениште рекао да за Србију не постоји већи енергетски интерес од те хидроелектране и да Србија до 2028. године мора да има довољно струје да је продаје.

„Ако се ви људи не буните, то нам је пројекат број један и то је за нашу земљу спас”, казао је Вучић мештанима Сеништа, са чиме су се окупљени сложили.

Он је навео да без реверзибилне хидроелектране у Бистрици Србија не може да преживи, јер се троши све више струје, а 50 одсто на индустрију.

„Не можемо нове капацитете да убацимо без тога, без тих 650 мегавата реверзибиле”, казао је Вучић, пренела је Бета.

Вршилац дужности директора Електропривреде Србије (ЕПС) Милорад Грчић рекао је да би „било реално” да та хидроелектрана буде на мрежи 2025. године.

Вучић је навео да ће та хидроелектрана „подићи” цео крај, додајући да је то огроман новац и инвестиција.

Реверзибилна хидроелектрана Бистрица у плану је од 80-тих година прошлог века, а власт најављује да ће та хидроелектрана поред „Ђердапа 3” подићи укупну производњу електричне енергије за 15 одсто.

 

Покушаћемо да доведемо инвеститора у Нову Варош

НОВА ВАРОШ - Председник Александар Вучић у Новој Вароши најавио је да ће тој општини бити решен проблем са пијаћом водом, да ће се радити на решавању проблема са струјом, И да ће држава учинити све да доведе једног инвеститора за 500 нових радних места.

Александар Вучић обишао је данас основну школу „Живко Љујић” у Новој Вароши, коју похађа нешто више од 500 ђака, а у чију реконструкцију је уложено 500 милиона динара.

Председник Србије у Новој Вароши (фото Председништво Србије)

Пре годину дана завршена је реконструкција комплетне школе, свих учионица, школске дворане у оквиру које је реновиран и базен који ће служити за часове физичког васпитања и обуку, те библиотеке која има више од 15.000 књига.

То је највећа инвестиција у општину Нова Варош у последњих 50 година, а председник Вучић је приметио да тако опремљену школу нема ни Београд.

Председник је домаћине у школи упитао да ли су задовољни како она сада изгледа, на шта је добио потврдан одговор.

Додао је да је остаје да се обнови гимназија у том граду, што ће коштати између два и 2,5 милиона евра.

Такође, Вучић је истакао да је 180 милиона евра до сада издвојено за обнову школа широм Србије.

Вучић је обишао и нову библиотеку, а у школи су му рекли да ретко која школска библиотека има толики простор и толики фонд књига, те да ученици „Живка Љујића” заиста много читају.

Млади песник Боривоје Илић, којем су до сада објављене три књиге поезије, на тему живота српског сељака, уручио је своју књигу председнику на поклон.

Захваливши се Вучићу на посети, Илић је председнику изрецитовао стих песме по којој књига и носи назив „Каљави сокак”, а која, како је рекао, говори о министарки која је из каљавог сокака отишла у град и постала министарка, на шта се Вучић нашалио:

„Само следећи пут да ми кажеш која је министарка”.

На улазу у ову нововарошку школу, председника Вучића су заједнички дочекала двојица свештеника - парох православне цркве у том граду, протојереј-ставрофор Радмило Јањић и муфтија Исмет Бихорац.

Испред школе, председника су дочекали директор Ристо Поповић, представници верских заједница, али и велики број грађана који су председника поздравили и транспарентом на којем пише „Нова Варош је уз Вучића”.

Школу у Новој Вароши са председником обишли су и министар за пољопривреду Бранислав Недимовић, министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић, директор „Србијагаса” Душан Бајатовић, директор Канцеларије за јавна улагања Марко Благојевић.

Основна школа „Живко Љујић”, која је основана 1827. године, једина је школа у граду Нова Варош, а једна је од шест основних школа на територији општине Нова Варош.

Године 1957. прерасла је из четвороразредне у осмогодишњу основну школу, када је и понела данашњи назив по Живку Љујићу, учеснику Народноослободилачке борбе и народном хероју Југославије.

Нова школска зграда отворена је 6. септембра 1975. године, а тада је располагала са 14 кабинета, савременом фискултурном салом, два спортска полигона, библиотеком и девет помоћних просторија, преноси Танјуг.

Вучић Грчићу: До Нове године стабилизација, па да нешто друго радиш

НОВА ВАРОШ - Председник Александар Вучић замерио је данас в.д. директору ЕПС-а Милораду Грчићу што га није обавестио о мањем пожару у ТЕНТ Б1, додајући да би Грчић до Нове године требало да стабилизује систем, а онда „нешто друго да ради”.

„Грчићу, што ми ниси јавио да си имао мањи пожар на Б1?”, упитао је Вучић.

Када му је Грчић одговорио да је то брзо решено, Вучић се рекао да је за то требало он да му јави, а не да чује од БИА.

„Да ме не оптерећујеш... Ја мислим да до Нове године ти то стабилизујеш, а онда, Мићо, нешто друго да радиш”, рекао му је Вучић, преноси Танјуг.

 

Вучић у посети Маринковићима у селу Сеништа

НОВА ВАРОШ - Председник Александар Вучић започео је обилазак Златиборског округа посетом породици Маринковић у селу Сеништа код Нове Вароши.

Петочлана породица Маринковић угостила је председника у свом домаћинству, а његова посета им, кажу, много значи.

Породица се бави пољопривредом, сточарством пре свега, имају четири краве и 30 оваца, као и две свиње и кокошке, а то им је једини извор прихода.

Најстарији у породици, домаћини Милош и његова супруга Драгана (63), кажу да им је најважније да се обезбеди вода, без које се муче.

„Вода нам је најбитнија, немамо је, мучимо се без воде... требало би и да се асфалтира пут. Имамо стар трактор, 15 година већ”, каже Драгана за Танјуг.

Са њима живе и син Сретен и његова супруга Ана, и унука Милица, десетогодишња девојчица, једини ђак школе „Гојко Груловић”, у селу Радиоња.

Добар је ђак, али јој недостају другари.

У школу је свакодневно возе отац или деда, али је одлазак у школу у том делу земље, зими прилично тежак.

„Тешко је живети поготово када падне снег”, каже Сретен Маринковић.

Са председником Вучићем, породицу Маринковић посетили су и министар пољопривреде Бранислав Недимовић и директор „Путева Србије” Зоран Дробњак.

Након посете породици, председник ће обићи обновљену школу „Живко Љујић” у Новој Вароши, а затим ће уследити потписивање споразума са представницима компаније ЦРБЦ у Сјеници.

Након тога, председник ће одржати састанак са председницима месних заједница, представницима јединица локалне самоуправе и привредницима из Сјенице, Тутина и Новог Пазара.

Коментари12
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Киза
".. Скоро трећину трасе чиниће мостови и тунели: 3 тунела, 35 мостова, 11 надвожњака и 3 петље..." Одговорни функционери који пре и изнад свега брину о добробити своје земље и народа никад се не би хвалисали оваквим планом! Боље је да траса буде и 50 и више км дужа, али да се што више избегну овакви објекти. Опште је познато да тунели, мостови и надвожњаци коштају као 5 до 20 км "обичног" ауто-пута! То значи да је уместо 450 млн €, деоница могла бити бар упола јефтинија са измењеном трасом!
Beogradjanin-Istrijan-Schwabenländle
Само је питање времена када ће Срби морати да почну са учењем кинеског језика , а грађевинари почну са просјачењем.
Marija
Ja već vidim Grčića u kontroli leta ili diplomatiji...
Jovan
Duga Poljana cuveni industrijski centar u Srbiji.
Nikola Jevremović
Dve devojke držale su transparent na kome je pisalo RIo Tinto marš iz Srbije. Policija ih je legitimisala i pokušala da uzme transparent od čega su odustali kada su se usprotivile. Odakle policiji pravo da krši njihovo ustavno pravo na izražavanje. Na kraju im je aktivista SNS otrgao transparent iz ruke. Zašto ga policija nije sprečila. Da li je MUP stranačka ili državna policija?

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.