Уторак, 28.06.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
ИНТЕРВЈУ: БРАНКО СТАМЕНКОВИЋ, посебни тужилац за високотехнолошки криминал

„Кикин закон” не може да се разматра у „сајбер” свету

Сви морамо бити свесни да екрани и тастатуре нису никаква заштита или одбрана за оне који имају намеру да се насилнички понашају у мрежним комуникацијама
(Фото Медија центар)

Јавност је недавно била потресена вешћу о смрти младе јутјуберке Кристине Кике Ђукић. Иако већина грађана није до тада чула за њено име, ова трагедија отворила је питање психолошког злостављања на друштвеним мрежама, а покренута је и онлајн петиција за захтевом да се донесе „Кикин закон”, који би дефинисао питања „сајбербулинга” и кажњавања за насиље на интернету.

Посебни тужилац за високотехнолошки криминал Бранко Стаменковић каже да важећи Кривични законик (КЗ) пружа довољно заштите особама чија се сигурност угрожава путем разних објава на рачунарским мрежама или су изложене прогањању „онлајн силеџија”.

– Кривична дела угрожавања сигурности и прогањања, из чланова 138 и 138 а КЗ-а, управо се баве оваквим штетним догађајима, но њима се не исцрпљује кривична заштита која постоји и у оквиру других сродних кажњивих дела. С друге стране, уколико постоји додатна друштвена потреба за кривичним санкционисањем неког нежељеног понашања, онда томе треба приступити на озбиљан начин путем састављања нацрта измена неког закона или текста новог, који би био упућен Министарству правде на даљу процедуру. Разматрати нешто само у „сајбер” свету свакако није довољно – напомиње Бранко Стаменковић.

Да ли се Посебно тужилаштво у свом раду често сусреће са јутјуберима, блогерима и њиховим „пратиоцима” и „коментаторима”? Колико су они изложени коментарима који могу знатно да утичу на њихово психичко стање и да их наведу на самоубиство?

Не. Напротив, ретки су случајеви када се као кривичноправно оштећене особе, односно жртве, јављају они који се могу колоквијално назвати на начин који сте навели. Чини ми се да је разлог томе околност да у највећем број случајева коментари који се објављују или упућују путем друштвених мрежа, пре представљају увреде или одређено ремећење јавног реда или мира, него што би могли да представљају извршење кривичног дела. Такође, значајан део те комуникације потиче и од млађих малолетника или чак деце, која нису кривичноправно одговорна, тако да је процесуирање тих изузетно младих особа повезано са посебним изазовима у било ком поступку који не треба да буде само кривични већ и шире друштвени.

Као посебни тужилац за високотехнолошки криминал, да ли после овог трагичног случаја имате потребу да упутите апел, упозорење или савет младима и грађанству уопште, будући да велики број људи користи друштвене мреже и интернет у различите сврхе?

Наравно. И до сада сам користио сваку прилику у јавном обраћању да упозорим или барем скренем пажњу на опасности које постоје приликом коришћења различитих рачунарских мрежа за комуникацију, од интернета до апликација на „паметним” телефонима. Сви морамо бити свесни да екрани и тастатуре нису никаква заштита или одбрана како за оне који имају намеру да се насилнички понашају у мрежним комуникацијама, тако и за оне који мисле да су на тај начин заштићени и да им се ништа лоше неће десити. Напротив, савремени рачунарски криминал показује да се свако зло које се може догодити у такозваном реалном свету, може десити и у „онлајн” или „сајбер” окружењу.

На који начин се тужилаштво бави непрегледним садржајима на друштвеним мрежама, у којима се могу наћи и објаве и коментари који представљају кривично дело?

Тужилаштво поступа по кривичним пријавама и извештајима Министарства унутрашњих послова, других државних органа, физичких и правних лица, док се један део предмета формира на основу сазнања добијених преко средстава јавног информисања. Другим речима, ми не вршимо надзор интернета или рачунарских комуникација, осим у случајевима када је то дозвољено на основу одлуке суда у оквиру доказних радњи које се предузимају у одређеном кривичном предмету. Наше поступање је строго регулисано важећим законима наше земље и неовлашћени надзор комуникација био би сам по себи кривично дело.

Која су то кривична дела из области високотехнолошког криминала која најчешће истражује и гони Посебно тужилаштво за ВТК?

У последње три године највећи број предмета формиран је по кривичним пријавама и извештајима који се односе на извршење кривичних дела угрожавања сигурности, прогањања, полног узнемиравања, приказивања, поседовања и прибављања порнографског материјала и искоришћавања малолетне особе за порнографију, затим преваре, рачунарске преваре, неовлашћеног приступа заштићеном рачунару, рачунарској мрежи и електронској обради података, изазивања националне, расне и верске мржње и нетрпељивости и изазивања панике и нереда.

Каква је сарадња са полицијом и стручњацима за ову област?

Сарадња са МУП-ом и другим државним органима је на високом нивоу, с тим што Посебно тужилаштво пре свега сарађује са Одељењем за сузбијање високотехнолошког криминала у оквиру СБПОК-а. У периоду од последњих десет година јасно се може уочити значајан тренд повећања укупног броја пријављених кривичних дела из области високотехнолошког криминала у свим категоријама и такав тренд раста мора имати свој одговор у повећању капацитета Посебног тужилаштва за високотехнолошки криминал.

Да ли имате довољно стручног кадра и одговарајуће просторије?

У Посебном тужилаштву тренутно поступају посебни тужилац, пет заменика јавног тужиоца, седам тужилачких помоћника и четири члана административног особља. Имајући у виду да су 2018. у тужилаштву формирана 3.022 предмета, 2019. године 3.808, 2020 – 4.769 предмета, а да је до сада у 2021. формирано 5.135, то представља знатан квантитативан притисак на поступајуће тужиоце и тужилачке помоћнике. Треба нагласити да постоји потреба да се питање људских и смештајних капацитета у Посебном тужилаштву за ВТК реши трајно и квалитетно, што мора бити праћено одређеним законским изменама које ће додатно ускладити наше законе са савременим међународним оквиром који се бави високотехнолошким криминалом, посебно међународном сарадњом која је од кључне важности за успешност у нашем раду.

Каква је сарадња тужилаштва са грађанима? Да ли се они сами јављају због претњи или прогањајућих порука које су им упућене путем мобилних телефона, имејла и на друштвеним мрежама?

Чини ми се да имамо изузетно добру сарадњу и комуникацију са грађанима јер управо они највише и пријављују догађаје Посебном тужилаштву. То је добро и указује на поверење које постоји у нашем односу и за које верујем да је изграђено на основу резултата нашег рада у протеклом периоду, као и комуникације са јавношћу коју негујемо обавештавајући заједно са МУП-ом редовно наше грађане о битним предметима и њиховим исходима у овој области. Са друге стране, грађани треба да знају да сви штетни и непријатни догађаји не представљају кривично дело које се гони по службеној дужности. Постоји један мањи број кривичних дела чије је гоњење препуштено од стране законодавца самим оштећеним особама, или просто неки догађаји не представљају кривично дело већ су, евентуално, санкционисани неким другим законом.

Недавно је у акцији „Армагедон” ухапшено 11 особа због педофилије. На који начин су откривени? Да ли деца која су њихове жртве могу да дају значајне податке за истрагу?

„Армагедон” је једна од најуспешнијих заједничких акција српског МУП-а и тужилаштва која траје сада већ више од 10 година. Успех проистиче управо из синергије која постоји између посвећених полицијских службеника и тужилаца који раде на овим врло тешким предметима, понајвише због начина извршења кривичног дела и жртава са којима се сусрећемо. Сусрет са оваквим људским девијацијама није лак ни за искусне професионалце, но, на крају криминалци бивају откривени и кажњени у складу са својом одговорношћу. У великом броју случајева успех је проистекао из међународне сарадње, посебно са колегама из Сједињених Америчких Држава и Велике Британије, којима и захваљујем овом приликом на подршци.

Како помоћи родитељима и деци да не постану жртве?

Родитељи, старатељи, малолетници и деца морају бити свесни да такозвани сајбер предатори постоје, да су њихова мета деца и омладина, и да ће искористити сваку могућност да уцене или на други начин злоупотребе податке, фотографије или снимке које поседују. Због тога треба бити посебно пажљив шта се и на који начин објављује на друштвеним и другим мрежама.

И на крају, поводом нелегалног „скидања” филма „Тома”, које је у октобру попримило размере епидемије, колико је грађана процесуирано због тога што су послали линк филма?

У току је више поступака против одређеног броја особа због извршења кривичног дела неовлашћеног искоришћавања ауторског дела или предмета сродног права овим поводом. Очекујем додатне резултате у скоријем временском периоду о чему ће јавност бити обавештена. За сада су процесуирани окривљени који су даље омогућавали већ постојећу нелегалну копију филма, но, наше поступање се ту није зауставило.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Nikola Bitić
Visokotehnološki kriminal - komentarisanje klipova na jutjubu...
Milos
Nema leka dok se ne izjednače prestupi u stvarnom i virtuelnom svetu

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.